Δερματολογία

Πως συνδέονται οι λοβοί των αυτιών με το εγκεφαλικό

Πως συνδέονται οι λοβοί των αυτιών με το εγκεφαλικό

Οι διαγώνιες πτυχές στους λοβούς των αυτιών ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ. Οι επιστήμονες εξέτασαν 241 ανθρώπους οι οποίοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό, διαπιστώνοντας ότι περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις είχαν τέτοιου είδους πτυχές!

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ιατρικής (AJM) η πτυχή του Φρανκ όπως είναι η επιστημονική ονομασία της είναι μία διαγώνια πτυχή που αρχίζει από την περιοχή του τράγου (είναι η περιοχή περίπου στο μέσον του τμήματος του αυτιού που ενώνεται με το κεφάλι) και φθάνει έως την άκρη του λοβού, υπό γωνία 45 μοιρών. Η πτυχή αυτή μπορεί να έχει διαφορετικό βάθος και επομένως σοβαρότητα, ενώ μεγάλες μελέτες την έχουν συσχετίσει με τη στεφανιαία νόσο και την περιφερειακή αγγειοπάθεια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πτυχή δημιουργείται όταν υπάρχει στένωση των αρτηριών, η οποία έχει ως συνέπεια να μειώνεται η παροχή αίματος στους λοβούς και έτσι η ελαστικότητα του δέρματος. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 241 συναπτούς ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν με εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο. Οι 153 έπασχαν από ισχαιμικό εγκεφαλικό (είναι ο πιο συχνός τύπος και οφείλεται σε στένωση αρτηρίας του εγκεφάλου) και οι 88 από αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Συνολικά, οι 190 από τους 241 ασθενείς (το 78,8%) είχαν την πτυχή του Φρανκ στα αυτιά τους. Απ’ όσους είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι 112 (το 73,2%) είχαν την πτυχή και απ’ όσους είχαν πάθει αιμορραγικό εγκεφαλικό οι 78 (το 88,6%).

Οι διαφορές είναι τόσο σημαντικές ώστε οι ερευνητές γράφουν στο άρθρο τους ότι η πτυχή του Φρανκ μπορεί να προβλέπει τα εγκεφαλικά επεισόδια και γι’ αυτό θα πρέπει να αξιολογείται στους ασθενείς με κλασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Ωστόσο έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως θα εκδηλώσουν οπωσδήποτε εγκεφαλικό όσοι έχουν αυτή την πτυχή, ακριβώς όπως δεν παθαίνουν εγκεφαλικό όλοι οι υπερτασικοί ή όλοι όσοι έχουν πολύ υψηλή χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ψωρίαση αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο με υφέσεις και εξάρσεις

Δερματικά ανησυχητικά συμπτώματα σε ασθενείς με κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην ψωρίαση

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα Τ-κύτταρα του σώματος, τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την επίθεση σε υγιείς δερματικούς ιστούς, προκαλώντας φλεγμονή και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος

Σπιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας στο τριχωτό του κεφαλιού

Μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όσο το να μην πίνετε αρκετό νερό ή να πλένετε τα μαλλιά σας καθημερινά μπορεί να είναι η αιτία, αν και ιατρικές καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση θα μπορούσαν επίσης να σας προκαλούν ξηροδερμία.

Δέρμα αναγέννηση ιστός: Ανακαλύφθηκε γενετικός παράγοντας – κλειδί

Δέρμα αναγέννηση ιστός: Ένας νεοεμφανιζόμενος γενετικός παράγοντας επιτρέπει στο ενήλικο δέρμα να επιδιορθωθεί όπως το δέρμα ενός νεογέννητου μωρού. Η ανακάλυψη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχει συνέπειες για την καλύτερη θεραπεία τραυμάτων του δέρματος, καθώς και για την πρόληψη ορισμένων από τη διαδικασία γήρανσης στο δέρμα. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο […]

Έκζεμα παιδιά: Θετικά σημάδια από την προβιοτική θεραπεία δέρματος

Έκζεμα παιδιά: Μια πειραματική θεραπεία για το έκζεμα που στοχεύει στην τροποποίηση του μικροβίου του δέρματος μείωσε με ασφάλεια τη σοβαρότητα της νόσου και την αυξημένη ποιότητα ζωής για παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, σύμφωνα με μελέτη του National Institutes of Health. Αυτές οι βελτιώσεις συνεχίστηκαν για έως και οκτώ μήνες μετά τη διακοπή της […]

Πότε η ακμή εμφανίζεται σε ενηλίκους – Τι μπορούμε να κάνουμε

Η ακμή δεν είναι πρόβλημα που εμφανίζουν μόνο οι έφηβοι. Κι όσο και αν προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με λοσιόν, serum, ακόμα και χάπια, βοηθά να βρούμε πρώτα τη ρίζα του προβλήματος. Με άλλα λόγια, για να τη νικήσουμε, χρειάζεται να καταλάβουμε τι την προκαλεί εξαρχής. Γιατί εμφανίζεται η ακμή ενηλίκων Στη ρίζα της ακμής […]