Επιστημονικά Νέα

Ανοσοκύτταρα φύλα: Μελέτη δείχνει διαφορές στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων μεταξύ των δύο φύλων

Ανοσοκύτταρα φύλα: Μελέτη δείχνει διαφορές στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων μεταξύ των δύο φύλων

Σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια, τα αρσενικά αποδείχθηκαν πολύ πιο ευαίσθητα σε μια κατάσταση που ονομάζεται σήψη σε σχέση με τα θηλυκά. Η παρούσα μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην έρευνα ασθενειών και θεραπειών, ειδικά για τη σήψη, μια κατάσταση στην οποία το αμυντικό σύστημα του σώματος γίνεται επιβλαβές για τον εαυτό του.

Ανοσοκύτταρα φύλα: Σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια, τα αρσενικά αποδείχθηκαν πολύ πιο ευαίσθητα σε μια κατάσταση που ονομάζεται σήψη σε σχέση με τα θηλυκά. Η παρούσα μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην έρευνα ασθενειών και θεραπειών, ειδικά για τη σήψη, μια κατάσταση στην οποία το αμυντικό σύστημα του σώματος γίνεται επιβλαβές για τον εαυτό του. «Ένα μεγάλο μήνυμα είναι ότι με την ώθηση για εξατομικευμένη ιατρική, οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε ελάχιστες γενετικές διαφορές, αλλά βρίσκουμε ότι το φύλο -η μεγαλύτερη γενετική διαφορά όλων- είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος προγνωστικός παράγοντας για την ανοσολογική απόκριση που σπάνια λαμβάνεται υπόψη», είπε η Bérénice Benayoun, επίκουρη καθηγήτρια στο USC Leonard Davis School of Gerontology.

Τα ουδετερόφιλα ανταποκρίνονται σε λοιμώξεις με διάφορους τρόπους, όπως η κατάποση και πέψη ενός παθογόνου που εισβάλλει ή με αποκοκκίωση στην οποία εκκρίνουν πρωτεΐνες που καταστρέφουν τον εισβολέα. Μια άλλη μέθοδος που ανακαλύφθηκε το 2004 είναι η «NETosis», κατά οποία τα ουδετερόφιλα εκδιώκουν κλώνους δικού τους DNA, που ονομάζεται χρωματίνη, και δρουν ως παγίδα έξω από το κύτταρο. Αυτές οι εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων, τα λεγόμενα NET, παγιδεύουν και καταστρέφουν τα παθογόνα. Η Benayoun και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν διαφορές στη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων μεταξύ νέων και ηλικιωμένων ποντικών, καθώς και μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Τα αρσενικά φάνηκαν να έχουν περισσότερη δραστηριότητα αποκοκκίωσης , όπως αποδεικνύεται από τα υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, της ουδετερόφιλης ελαστάσης. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες εμφάνισαν περισσότερη NETosis, κατά μέσο όρο.

«Με τη σηψαιμία, αυτό που σε σκοτώνει δεν είναι στην πραγματικότητα τα βακτήρια, είναι η απόκριση στα βακτήρια», σημείωσε. «Και γνωρίζουμε ότι τα αρσενικά γενικά έχουν πολύ χειρότερες πιθανότητες κατά τη σήψη από τα θηλυκά ενώ η ουδετερόφιλη ελαστάση, που είναι ένα από τα κύρια συστατικά της αποκοκκίωσης, είναι μπορεί να παραχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της σήψης». Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη δραστηριότητα της NETosis θα μπορούσε να συμβάλει στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που επιτίθεται σε υγιή κύτταρα, πρόσθεσε η Benayoun. Αντισώματα που στοχεύουν το DNA του σώματος έχουν βρεθεί σε πολλές αυτοάνοσες διαταραχές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί αφού τα ουδετερόφιλα παρήγαγαν πάρα πολλά ΝΕΤ. Έτσι, η υψηλότερη δραστηριότητα ΝΕΤ στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων διαταραχών. «Εάν κάνετε NET χωρίς καλό λόγο, αυτό μπορεί να προωθήσει την αυτοανοσία», δήλωσε η Benayoun.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονες αποκρυπτογραφούν τον τρόπο ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων

Αυτοάνοσα θεραπείες : Το δέρμα αντικατοπτρίζει την υγεία μας

Βασικοί φλεγμονώδεις δείκτες ξεκλειδώνουν την covid - 19 και οδηγούν τις θεραπευτικές εξελίξεις.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.

Γονική άδεια : Περιορισμένο προνόμιο στους κατοίκους των ΗΠΑ

Γονική άδεια : Η άδεια για λόγους υγείας η απόκτησης παιδιού δίνεται στις ΗΠΑ, αρκετά περιορισμένη και με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες που θα την λάβουν θα βρίσκονται υπό το πρίσμα ορισμένων προυποθέσεων.

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

Καρκίνος: Η θεραπεία είναι ένα μηχανικό μόριο, που ονομάζεται MS21, που προκαλεί την υποβάθμιση του AKT, ενός ενζύμου δηλαδή που είναι υπερβολικά ενεργό σε πολλούς τύπους καρκίνου. Η εν λόγω μελέτη έδειξε στοιχεία ότι η φαρμακολογική αποδόμηση του AKT γονιδίου είναι μια βιώσιμη θεραπεία για καρκίνους με μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια.

Η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας/νόσου και καρδιακής προσβολής

Καρδιά Κατάθλιψη: Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη καρδιακή κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος και αφορά μια συναισθηματικά προκαλούμενη αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς λόγω στρες. 

Ο καφές θα μπορούσε να δράσει προληπτικά κατά της αρρυθμίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου UC του San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των παραλλαγών COVID-19

Η εταιρεία δήλωσε ότι η μελέτη του Landau δεν μίλησε για την πλήρη φύση της ανοσολογικής προστασίας Αναφέρθηκε σε πρόσθετα δεδομένα της εταιρείας που αποδεικνύουν ότι ένα εμβόλιο COVID-19 με μία δόση Johnson & Johnson "δημιούργησε ισχυρή, επίμονη δραστηριότητα έναντι της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Delta και άλλων πολύ διαδεδομένων ιών SARS-CoV-2."