ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μάσκα Ύφασμα: Η ποιότητα ανάλογη με την προστασία που παρέχει

Μάσκα Ύφασμα: Η ποιότητα ανάλογη με την προστασία που παρέχει

Και βρήκε πως μόνο οι υφασμάτινες μάσκες που αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα υφάσματος είναι αποτελεσματικές. Αυτές εγκλωβίζουν το 45% των σωματιδίων, σε σχέση με το 35% που συγκρατούν οι μάσκες μονής στρώσης.

Μάσκα Ύφασμα: Υπάρχουν υφασμάτινες μάσκες που δίνουν μια πλαστή αίσθηση ασφάλειας στον καταναλωτή, καθώς επιτρέπουν τη διέλευση ακόμα και μεγάλων σωματιδίων. Αυτό βρήκε η πρόσφατη έρευνα του περιοδικού «Which?», γιατί τρεις από τις υφασμάτινες μάσκες που έλεγξαν οι ερευνητές απέτυχαν να συγκρατήσουν το 93% των βακτηριδιακών σωματιδίων.

Γεγονός που σημαίνει πως οι μάσκες δεν τα φίλτραραν ούτε στην εκπνοή ούτε στην εισπνοή.

Οι καλύτερες υφασμάτινες μάσκες μπόρεσαν ωστόσο να συγκρατήσουν τα σωματίδια τόσο καλά όσο και οι χειρουργικές μάσκες, αποτρέποντας το 99% των σωματιδίων να περάσουν μέσα από το ύφασμα.

Οι υφασμάτινες μάσκες δεν είναι σχεδιασμένες να συγκρατούν μικροσκοπικά σωματίδια, όπως οι ιοί. Αλλά να αιχμαλωτίζουν μεγαλύτερα σταγονίδια και αερολύματα, ώστε να περιορίζουν τη μετάδοση του ιικού φορτίου που μπορεί να περιέχουν.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποδεικνύουν πως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ποιότητα ανάμεσα στις επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες που πωλούνται σε καταστήματα ανά τη χώρα και online», δήλωσε η επικεφαλής του βρετανικού περιοδικού, Natalie Hitchins.

«Οι πιθανότητες λένε πως, αν μια μάσκα επιτρέπει να περάσουν βακτήρια, τότε επιτρέπει να περάσει και ο ιός», αποκαλύπτει η ακαδημαϊκός Cath Noakes του Πανεπιστημίου του Λιντς.

Σε άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «BMJ Open», η καθηγήτρια Eugenia O’Kelly έλεγξε πόσο αποδοτικά είναι υφάσματα, όπως μπλουζάκια, κάλτσες και τζιν, όταν χρησιμοποιούνται ως μάσκες προστασίας.

Και βρήκε πως μόνο οι υφασμάτινες μάσκες που αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα υφάσματος είναι αποτελεσματικές. Αυτές εγκλωβίζουν το 45% των σωματιδίων, σε σχέση με το 35% που συγκρατούν οι μάσκες μονής στρώσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες αν δεν τηρούνται κάποιοι όροι - Δείτε τους

"Έξυπνες" μάσκες με τρισδιάστατη εκτύπωση ηλεκτρονικών ινών

Μάσκα κορωνοϊός: νέα μελέτη για την αποτελεσματικότητα της προσωπίδας

ΕΚΠΑ μάσκα προστασίας κορωνοϊος : Οι υφασμάτινες μειώνουν την θνητότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχει κίνδυνος για δηλητηρίαση από υπερβολικής ποσότητας νερού;

Δηλητηρίαση από νερό: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα.

Εύκολα Pancakes σε λίγα μόλις λεπτά

Brunch: Θέλετε να φτιάξετε κάτι εύκολο, γρήγορο και νόστιμο για τα παιδιά σας; Εδώ θα βρείτε τη συνταγή για τα πιο εύκολα pancakes.

Τι είναι το κύπελλο περιόδου και πόσο ασφαλές αποδεικνύεται;

Έμμηνος ρύση: Το χρονικό διάστημα που κρατά η περίοδος δεν εύκολο. Χρειάζεστε να έχετε μαζί σας πάντα κάποια σερβιέτα ή κάποιο ταμπόν. Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν ξέγνοιαστες και χωρίς διαρροές; Αυτό σας υπόσχεται το κύπελλο περιόδου!