Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα ψωρίαση: Tips να ενσωματώσετε στο σχέδιο θεραπείας

Αυτοφροντίδα ψωρίαση: Tips να ενσωματώσετε στο σχέδιο θεραπείας

Αυτοφροντίδα ψωρίαση: Η αποτελεσματική αυτοφροντίδα μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη σχέση σας με τον επαγγελματία υγείας, λένε οι ειδικοί. Μαθαίνοντας ποιες μέθοδοι φροντίδας σας προσφέρουν τη μεγαλύτερη ανακούφιση, μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να αναπτύξετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας και διαχείρισης.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, δια βίου πάθηση του δέρματος που δεν έχει θεραπεία. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε την ψωρίαση είναι να συνεργαστείτε με έναν δερματολόγο για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας και διαχείρισης που είναι κατάλληλο για εσάς. Ωστόσο, η αυτοφροντίδα και εν προκειμένου η φροντίδα της ψωρίασης στο σπίτι είναι εξίσου σημαντική. Ως αυτοφροντίδα νοείται η ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τη δική σας υγεία με ή χωρίς επαγγελματία υγείας. Είναι ένας τρόπος να υποστηρίζετε την ευημερία σας σε καθημερινή βάση. Η ψωρίαση συχνά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και περιόδους ύφεσης. Οι στρατηγικές αυτοφροντίδας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε περιόδους έξαρσης και μπορούν ακόμη να παρατείνουν το χρόνο της ύφεσης των συμπτωμάτων. Η αποτελεσματική αυτοφροντίδα μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη σχέση σας με τον επαγγελματία υγείας, λένε οι ειδικοί. Μαθαίνοντας ποιες μέθοδοι φροντίδας σας προσφέρουν τη μεγαλύτερη ανακούφιση, μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να αναπτύξετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας και διαχείρισης.

Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές αυτοφροντίδας που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε όσο το δυνατόν πιο άνετα με την ψωρίαση.

Κάντε χλιαρά μπάνια
Ένα χλιαρό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει και να καταπραΰνει το δέρμα. Απλά φροντίστε να λάβετε υπόψη σας τα κάτωθι για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος:

  • Περιορίστε τον χρόνο σας στο μπάνιο σε όχι περισσότερο από 15 λεπτά κάθε μέρα.
  • Κάντε μπάνιο με χλιαρό νερό.
  • Χρησιμοποιείστε ένα απαλό σαπούνι για ευαίσθητο δέρμα.
  • Στεγνώστε απαλά το δέρμα σας.
  • Εφαρμόστε μια παχύρρευστη ενυδατική κρέμα ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, Αυτό θα κλειδώσει την υγρασία στο δέρμα.

 

Αφήστε τον ήλιο να σας αγκαλιάσει
Η έκθεση του δέρματος με ψωρίαση στο φυσικό ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης των δερματικών βλαβών. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε το ενδεχόμενο ηλιακού εγκαύματος, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση. Εφαρμόστε αντηλιακό χωρίς άρωμα στο εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα, συμπεριλαμβάνοντας τις πλάκες της ψωρίασης. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να στοχεύετε σε 5 έως 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα. Ρωτήστε το γιατρό σας για εξατομικευμένες συστάσεις ασφαλείας.

Αναπτύξτε μια ήπια ρουτίνα περιποίησης δέρματος
Καθαρίστε το δέρμα σας με ένα απαλό, χωρίς άρωμα σαπούνι για ευαίσθητο δέρμα. Ενυδατώστε τακτικά την επιδερμίδα, προτείνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), ειδικά μετά το πλύσιμο των περιοχών που έχουν προσβληθεί από ψωρίαση. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα και τη μείωση της ερυθρότητας και του κνησμού.

Όσο μπορείτε, αποφύγετε το ξύσιμο του δέρματος με ψωρίαση. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια δροσερή κομπρέσα στην περιοχή για να μειώσετε τον κνησμό. Η χρήση μη συνταγογραφούμενων προϊόντων που περιέχουν μενθόλη ή καμφορά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπράυνση του κνησμού.

Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης
Το άγχος είναι μια κοινή αιτία της ψωρίασης. Εάν αισθάνεστε ότι η ψωρίασή σας χειροτερεύει όταν είστε αγχωμένοι, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για τη διαχείριση του άγχους. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως:

  • βαθιά αναπνοή
  • διαλογισμός
  • γιόγκα

 

Σε μια έρευνα του 2018 που διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης, το 10 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι είχε δοκιμάσει τον διαλογισμό για να ανακουφίσει την ψωρίαση, ενώ λίγο πάνω από το 8 τοις εκατό είπε ότι είχε στραφεί στη γιόγκα για βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Bιταμίνη D & συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων

Επιδέρμια: Η ποιότητα ζωής των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση στην Ελλάδα

Επαναστατική μέθοδος διάγνωσης δερματοπαθειών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι θερμοπληξία ή τροφική δηλητηρίαση; Μάθετε πώς η ζέστη επηρεάζει το στομάχι σας

Ζέστη στομάχι: Η διάκριση μεταξύ θερμοπληξίας και τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι δύσκολη καθώς και οι δύο καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και κοιλιακό άλγος.

Πώς να φροντίσετε την μητέρα σας μετά από επέμβαση ισχίου;

Φροντίδα ισχίο: Η φροντίδα της μητέρας σας μετά από χειρουργική επέμβαση ισχίου απαιτεί υπομονή, προσοχή στη λεπτομέρεια και μια υποστηρικτική προσέγγιση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και την άνεσή της.

Πώς να φροντίσετε μια θαλάσσια χελώνα αν την βρείτε τραυματισμένη;

Θαλάσσια χελώνα: Εάν συναντήσετε μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, είναι σημαντικό να χειριστείτε την κατάσταση με προσοχή και να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για να εξασφαλίσετε την ευημερία της χελώνας.

Close Icon