Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Δερματολογία

Ψωρίαση : Αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο με υφέσεις και εξάρσεις

Ψωρίαση : Αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο με υφέσεις και εξάρσεις

Η Ψωρίαση αποτελεί μία συστηματική φλεγμονώδη νόσο με πολυάριθμές και σημαντικές συννοσηρότητες αλλά και σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Είναι μία συχνή πάθηση με 4% των ανθρώπων να πάσχει από αυτή ενώ εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα. Εντοπίζεται πρωτίστως στο δέρμα και στην πλειοψηφία των ασθενών με τη μορφή της κατά πλάκας Ψωρίασης.

Η Ψωρίαση θεωρούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια μία νόσος αποκλειστικά του δέρματος. Μελέτες όμως έχουν πλέον αποδείξει ότι αποτελεί μία συστηματική φλεγμονώδη νόσο με πολυάριθμές και σημαντικές συννοσηρότητες αλλά και σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

  • Τουλάχιστον 50% των ασθενών αναφέρει πως η Ψωρίαση επηρεάζει σημαντικά την οικογενειακή τους ζωή, ένα ποσοστό 40-70% έχει βιώσει ντροπή και στιγματισμό για την νόσο και 1 στους 3 ασθενείς έχει χρειαστεί να απουσιάσει από την εργασία εξαιτίας της νόσου. Η αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου πραγματοποιείται από το θεράποντα Δερματολόγο με βάση την έκταση και τη βαρύτητα των βλαβών στο σώμα (δείκτης PASI) αλλά και το βαθμό που η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου (δείκτης DLQI).
  • Η βαρύτητα επίδρασης της Ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και ο δείκτης DLQI έχει συμπεριληφθεί στις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας της νόσου. Έτσι η σημαντικά δυσμενής επίδραση στην ποιότητα ζωής αξιολογεί ως σοβαρή την Ψωριασική νόσο ακόμα και με μέτριας έκταση δερματικής νόσου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πληθώρα στοχευμένων θεραπειών (βιολογικοί παράγοντες) με πολύ καλή αποτελεσματικότητα στην Ψωρίαση αλλά και στις συννοσηρότητες αυτής. Οι ανάγκες των ασθενών όμως εξακολουθούν και υπάρχουν με την πλήρη δερματική κάθαρση να έχει πλέον αναδειχθεί ως ο απόλυτος θεραπευτικός στόχος.

Η έρευνα και η κατανόηση των μονοπατιών της ψωρίασης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη βιολογικών παραγόντων νεότερης γενιάς. Τα δύο τελευταία χρόνια τρεις νέες θεραπευτικές επιλογές έχουν προστεθεί στη θεραπευτική φαρέτρα των δερματολόγων (ριζανκιζουμάμπη, ιξεκιζουμάμπη και γκουσελκουμάμπη) προσφέροντας πολύ υψηλά θεραπευτικά αποτελέσματα σε όλο το κλινικό φάσμα της ψωρίασης. Επιπρόσθετα, στα τελευταία ευρωπαϊκά αλλά και αμερικανικά συνέδρια παρουσιάζονται δεδομένα για ένα νέο μόριο, τη μπιμεκιζουμάμπη. Η μπιμεκιζουμάμπη είναι ο πρώτος εκλεκτικός αναστολέας των IL-17A και IL-17F, κυτοκινών με κεντρικό ρόλο στον καταρράκτη της ψωριασικής φλεγμονής. Η νέα αυτή βιολογική θεραπεία παρουσιάζει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα αμέσως μετά την έναρξη της θεραπείας και με διάρκεια διατήρησης του θεραπευτικού στόχου.

  • Συγκεντρωτικά δεδομένα από πέντε μελέτες Φάσης 3/3b έδειξαν ότι περισσότεροι από οχτώ στους δέκα ασθενείς που πέτυχαν πλήρη κάθαρση του δέρματος με μπιμεκιζουμάμπη την εβδομάδα 16 και εισήλθαν σε ανοιχτή επέκταση, διατήρησαν την ανταπόκριση αυτή για δύο έτη.
  • Στην ΕΕ, η μπιμεκιζουμάμπη ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες οι οποίοι είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία και συνταγογραφείται σε αρκετές χώρες της ΕΕ (με πρώτη τη Γερμανία) και αναμένεται και στο επόμενο διάστημα να είναι διαθέσιμη και για τους ασθενείς με Ψωρίαση στην Ελλάδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης 2021: Καθαρό δέρμα προσφέρουν οι νέοι βιολογικοί παράγοντες

Ο λόγος που οι άντρες πάσχουν συχνότερα από ψωρίαση

Νέα παγκόσμια πρωτοβουλία για την πρόσβαση των ασθενών από την Sandoz

Τι είναι και πώς προκαλείται η ψωρίαση;

Επιδέρμια: “Η Επικοινωνία με το Γιατρό μου” - Σεμινάριο στις 30/5

Επιδέρμια: Διαδικτυακή Εκδήλωση "Ψωρίαση και την Κατάθλιψη"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε πριν βουτήξετε με ψωρίαση

Πριν ξαπλώσετε στην πετσέτα σας και αρχίσετε την ηλιοθεραπεία, βεβαιωθείτε ότι έχετε καλυφθεί με ένα παχύ στρώμα αντηλιακού, ενώ φροντίστε να περιορίσετε τον χρόνο στον ήλιο σε 15 λεπτά το πολύ.

Νέος ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην ψωρίαση

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα Τ-κύτταρα του σώματος, τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την επίθεση σε υγιείς δερματικούς ιστούς, προκαλώντας φλεγμονή και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος

Σπιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας στο τριχωτό του κεφαλιού

Μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όσο το να μην πίνετε αρκετό νερό ή να πλένετε τα μαλλιά σας καθημερινά μπορεί να είναι η αιτία, αν και ιατρικές καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση θα μπορούσαν επίσης να σας προκαλούν ξηροδερμία.

Δέρμα αναγέννηση ιστός: Ανακαλύφθηκε γενετικός παράγοντας – κλειδί

Δέρμα αναγέννηση ιστός: Ένας νεοεμφανιζόμενος γενετικός παράγοντας επιτρέπει στο ενήλικο δέρμα να επιδιορθωθεί όπως το δέρμα ενός νεογέννητου μωρού. Η ανακάλυψη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχει συνέπειες για την καλύτερη θεραπεία τραυμάτων του δέρματος, καθώς και για την πρόληψη ορισμένων από τη διαδικασία γήρανσης στο δέρμα. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο […]

Έκζεμα παιδιά: Θετικά σημάδια από την προβιοτική θεραπεία δέρματος

Έκζεμα παιδιά: Μια πειραματική θεραπεία για το έκζεμα που στοχεύει στην τροποποίηση του μικροβίου του δέρματος μείωσε με ασφάλεια τη σοβαρότητα της νόσου και την αυξημένη ποιότητα ζωής για παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, σύμφωνα με μελέτη του National Institutes of Health. Αυτές οι βελτιώσεις συνεχίστηκαν για έως και οκτώ μήνες μετά τη διακοπή της […]

Close Icon