Επιστημονικά Νέα

Νέα Μελέτη Covid-19: Βασικοί φλεγμονώδεις δείκτες “κλειδιά” της λοίμωξης

Νέα Μελέτη Covid-19: Βασικοί φλεγμονώδεις δείκτες “κλειδιά” της λοίμωξης

Η ανοσοαπόκριση είναι απίστευτα περίπλοκο θέμα, αλλά με την αξιολόγηση των επιπέδων πολλαπλών δεικτών και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται μεταξύ τους, καταφέραμε να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για το ανοσολογικό προφίλ των ασθενών με σοβαρή ασθένεια COVID-19.

Νέα Μελέτη Covid-19: Μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ εντόπισε νέους βιοδείκτες φλεγμονής που αμφότεροι υποδεικνύουν τη σοβαρότητα της COVID-19 και τη διακρίνουν από τη σοβαρή γρίπη. Με επικεφαλής τη διεθνή κοινοπραξία σοβαρής οξείας αναπνευστικής και αναδυόμενης μόλυνσης (ISARIC) του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηριζόμενη από την κοινοπραξία Ανοσολογίας Κορωνοϊού – Coronavirus Immunology Consortium (UK-CIC), η μελέτη είναι η μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι σήμερα. Δημοσιεύθηκε στο Science Immunology Επιστημονκή Ανοσολογία), η μελέτη εντοπίζει συστάδες δεικτών φλεγμονώδους νόσου (συμπεριλαμβανομένων δύο που ονομάζονται GM-CSF και IL-6) που κλιμακώνονται με τη σοβαρότητα της COVID-19.

Η συστάδα του δείκτη IL-6 έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι στόχος για θεραπείες που μειώνουν τη σοβαρότητα της νόσου σε σοβαρή COVID-19, αλλά η συστάδα του δείκτη GM-CSF έχει δυναμικό ως νέος δείκτης σοβαρότητας που διακρίνει την COVID-19 από τη γρίπη, δίνοντας πληροφορίες για τις αιτίες σοβαρής νόσου και δυνητικά προσφέροντας μια νέα εστίαση στη θεραπεία.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 αντιμετωπίζουν σοβαρή ασθένεια, ενώ άλλοι αναρρώνουν με λιγότερη ιατρική υποστήριξη. Μια «καταιγίδα κυτοκίνης», όπου ανεξέλεγκτα επίπεδα κυτοκινών (πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από ανοσοκύτταρα) προκαλούν υπερβολική φλεγμονή, έχει αναγνωριστεί ως οδηγός της σοβαρότητας της COVID-19. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή (π.χ. δεξαμεθαζόνη) ή εκείνα που διακόπτουν τη λειτουργία της κυτοκίνης (π.χ. tocilizumab) μειώνουν σημαντικά τη θνησιμότητα σε ασθενείς με COVID-19.

Ωστόσο, η μελέτη της υποκείμενης φλεγμονώδους απόκρισης μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν νέες θεραπείες και να στοχεύσουν πόρους υγειονομικής περίθαλψης στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο.

Ομάδες ερευνητών από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Imperial College London, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, συνδύασαν τις προσπάθειές τους να αποδείξουν ότι μόνο επιλεγμένα χαρακτηριστικά της απόκρισης κυτοκίνης στην COVID-19 διακρίνουν τις πιο σοβαρές μορφές ασθένειας.

Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ISARIC4C, οι ερευνητές στρατολόγησαν 471 νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 (οι οποίοι στρωματοποιήθηκαν από τη σοβαρότητα της νόσου) μαζί με 39 εξωτερικούς ασθενείς με ήπια ασθένεια.

Ανέλυσαν 33 δείκτες νόσου στο πλάσμα του αίματος αυτών των ασθενών. Διαπίστωσαν ότι πολλές φλεγμονώδεις κυτοκίνες αυξήθηκαν σε σοβαρή COVID-19 και ότι τα επίπεδα είναι γενικά ενδεικτικά της σοβαρότητας της νόσου.

Οι ερευνητές εντόπισαν μοτίβα στα δεδομένα που είναι χαρακτηριστικά των πιο σοβαρών περιπτώσεων COVID-19.

Δύο κυτοκίνες ειδικότερα, η IL-6 (ιντερλευκίνη 6) και ο GM-CSF (παράγοντας διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων-μακροφάγων) παίζουν κεντρικούς ρόλους.

Σε σύγκριση με αρχειοθετημένα δείγματα από ασθενείς με σοβαρή γρίπη, ο GM-CSF ξεχώρισε ως ειδικός δείκτης για σοβαρή COVID-19.

Αυτή η κυτοκίνη μπορεί επίσης να ανιχνευθεί σε πρώιμη λοίμωξη COVID, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να παίζει παθολογικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη νόσων σε ορισμένους ασθενείς.

Ενώ οι ηλικιωμένοι ασθενείς εμφάνισαν μεγαλύτερη συνολική φλεγμονώδη απόκριση, η ηλικία δεν ήταν συγκεκριμένος καθοριστής των επιπέδων GM-CSF σε αυτή τη μελέτη.

Αυτό υποδηλώνει ότι ένας μηχανισμός ειδικός για την ασθένεια που επιδεινώνει τις εξαρτώμενες από την ηλικία φλεγμονώδεις αποκρίσεις είναι πιθανό να λειτουργήσει στην COVID-19.

Δεν βρέθηκε επίσης διαφορά μεταξύ των απαντήσεων ανδρών και γυναικών, όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως σε άλλες μικρότερες μελέτες.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών με δύο τρόπους.

Πρώτον, η μελέτη έχει προσδιορίσει λογικά τον δείκτη GM-CSF ως βασικό συστατικό της φλεγμονώδους απόκρισης και ως πιθανό θεραπευτικό στόχο. Απαιτείται επίσης περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο GM-CSF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης στην πρώιμη ασθένεια για να εντοπίσει εκείνους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Ο Δρ Ryan Thwaites, συγγραφέας και ερευνητικός συνεργάτης στο Imperial College London, δήλωσε: “Η κατανόηση του υποκείμενου μηχανισμού της ανοσολογικής απόκρισης σε ασθενείς που είναι πολύ άρρωστοι με COVID-19 είναι ζωτικής σημασίας για να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε πιθανούς θεραπευτικούς στόχους. Η ανοσοαπόκριση είναι απίστευτα περίπλοκο θέμα, αλλά με την αξιολόγηση των επιπέδων πολλαπλών δεικτών και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται μεταξύ τους, καταφέραμε να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για το ανοσολογικό προφίλ των ασθενών με σοβαρή ασθένεια COVID-19.

“Ο καθηγητής Calum Semple, επικεφαλής του ISARIC4C και καθηγητής Ιατρικής Υγείας και Επιδημίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ δήλωσε: “Ο σχεδιασμός του ISARIC για ένα ξέσπασμα ακριβώς έτσι επέτρεψε έγκαιρες ανακαλύψεις που ενημερώνουν τη διαχείριση των περιπτώσεων και οδηγούν τις θεραπευτικές εξελίξεις. Το προσωπικό κλινικής έρευνας NIHR σε όλα τα νοσοκομεία μας στο NHS και το προσωπικό του πανεπιστημίου που υποστηρίζουν τα εργαστήρια εστίας στη Γλασκόβη και το Λίβερπουλ, συγκέντρωσαν μαζί τα δεδομένα και τα δείγματα που επέτρεψαν αυτές τις ανακαλύψεις. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανησυχητική ομοιότητα των παρενεργειών του Covid και των συμπτωμάτων του Ebola

Κορωνοϊός ανοσολογικό προφίλ: Ποιοι καθίστανται πιο ευάλωτοι σε σοβαρή COVID-19

Η κολχικίνη και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για ασθενείς με κοροναϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμή σε πρώιμο στάδιο προτείνει ότι το από του στόματος αντιικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό επισημαίνει η Phizer

Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται νωρίς (όπως το πρώτο σημάδι ή λοίμωξη ή επίγνωση της έκθεσης) ενώ η ριτοναβίρη προορίζεται να επιβραδύνει το μεταβολισμό του αντιιικού PF-07321332 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Κορωνοϊός: Η γνωστική εξασθένηση είναι πολύ πιθανή σε ασθενείς στη ΜΕΘ και θα μπορούσε να είναι διαρκής. Πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη νοσηλεία.

Έρευνες FDA των ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.