Δερματολογία

Ψωρίαση αυτοάνοση πάθηση: Νέος ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην ασθένεια

Ψωρίαση αυτοάνοση πάθηση: Νέος ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην ασθένεια

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα Τ-κύτταρα του σώματος, τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την επίθεση σε υγιείς δερματικούς ιστούς, προκαλώντας φλεγμονή και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος

Ψωρίαση αυτοάνοση πάθηση: Περισσότεροι από 130 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ψωρίαση vulgaris, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του δέρματος. Ωστόσο, η παθολογία της δεν είναι απολύτως σαφής. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές της δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Fujita Health έχουν ανακαλύψει έναν πολύπλοκο κυτταρικό μηχανισμό υπεύθυνο για την έναρξη της ψωρίασης και έχουν επισημάνει πιθανούς θεραπευτικούς στόχους για μελλοντική θεραπεία. Η ψωρίαση ήταν πάντα μια κοινή ασθένεια. Ιστορικά, οι αιτίες της ήταν σκοτεινές και περιβαλλόμενες από στίγμα. Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν ως αυτοάνοση κατάσταση. Πράγματι, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα Τ-κύτταρα του σώματος, τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την επίθεση σε υγιείς δερματικούς ιστούς, προκαλώντας φλεγμονή και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και με αποτέλεσμα τις χαρακτηριστικές ερυθρές, επώδυνες βλάβες σαν την πλάκα που βιώνουν ασθενείς με ψωρίαση.

Ωστόσο, παρόλο που αυτά τα κύτταρα που μεσολαβούν στο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν αναγνωριστεί ως οι κύριοι ένοχοι για την καταστροφή του υγιούς δέρματος, οι ρόλοι τους δεν αποσαφηνίζουν πλήρως την υποκείμενη αιτία. Τι κάνει αυτά τα κύτταρα να συμπεριφέρονται τόσο ασυνήθιστα; Με βάση τις υπάρχουσες γνώσεις τους για τις κυτταρικές και γενετικές οδούς που συνδέονται με την ασθένεια, ο καθηγητής Kazumitsu Sugiura και ο Δρ Soichiro Watanabe από το Πανεπιστήμιο Υγείας Fujita της Ιαπωνίας, μαζί με τους συναδέλφους τους, προσπάθησαν να μάθουν. Η μελέτη τους τους βοήθησε να αποσαφηνίσουν το ρόλο ενός άλλου πιθανού ένοχου στο σχηματισμό βλαβών ψωρίασης: ουδετερόφιλα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο Scientific Reports.

Ο πιο κοινός τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, τα ουδετερόφιλα είναι γνωστό ότι σχετίζονται με διάφορες άλλες χρόνιες και αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος. Τα ουδετερόφιλα έχουν προφλεγμονώδη δράση: μόλις ενεργοποιηθούν, ταξιδεύουν στο σημείο της μόλυνσης και υφίστανται αποτελεσματικά κυτταρικό θάνατο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ξέσπασαν ανοιχτά και απελευθέρωσαν το περιεχόμενό τους, σχηματίζοντας αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων» (NETs), ένα δίκτυο πρωτεϊνών και γενετικών πληροφοριών από τον πυρήνα του πρώην κυττάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα NET έχουν βρεθεί σε αλλοιώσεις ψωρίασης. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που συνδέουν το σχηματισμό NET και τη σοβαρή φλεγμονή του δέρματος είναι άγνωστοι. Ο καθηγητής Sugiura εξηγεί: “Τα ΝΕΤ και τα ουδετερόφιλα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή μέσω διαφόρων μηχανισμών. Στόχος μας είναι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της σηματοδότησης ΝΕΤ και ενδεχομένως να αποφευχθεί η ανάπτυξη σοβαρών αλλοιώσεων τύπου ψωρίασης”.

Ένας πρόδρομος για την ενεργοποίηση των ΝΕΤ στην ψωρίαση είναι μια ομάδα πρωτεϊνών σηματοδότησης που ονομάζονται κυτοκίνες IL-36, των οποίων ο ρόλος στην πρόσληψη διαφόρων λευκών αιμοσφαιρίων και στην πρόκληση φλεγμονής είναι καλά αναγνωρισμένος. Για παράδειγμα, μια μετάλλαξη στο γονίδιο Il36rn που προκαλεί ανεπάρκεια της πρωτεΐνης ανταγωνιστή υποδοχέα IL-36 (IL-36Ra), επιτρέπει στο IL-36 να δρα ανεμπόδιστα, οδηγώντας σε φλεγμονή, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων και την αύξηση του αριθμού των ουδετερόφιλων βλάβες που μοιάζουν με ψωρίαση στα μεταλλαγμένα ποντίκια, σε μια κατάσταση γνωστή ως DITRA. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κερατινοποίηση των κυττάρων του δέρματος (σκλήρυνση) με τον τρόπο που φαίνεται στις αλλοιώσεις της ψωρίασης.

Οπλισμένος με αυτή τη θεωρητική γνώση, ο καθηγητής Sugiura και η ομάδα μελέτησαν δύο ομάδες ποντικών: ένα υγιές (άγριου τύπου) και ένα άλλο με την προαναφερθείσα μετάλλαξη του γονιδίου Il36rn. Προκάλεσαν βλάβες που μοιάζουν με ψωρίαση χρησιμοποιώντας imiquimod, ένα φάρμακο που είναι γνωστό ότι διεγείρει τη σηματοδότηση IL-36 και επακόλουθη ανοσολογική απόκριση. Αφού εξέτασαν τις βλάβες, διαπίστωσαν ότι τα μεταλλαγμένα ποντίκια υπέστησαν πιο σοβαρή φλεγμονή από τον άγριο τύπο. Μια πιο λεπτομερής ιστολογική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι μεταλλαγμένοι ποντικοί είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερους αριθμούς ουδετερόφιλων και συγκεντρώσεις ΝΕΤ από τον άγριο τύπο. Οι επιστήμονες πήγαν ένα βήμα παραπέρα και εξέτασαν τα επίπεδα mRNA των κυτοκινών στόχων που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στο σχηματισμό ψωρίασης για να διευκρινίσουν την οδό IL-36, συνδέοντας έτσι την αιτία και το αποτέλεσμα.

Έχοντας εντοπίσει αυτούς τους πολύπλοκους κυτταρικούς μηχανικούς, οι επιστήμονες έκαναν μια λίστα πιθανών στόχων για να μπλοκάρουν την οδό φλεγμονής και να αποτρέψουν την ψωρίαση. Ένεσαν στους άρρωστους ποντικούς Cl-αμιδίνη, ένα φάρμακο που στοχεύει συγκεκριμένα και αναστέλλει το PAD4 – ένα ένζυμο υπεύθυνο για το σχηματισμό NET. Μετά από μόνο τρεις ημέρες θεραπείας, διαπίστωσαν ότι οι βλάβες, καθώς και τα επίπεδα των φλεγμονωδών κυττάρων και των πρωτεϊνών σηματοδότησης IL-36, μειώθηκαν σημαντικά. Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα πιθανών θεραπειών ψωρίασης, ο καθηγητής Sugiura και οι συνεργάτες του είναι ελπιδοφόροι. Ο Δρ Soichiro Watanabe λέει, «Παρέχοντας μηχανιστικές γνώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των ουδετερόφιλων στην παθογένεση της ψωρίασης, η μελέτη μας παρέχει νέες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη νέων υποσχόμενων θεραπευτικών προσεγγίσεων, που ενδέχεται να φέρουν επανάσταση στην ποιότητα ζωής χιλιάδων ανθρώπων που πάσχουν από ιδιαίτερα σοβαρές μορφές ψωρίασης”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε ένζυμο - "κλειδί" για τις αυτοάνοσες ασθένειες

UCB: Νέα δεδομένα για την θεραπεία της ψωρίασης

GENESIS Pharma Ψωρίαση : Θετική επίδραση της θεραπείας με απρεμιλάστη στην ποιότητα ζωής των ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας στο τριχωτό του κεφαλιού

Μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όσο το να μην πίνετε αρκετό νερό ή να πλένετε τα μαλλιά σας καθημερινά μπορεί να είναι η αιτία, αν και ιατρικές καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση θα μπορούσαν επίσης να σας προκαλούν ξηροδερμία.

Δέρμα αναγέννηση ιστός: Ανακαλύφθηκε γενετικός παράγοντας – κλειδί

Δέρμα αναγέννηση ιστός: Ένας νεοεμφανιζόμενος γενετικός παράγοντας επιτρέπει στο ενήλικο δέρμα να επιδιορθωθεί όπως το δέρμα ενός νεογέννητου μωρού. Η ανακάλυψη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχει συνέπειες για την καλύτερη θεραπεία τραυμάτων του δέρματος, καθώς και για την πρόληψη ορισμένων από τη διαδικασία γήρανσης στο δέρμα. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο […]

Έκζεμα παιδιά: Θετικά σημάδια από την προβιοτική θεραπεία δέρματος

Έκζεμα παιδιά: Μια πειραματική θεραπεία για το έκζεμα που στοχεύει στην τροποποίηση του μικροβίου του δέρματος μείωσε με ασφάλεια τη σοβαρότητα της νόσου και την αυξημένη ποιότητα ζωής για παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, σύμφωνα με μελέτη του National Institutes of Health. Αυτές οι βελτιώσεις συνεχίστηκαν για έως και οκτώ μήνες μετά τη διακοπή της […]