Δερματολογία

Κορωνοϊός δερματική αλλοίωση: Τέσσερα ανησυχητικά συμπτώματα

Κορωνοϊός δερματική αλλοίωση: Τέσσερα ανησυχητικά συμπτώματα

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν δερματικοί ερεθισμοί που παρουσιάζονται στους ασθενείς με Covid-19 μερικές φορές και ως πρώτο ή μοναδικό σύμπτωμα

Κορωνοϊός δερματική αλλοίωση: Tα πιο συχνά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η απώλειας της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης. Παράλληλα μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, ρινική συμφόρηση και κούραση. Ένα λιγότερο συχνό σύμπτωμα είναι τα εξανθήματα διαφορετικών μορφών όπως επισημαίνει Δρ Βασίλειος Βασιλείου καρδιολόγος, Λέκτορας Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και η Subothini Sara Selvendran δερματολόγος, επισκέπτρια ερευνήτρια Ιατρικής του ιδίου Πανεπιστημίου.

Οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο ρυθμός καταγραφής των δερματικών εξανθημάτων ήταν κατά πολύ πιο αργός από εκείνον των άλλων συμπτωμάτων της νόσου, κυρίως εξαιτίας των διαφορετικών μορφών με τα οποία αυτά εκδηλώθηκαν, γεγονός που δεν κατέστησε εύκολη την καταγραφή ενός σταθερού μοτίβου. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology έδειξε ότι για το 17% των ασθενών με πολλαπλά συμπτώματα, τα δερματικά εξανθήματα ήταν το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίστηκε, ενώ για το 21% των ασθενών ήταν και το μόνο. Ο εντοπισμός των συμπτωμάτων της Covid-19 είναι σημαντική  παράμετρος για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου ή και τον εντοπισμό της σε κατά τα άλλα ασυμπτωματικούς ασθενείς, γεγονός που θα μπορούσε να συνεισφέρει στον περιορισμό της μετάδοσης.

Διαβάστε επίσης: Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη

Ακολουθούν τέσσερις  βασικές κατηγορίες δερματικών αλλοιώσεων:

Βλάβες που μοιάζουν με χιονίστρες

Πρόκειται για ερυθρές, πρησμένες ή με φουσκάλες δερματικές βλάβες κυρίως στα δάχτυλα των ποδιών και τα πέλματα. Κατά τη διάρκεια μίας έως δύο εβδομάδων, οι αλλοιώσεις σταδιακά αποχρωματίζονται και γίνονται επίπεδες και μετά από αυτό υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Πρόκειται για την πλειοψηφία των δερματικών αλλοιώσεων που έχουν συσχετιστεί με τον κορωνοϊό και έχουν εντοπιστεί κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Δυο διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι το 60% των ασθενών με δερματικές αλλοιώσεις ανέφεραν τέτοιου είδους συμπτώματα. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι βλάβες συσχετίζονται με ήπια νόσο, πολλοί από τους ασθενείς με αυτούς τους ερεθισμούς δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε εξέταση για COVID-19 και το 55% ήταν  ασυμπτωματικοί. Επομένως ενώ η ταχεία αύξηση αυτών των βλαβών κατά τη διάρκεια της πανδημίας υποδηλώνει ότι σχετίζονται με την COVID-19, ο συσχετισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί. Είναι πιθανό να προκαλούνται από κάποιο άλλο σχετικό παράγοντα.

Εξάνθημα με ωοειδές σχήμα

Ο όρος αυτός περιγράφει τόσο επίπεδες όσο και ανάγλυφες περιοχές αποχρωματισμένου δέρματος. Σε έρευνα 375 ασθενών στην Ισπανία φάνηκε ότι το 47% όσων είχαν δερματικές αλλοιώσεις είχαν αυτό τον τύπο βλάβης. Η εμφάνισή τους συσχετίστηκε με ποιο βαριά συμπτωματολογία Covid-19 και εντοπίστηκαν κυρίως στον κορμό μεσήλικων και ηλικιωμένων ασθενών. Εμφανίζονταν 20-36 μέρες μετά τη λοίμωξη και παρέμεναν 7-18 μέρες.

Κνίδωση

Πρόκειται για ερεθισμούς όπου το δέρμα είναι ανάγλυφο και ερεθισμένο.  Σε μια μελέτη που περιλάμβανε ασθενείς από τέσσερα νοσοκομεία στην Κίνα και την Ιταλία, το 26% των ασθενών με COVID-19 που παραπονέθηκαν για αλλαγές στο δέρμα παρουσίασαν εικόνα κνίδωσης. Τα συμπτώματα συνήθως προηγούνται ή εμφανίζονται ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα, καθιστώντας τις χρήσιμες για τη διάγνωση. Είναι πιο συχνές στους μεσήλικες ασθενείς και σχετίζονται με βαρύτερη εικόνα της νόσου.

Δέρμα με φυσαλίδες

Οι βλάβες μοιάζουν με εκείνες της ανεμοβλογιάς. Αναφέρονται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τις άλλες δερματικές αλλοιώσεις που ήδη αναφέρθηκαν. Από την άλλη μεριά θεωρούνται περισσότερο σχετιζόμενες και ενδεικτικές της λοίμωξης Covid-19 και γι’ αυτό θεωρούνται πιο «χρήσιμες» για την διάγνωση. Εμφανίζονται σε ήπια περιστατικά ασθενών περίπου 14 μέρες μετά τη λοίμωξη. Εικάζεται ότι προκαλούνται λόγω  παρατεταμένης φλεγμονής, με τα αντισώματα να επιτίθενται στο δέρμα και να καταστρέφουν τις στοιβάδες του, προκαλώντας κύστεις (φυσαλίδες).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταλάβουμε αν τα εξανθήματα είναι σημάδι covid - 19

Αποφύγετε παντελώς δύο κακές συνήθειες - Δείτε ποιες

Πόσες ώρες επιβιώνει ο κορωνοϊός στο ανθρώπινο δέρμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην ψωρίαση

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα Τ-κύτταρα του σώματος, τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την επίθεση σε υγιείς δερματικούς ιστούς, προκαλώντας φλεγμονή και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος

Σπιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας στο τριχωτό του κεφαλιού

Μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όσο το να μην πίνετε αρκετό νερό ή να πλένετε τα μαλλιά σας καθημερινά μπορεί να είναι η αιτία, αν και ιατρικές καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση θα μπορούσαν επίσης να σας προκαλούν ξηροδερμία.

Δέρμα αναγέννηση ιστός: Ανακαλύφθηκε γενετικός παράγοντας – κλειδί

Δέρμα αναγέννηση ιστός: Ένας νεοεμφανιζόμενος γενετικός παράγοντας επιτρέπει στο ενήλικο δέρμα να επιδιορθωθεί όπως το δέρμα ενός νεογέννητου μωρού. Η ανακάλυψη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχει συνέπειες για την καλύτερη θεραπεία τραυμάτων του δέρματος, καθώς και για την πρόληψη ορισμένων από τη διαδικασία γήρανσης στο δέρμα. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο […]

Έκζεμα παιδιά: Θετικά σημάδια από την προβιοτική θεραπεία δέρματος

Έκζεμα παιδιά: Μια πειραματική θεραπεία για το έκζεμα που στοχεύει στην τροποποίηση του μικροβίου του δέρματος μείωσε με ασφάλεια τη σοβαρότητα της νόσου και την αυξημένη ποιότητα ζωής για παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, σύμφωνα με μελέτη του National Institutes of Health. Αυτές οι βελτιώσεις συνεχίστηκαν για έως και οκτώ μήνες μετά τη διακοπή της […]