Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Βοηθά τους ασθενείς με ψωρίαση [vid]

Αθλητισμός: Βοηθά τους ασθενείς με ψωρίαση [vid]

Αθλητισμός: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των εξάρσεων της ψωρίασης και στην αύξηση των περιόδων ύφεσης. Την ίδια ώρα, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι τα άτομα με ψωρίαση τείνουν να αποφεύγουν την άσκηση επειδή ανησυχούν για: τη σοβαρότητα της ψωρίασης, την ευαισθησία του δέρματος τους, δεν ξέρουν τι ρούχα είναι κατάλληλα να φορέσουν, ανησυχούν για την έξαρση των συμπτωμάτων και τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με άλλους. Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά στα άτομα με ψωρίαση. Συγκεκριμένα, τα βοηθά να διατηρήσουν ένα μέτριο βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως για παράδειγμα οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Ωστόσο, καθώς ο ιδρώτας, η ζέστη και το άγχος της προπόνησης μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την άσκηση.

Ο πόνος και η κόπωση είναι επίσης κοινά ζητήματα που καθιστούν δύσκολη την άσκηση για τα άτομα με ψωρίαση.

Το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα για την Ψωρίαση συνιστά στα άτομα με ψωρίαση να κάνουν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης συν προπόνηση ενδυνάμωσης τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπολασμού της νόσου. Έδειξε επίσης ότι η άσκηση μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία ενός ατόμου με ψωρίαση και τον αντίκτυπο της ασθένειας στην ποιότητα ζωής.

Μια άλλη μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η διατροφή και η άσκηση καταπολεμούν αποτελεσματικά τους οξειδωτικούς στρεσογόνους παράγοντες και βελτιώνουν τη σοβαρότητα της νόσου σε άτομα με ψωρίαση. Η παχυσαρκία είναι ένας κοινός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου στην ψωριασική νόσο. Τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, γεγονός που τους θέτει σε κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και στη βελτίωση της σοβαρότητας της ψωρίασης σε άτομα με υπέρβαρα.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τακτική άσκηση προλαμβάνει την κατάθλιψη - Μελέτη

Πώς η άσκηση υψηλής έντασης ωφελεί τους ασθενείς με λιπώδη ηπατική νόσο

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Πρήξιμο κοιλιά: Οι ασκήσεις, τα συμπληρώματα και τα μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του φουσκώματος και οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του.

7 Tips για τη φροντίδα του εαυτού σας

Ηρεμία και χαλάρωση: Προσθέστε στο πρόγραμμά σας τη φροντίδα του εαυτού σας και γίνετε εσείς η προτεραιότητά σας. Μάθετε εδώ πώς θα το καταφέρετε αυτό.

Το πρώτο lockdown αύξησε τη δημιουργικότητά μας

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Τα lockdown για τον COVID-19 μπορεί να έχουν περιορίσει πολλούς ανθρώπους στα σπίτια τους, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι αυτά τα όρια δεν εμπόδισαν τους ανθρώπους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Θα μπορούσε αυτή η δημιουργικότητα να έχει τροφοδοτηθεί από άγνωστα συναισθήματα ή, ίσως, περισσότερο ελεύθερο χρόνο; 

Πρόγραμμα άσκησης βοηθά τους ηλικιωμένους να αυτοεξυπηρετούνται

Αθλητισμός: Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε την άσκηση -- και οι σωστές δραστηριότητες μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ανεξάρτητοι και να αυτοεξυπηρετείστε ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Γνωρίστε τα μυστικά για ένα ανώδυνο και χαλαρωτικό ξύρισμα

Ξύρισμα ποδιών: Μπορεί το ξύρισμα να αποτελεί τον πιο ανώδυνο τρόπο για την απομάκρυνση των τριχών, αλλά συχνά προκαλούνται μολύνσεις και ξηροδερμία. Ας αποφύγουμε τους τραυματισμούς κι ας μάθουμε τους τρόπους που θα μας κάνουν να έχουμε ένα τέλειο και λείο αποτέλεσμα.

Η αγχολυτική άσκηση που αγαπούν μικροί και μεγάλοι

Κολύμβηση: Η τακτική κολύμβηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας, να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, να επιβραδύνει την γεροντική άνοια, να βελτιώσει τον ύπνο σας και να μειώσει αποτελεσματικά το στρες.