Επιστημονικά Νέα

Ανοσοκύτταρα συμμετέχουν στο σχηματισμό χολόλιθων

Ανοσοκύτταρα συμμετέχουν στο σχηματισμό χολόλιθων

Κολλώδεις δικτυωτοί σχηματισμοί από DNA και πρωτείνες που εξωθούνται από λευκά αιμοσφαίρια (που ονομάζονται ουδετερόφιλα) δρουν ως ένα είδος κόλλας. Αυτή η κόλλα συνδέει μεταξύ τους κρυστάλλους ασβεστίου και χοληστερόλης κατά τη διάρκεια σχηματισμού χολολίθων, αναφέρουν ερευνητές από τη Γερμανία σε πρόσφατη δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Immunity. Γενετική και φαρμακολογική προσέγγιση ανέστειλε τον σχηματισμό αυτών των καλούμενων «εξωκυττάριων παγίδων ουδετερόφιλων (ΝΕΤ)» και μείωσαν το σχηματισμό και την ανάπτυξη χολόλιθων σε ποντικούς.

“Τα ουδετερόφιλα έχουν θεωρηθεί από καιρό ως η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι μίας λοίμωξης και έχουν αποδειχθεί ότι παράγουν NET που εμπλέκουν και θανατώνουν τους παθογόνους παράγοντες”, λέει ο ερευνητής Martin Herrmann, ανοσολόγος στο Universitätsklinikum Erlangen. “Εδώ, παρέχουμε πρόσθετες αποδείξεις για τη φύση αυτών των NET, δείχνοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη «συναρμολόγηση» και την ανάπτυξη των χολόλιθων. Η στόχευση των ουδετεροφίλων και του σχηματισμού ΝΕΤ μπορεί να γίνει ένα ελκυστικό μέσο για την αποτροπή ανάπτυξης χολόλιθων σε άτομα που διατρέχουν υψηλό σχετικό κίνδυνο. “

Οι χολόλιθοι είναι σκληροί, σαν βότσαλα. Μπορεί να είναι τόσο μικροί όσο ένας κόκκος άμμου ή τόσο μεγάλοι όσο μια μπάλα του γκολφ. Σχηματίζονται εντός της χοληδόχου κύστης, η οποία απελευθερώνει τη χολή στο λεπτό έντερο μέσω του χολαγγείων κατά τη διάρκεια του γεύματος για να βοηθήσει στη διάσπαση του λίπους. Αν και τα περισσότερα άτομα με χολόλιθους δεν έχουν συμπτώματα, μπορεί να εμφανίσουν κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο. Η χολολιθίαση είναι η κύρια αιτία νοσηλείας σε νοσοκομεία παγκοσμίως. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι μία από τις πιο συνήθεις επεμβάσεις σε ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπισή τους, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια θεραπείας για να διαλυθούν όλοι οι χολόλιθοι.

Ένα εμπόδιο που περιορίζει την ανάπτυξη νέων θεραπειών είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως πώς σχηματίζονται οι χολόλιθοι. Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η καθίζηση της χοληστερόλης και των αλάτων ασβεστίου στη χολή είναι προϋπόθεση για το σχηματισμό χολόλιθων. Αλλά δεν είναι σαφές τι ωθεί τους κρυστάλλους ασβεστίου και χοληστερόλης να κολλήσουν μαζί κατά και να αναπτύξουν χολόλιθους.
Οι συγγραφείς λένε ότι η ταυτοποίηση των ουδετερόφιλων και των ΝΕΤ ως ενόχων στο σχηματισμό και ανάπτυξη των χολόλιθων ανοίγει νέες οδούς θεραπευτικών παρεμβάσεων. «Η πιθανότητα διακοπής αυτών των διεργασιών με ειδικούς αναστολείς μπορεί να εισαγάγει νέες θεραπευτικές στρατηγικές που να αποφεύγουν τη χειρουργική επέμβαση», αναφέρουν οι ερευνητές. Ωστόσο, απαιτούνται ανθρώπινες μελέτες για την καθιέρωση νέων θεραπειών για τη χολολιθίαση». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμή σε πρώιμο στάδιο προτείνει ότι το από του στόματος αντιικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό επισημαίνει η Phizer

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνες FDA των ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

Η Health2047 επενδύει στη RecoverX για την επαναστατική αναμόρφωση ιατρικών αρχείων & διαδικασιών

Health2047: Η εταιρεία επενδύει στη RecoverX, που χρησιμοποιεί επαυξημένη νοημοσύνη για την αναβάθμιση των ιατρικών διαδικασιών, αλλά και την αποδοτικότερη αρχειοθέτηση των ιατρικών δεδομένων.