Επιστημονικά Νέα

Ανακαλύφθηκε σύνδεση μείωσης ακοής και γνωστικής εξασθένησης

Ανακαλύφθηκε σύνδεση μείωσης ακοής και γνωστικής εξασθένησης

Οι ενήλικες με πτώση ακοής η οποία οφείλεται στην ηλικία έχουν και υψηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης. Ακόμη και στα πρώιμα στάδια της πτώσης ακοής   αυτή συνδέεται με τη γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με έρευνα από το Κολλέγιο Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η πτώση ακοής που συνδέεται με την ηλικία είναι μία από τις πιο συνήθεις διαταραχές που σχετίζονται με την ύστερη ενήλικη ζωή και επηρεάζει τα δύο τρίτα των ατόμων άνω των 70 ετών. Παρόλα αυτά, ελάχιστοι είναι οι ενήλικες που κάνουν πράγματι εξετάσεις για να ελέγξουν την ακοή τους και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που κάνουν κάποια θεραπεία. Μόνο το 14% των ενηλίκων με πτώση ακοής στις ΗΠΑ φοράνε ακουστικά, που είναι η βασική μέθοδος θεραπείας.

Το γεγονός ότι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ πτώσης ακοής και γνωστικής έκπτωσης, πολλοί ερευνητές θεώρησαν πως ίσως η γνωστική έκπτωση οφείλεται στην πτώση ακοής. Οι έρευνες αυτές, ωστόσο, έχουν υποστεί σφοδρή κριτική καθώς χρησιμοποίησαν τα 25 dB ως κατώφλι μεταξύ της φυσιολογικής και της μη φυσιολογικής ακοής, ένα κριτήριο που θεωρήθηκε αυθαίρετο.

Οι ερευνητές διερεύνησαν δεδομένα από 6.451 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ακουστικών και γνωστικών ικανοτήτων. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε πτώση 10 dB στην ακοή παρατηρείτο μια σημαντική έκπτωση και στις γνωστικές ικανότητες. Μάλιστα αυτή η σύνδεση καταγράφηκε ήδη από την πρώτη πτώση 10 dB από τη φυσιολογική ακοή.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι με πτώση ακοής πιστεύουν ότι μπορούν απλά να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς κάποια θεραπεία και ίσως μερικοί να μπορούν” δήλωσε ο Τζάστιν Γκόλουμπ, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής ωτολαρυγγολογίας του Κολλεγίου Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και συνέχισε: “Η πτώση ακοής όμως δεν είναι αβλαβής. Έχει συνδεθεί με την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη, τη γνωστική έκπτωση και την άνοια. Η πτώση ακοής πρέπει να αντιμετωπίζεται και όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο”.

Η παρούσα έρευνα δεν βρήκε αιτιακή σχέση μεταξύ πτώσης ακοής και γνωστικής έκπτωσης. Οι υποθέσεις είναι ποικίλες: Ίσως οι δυο καταστάσεις να συνδέονται με την αύξηση της ηλικίας. Ίσως αυτοί που δεν ακούνε καλά να κοινωνικοποιούνται λιγότερο και ως αποτέλεσμα να κινητοποιούνται λιγότερο από συζητήσεις. Ο Γκόλουμπ τονίζει την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών για να καθοριστούν οι κατηγορίες της σοβαρότητας της πτώσης ακοής. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος που παίζουν τα πλασμίδια βακτηρίων στη μικροβιακή αντοχή

Τι είναι η χρόνια εστιακή εγκεφαλίτιδα Rasmussen;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.