Επιστημονικά Νέα

Ανοσοκύτταρα φύλα: Μελέτη δείχνει διαφορές στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων μεταξύ των δύο φύλων

Ανοσοκύτταρα φύλα: Μελέτη δείχνει διαφορές στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων μεταξύ των δύο φύλων

Σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια, τα αρσενικά αποδείχθηκαν πολύ πιο ευαίσθητα σε μια κατάσταση που ονομάζεται σήψη σε σχέση με τα θηλυκά. Η παρούσα μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην έρευνα ασθενειών και θεραπειών, ειδικά για τη σήψη, μια κατάσταση στην οποία το αμυντικό σύστημα του σώματος γίνεται επιβλαβές για τον εαυτό του.

Ανοσοκύτταρα φύλα: Σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια, τα αρσενικά αποδείχθηκαν πολύ πιο ευαίσθητα σε μια κατάσταση που ονομάζεται σήψη σε σχέση με τα θηλυκά. Η παρούσα μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην έρευνα ασθενειών και θεραπειών, ειδικά για τη σήψη, μια κατάσταση στην οποία το αμυντικό σύστημα του σώματος γίνεται επιβλαβές για τον εαυτό του. «Ένα μεγάλο μήνυμα είναι ότι με την ώθηση για εξατομικευμένη ιατρική, οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε ελάχιστες γενετικές διαφορές, αλλά βρίσκουμε ότι το φύλο -η μεγαλύτερη γενετική διαφορά όλων- είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος προγνωστικός παράγοντας για την ανοσολογική απόκριση που σπάνια λαμβάνεται υπόψη», είπε η Bérénice Benayoun, επίκουρη καθηγήτρια στο USC Leonard Davis School of Gerontology.

Τα ουδετερόφιλα ανταποκρίνονται σε λοιμώξεις με διάφορους τρόπους, όπως η κατάποση και πέψη ενός παθογόνου που εισβάλλει ή με αποκοκκίωση στην οποία εκκρίνουν πρωτεΐνες που καταστρέφουν τον εισβολέα. Μια άλλη μέθοδος που ανακαλύφθηκε το 2004 είναι η «NETosis», κατά οποία τα ουδετερόφιλα εκδιώκουν κλώνους δικού τους DNA, που ονομάζεται χρωματίνη, και δρουν ως παγίδα έξω από το κύτταρο. Αυτές οι εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων, τα λεγόμενα NET, παγιδεύουν και καταστρέφουν τα παθογόνα. Η Benayoun και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν διαφορές στη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων μεταξύ νέων και ηλικιωμένων ποντικών, καθώς και μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Τα αρσενικά φάνηκαν να έχουν περισσότερη δραστηριότητα αποκοκκίωσης , όπως αποδεικνύεται από τα υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, της ουδετερόφιλης ελαστάσης. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες εμφάνισαν περισσότερη NETosis, κατά μέσο όρο.

«Με τη σηψαιμία, αυτό που σε σκοτώνει δεν είναι στην πραγματικότητα τα βακτήρια, είναι η απόκριση στα βακτήρια», σημείωσε. «Και γνωρίζουμε ότι τα αρσενικά γενικά έχουν πολύ χειρότερες πιθανότητες κατά τη σήψη από τα θηλυκά ενώ η ουδετερόφιλη ελαστάση, που είναι ένα από τα κύρια συστατικά της αποκοκκίωσης, είναι μπορεί να παραχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της σήψης». Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη δραστηριότητα της NETosis θα μπορούσε να συμβάλει στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που επιτίθεται σε υγιή κύτταρα, πρόσθεσε η Benayoun. Αντισώματα που στοχεύουν το DNA του σώματος έχουν βρεθεί σε πολλές αυτοάνοσες διαταραχές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί αφού τα ουδετερόφιλα παρήγαγαν πάρα πολλά ΝΕΤ. Έτσι, η υψηλότερη δραστηριότητα ΝΕΤ στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων διαταραχών. «Εάν κάνετε NET χωρίς καλό λόγο, αυτό μπορεί να προωθήσει την αυτοανοσία», δήλωσε η Benayoun.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονες αποκρυπτογραφούν τον τρόπο ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων

Αυτοάνοσα θεραπείες : Το δέρμα αντικατοπτρίζει την υγεία μας

Βασικοί φλεγμονώδεις δείκτες ξεκλειδώνουν την covid - 19 και οδηγούν τις θεραπευτικές εξελίξεις.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.