Σεξουαλική Υγεία

Ψωρίαση: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία

Ψωρίαση: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία

Ψωρίαση: Μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό Psoriasis διαπιστώνει ότι έως και 63% των ενηλίκων με ψωρίαση εμφανίζουν ψωριασικές εκδηλώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων τους, αλλά λίγοι είναι αυτοί που μοιράζονται άνετα αυτές τις πληροφορίες με τους γιατρούς τους. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με την ψωρίαση.

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση δερματική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του δέρματος που οδηγεί σε κόκκινες, φολιδωτές πλάκες στο δέρμα. Οι ορατές δερματικές βλάβες μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση και το πώς νιώθουν οι ασθενείς για το σώμα τους. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ, μειώνοντας την επιθυμία και οδηγώντας σε σεξουαλικά προβλήματα. Επιπλέον, το σεξ μπορεί να προκαλέσει ενόχληση από την τριβή που ερεθίζει το δέρμα ή επιδεινώνει τα συμπτώματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα των οποίων η ψωρίαση επηρεάζει τα γεννητικά τους όργανα και άλλες ευαίσθητες περιοχές του δέρματος. Μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό Psoriasis διαπιστώνει ότι έως και 63% των ενηλίκων με ψωρίαση εμφανίζουν ψωριασικές εκδηλώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων τους, αλλά λίγοι είναι αυτοί που μοιράζονται άνετα αυτές τις πληροφορίες με τους γιατρούς τους. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με την ψωρίαση.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σεξουαλική δυσλειτουργία και κατάθλιψη. Στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας του 2021, μια μελέτη βρήκε ότι το 83% των ασθενών με ψωρίαση και το 76% των ασθενών με ΨΑ ανέφεραν σεξουαλική δυσλειτουργία, σε σύγκριση με το 45% των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας σε άτομα με ψωριασική νόσο από ό,τι στην ομάδα ελέγχου.

Μια ανασκόπηση του 2019 στο JAMA διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψωρίαση είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία από τα άτομα χωρίς την πάθηση. Αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν κοινός σε άτομα με άγχος, κατάθλιψη, ΨΑ και ψωρίαση των γεννητικών οργάνων.

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τα φύλα όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία και τις εμπειρίες τους. Οι άνδρες με ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία από τους άνδρες χωρίς την πάθηση. Είναι πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικές δυσκολίες εάν εμφανίσουν κατάθλιψη ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Τα συμπτώματα της ψωρίασης που μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δερματικές εκδηλώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Κατάθλιψη
  • Ανησυχία
  • Αμηχανία για τις πλάκες ψωρίασης

 

Οι επιπτώσεις της ψωρίασης στην ανδρική σεξουαλική υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη επιθυμία και συγκέντρωση
  • Πόνος στα γεννητικά όργανα από δερματικές βλάβες
  • Στυτική δυσλειτουργία

 

Μια έρευνα του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνδρες ασθενείς με ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο για σεξουαλικές δυσκολίες εάν είναι καταθλιπτικοί ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 53% των ανδρών με ψωρίαση ανέφεραν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με το 40% των ανδρών στην ομάδα ελέγχου. Στην ομάδα της ψωρίασης, το 20% είπε ότι η στυτική του δυσλειτουργία ήταν ήπια, ενώ το 6% ανέφερε σοβαρή δυσλειτουργία. Αυτή η μελέτη βρήκε επίσης ότι οι άνδρες που έπασχαν από σοβαρή κατάθλιψη ήταν πιο επιρρεπείς στη στυτική δυσλειτουργία. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι επειδή η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί στο πέος και να προκαλέσει πόνο και δυσφορία, μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες για την εικόνα του σώματος που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική απόδοση και μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Οι γυναίκες με ψωρίαση μπορεί να βρουν το σεξ επώδυνο ή να εμφανίσουν διαταραχές της διάθεσης που επηρεάζουν τη λίμπιντο (επιθυμία για σεξ). Τα προβλήματα σεξουαλικής υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε προσωπική δυσφορία και μειωμένη ποιότητα ζωής. Μελέτες για την ψωρίαση των γεννητικών οργάνων διαπιστώνουν ότι ο κνησμός, το κάψιμο, ο πόνος και η ερυθρότητα επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των γυναικών και η ένταση αυτών μπορεί να είναι υψηλότερη για τις γυναίκες από τους άνδρες. Πρόσθετες μελέτες έχουν συνδέσει τα σεξουαλικά προβλήματα με άλλες καταστάσεις υγείας που συνυπάρχουν με την ψωρίαση, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Μια συστημική ανασκόπηση του 2018 στο περιοδικό Psoriasis διαπίστωσε ότι οι γυναίκες βιώνουν επώδυνες σεξουαλικές επαφές και μπορεί να είναι πιο στενοχωρημένες από τις επιπτώσεις της ψωρίασης των γεννητικών οργάνων στη σεξουαλική τους λειτουργία από τους άνδρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές αυτοφροντίδας για ασθενείς με ψωρίαση

Bιταμίνη D & συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων

Επιδέρμια: Η ποιότητα ζωής των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.

Τα παλιομοδίτικα ερωτικά γράμματα μπορεί να είναι η απάντηση, λέει η Iαπωνική πόλη Miyazaki

Μέχρι στιγμής, 32 ζευγάρια έχουν δημιουργήσει συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με τον ρομαντισμό να ανθίζει για 17 ζευγάρια που έχουν ξεκινήσει σχέση. Ένας συμμετέχων, ένας 25χρονος κάτοικος Μιγιαζάκι, είπε ότι η ιδέα έφερε όμορφες αναμνήσεις.

4 φυσικά λιπαντικά για ευχάριστη σεξουαλική δραστηριότητα

Σεξ: Τα καλύτερα φυσικά λιπαντικά είναι αυτά που μιμούνται τις φυσικές σωματικές εκκρίσεις αξιόπιστης πηγής. Τα φυσικά λιπαντικά μπορεί να περιλαμβάνουν είδη οικιακής χρήσης ή εμπορικά προϊόντα που οι κατασκευαστές χαρακτηρίζουν ως φυσικά.

Συμβουλές για να μειώσετε το άγχος των γυναικολογικών εξετάσεων

Άγχος γυναικολόγος: Οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν όταν είναι προκαρκινικά έναντι όταν είναι καρκινικά.