Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός Μάσκα: Δείκτης αντικοινωνικότητας και χαμηλής ενσυναίσθησης η άρνηση προσαρμογής στα μέτρα

Κορωνοϊός Μάσκα: Δείκτης αντικοινωνικότητας και χαμηλής ενσυναίσθησης η άρνηση προσαρμογής στα μέτρα

Τα ευρήματα μας έδειξαν ότι τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και τα υψηλότερα επίπεδα αναισθησίας, παραπλανητικότητας και τάσης προς ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, σχετίζονται άμεσα με τη χαμηλότερη συμμόρφωση με τα μέτρα περιορισμού

Κορωνοϊός Μάσκα: Μια μελέτη που διεξήχθη στη Βραζιλία (τη χώρα με τα δεύτερα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού και θανάτους από COVID-19 στον κόσμο) έδειξε ότι τα άτομα με κοινωνιοπαθητικά χαρακτηριστικά (sociopaths) ήταν λιγότερο πιθανό να εφαρμόσουν τα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας προσώπου.

“Τα ευρήματα μας έδειξαν ότι τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και τα υψηλότερα επίπεδα αναισθησίας, παραπλανητικότητας και τάσης προς ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, σχετίζονται άμεσα με τη χαμηλότερη συμμόρφωση με τα μέτρα περιορισμού”, αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

“Αυτά τα χαρακτηριστικά εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, τον λόγο για τον οποίο κάποιοι εξακολουθούν να μην τηρούν τα μέτρα περιορισμού, ακόμη και με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων”, γράφουν οι ερευνητές. Οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό, προσθέτουν. Η έρευνα έγινε επί 1.578 ενηλίκων στη Βραζιλία από τις 21 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου, για να αξιολογήσουν τα “αρνητικά χαρακτηριστικά προσωπικότητάς τους”, καθώς και τη στάση τους απέναντι στα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία COVID-19. Το τεστ περιλάμβανε 220 ερωτήσεις που απαντήθηκαν σε κλίμακα 4 βαθμών.

Η μελέτη αναφέρει ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων COVID-19 στη Βραζιλία σχετίζεται πιθανώς με την αντίθεση της κυβέρνησης στα μέτρα περιορισμού που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες υπηρεσίες υγείας. Αυτοί οι οργανισμοί τονίζουν την ανάγκη για μάσκα και κοινωνική απόσταση. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, υποβάθμισε τη σοβαρότητα της πανδημίας. Κατά καιρούς έχει παροτρύνει τους πολίτες να αγνοήσουν τις κοινωνικές κατευθυντήριες γραμμές και αποκάλεσε τις αναφορές θανάτων και αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων ως “κόλπο” των Μέσων Ενημέρωσης.

Όταν βγήκε ο ίδιος θετικός στην COVID-19, είπε: “Δεν υπάρχει λόγος φόβου. Αυτή είναι η ζωή, η ζωή συνεχίζεται”…

Η μελέτη αναφέρει ότι τα ευρήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας στη Βραζιλία είναι παρόμοια με άλλες μελέτες σε άλλα έθνη, αλλά ήταν η πρώτη μελέτη που συσχέτισε τα “μέτρα περιορισμού με τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά σε ένα μεγάλο δείγμα της Λατινικής Αμερικής”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Άρειος Πάγος Εγκύκλιος: Στο αυτόφωρο οι αρνητές μάσκες – Δείτε γιατί

Επιστημονική ημερίδα του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης

Το χρονοδιάγραμμα της χρήσης μάσκας έθεσε διάσημη Ισπανίδα επιστήμονας

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

Τι σημαίνει τοκοφοβία και πώς εκδηλώνεται

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας. Αν και πολλοί το βιώνουν ως στιγμή χαράς και γιορτής, για πολλούς άλλους είναι πηγή ανησυχίας - μπορεί ακόμη και να είναι και  ανάμεικτα τα συναισθήματα. Για άλλους, κρύβει έναν πραγματικό «παράλογο φόβο», όχι μόνο του τοκετού, αλλά και του ίδιου του γεγονότος της εγκυμοσύνης.

Πώς να ξεχωρίζουμε το άγχος από την ανησυχία για καλύτερη αντιμετώπιση

Για πολλούς ανθρώπους, η ανησυχία πηγαινοέρχεται και τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αλλά το άγχος προκαλεί ένα άβολο συναίσθημα, αρκετά έντονο ώστε να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.

Πως θα λειάνετε τις "γωνίες" της προσωπικότητάς σας

Δεν είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι από όσους συναντάμε στον δρόμο μας, πιο μορφωμένοι ή πιο έξυπνοι, πιο επιτυχημένοι ή πιο πλούσιοι. Είμαστε ψυχές που περιπλανώνται, πνεύματα που εξελίσσονται και καρδιές που γυρεύουν αγάπη, αποδοχή και συγχώρεση.

Blue Monday 2021: Σήμερα η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου

Blue Monday 2021: Η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θεωρείται παγκοσμίως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, η γνωστή Blue Monday, ωστόσο μην ξεχνάμε, ότι για τη χώρα μας η Blue Monday συμπίπτει με μια σημαντική νίκη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς άνοιξε σήμερα 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο.   

Η ψύχωση ως συνέπεια της πανδημίας

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Ο ξηρός βήχας, ο πυρετός, η κόπωση και η δύσπνοια δεν είναι τα μόνα συμπτώματα του κορωνοϊού που πρέπει να αναζητήσετε. Υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μετά από γιατρούς από όλο τον κόσμο που ανέφεραν επεισόδια ψύχωσης σε άτομα με COVID- 19.