Επιστημονικά Νέα

Ανοσοκύτταρα ενεργοποίηση: Επιστήμονες αποκρυπτογραφούν τον μηχανισμό ενεργοποίησης των ανοσοκυττάρων

Ανοσοκύτταρα ενεργοποίηση: Επιστήμονες αποκρυπτογραφούν τον μηχανισμό ενεργοποίησης των ανοσοκυττάρων

Στην Ελβετία, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), και συναδέλφους τους κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το μηχανισμό ενεργοποίησης του υποδοχέα CCR5, μέλος αυτής της οικογένειας.

Ανοσοκύτταρα ενεργοποίηση: Οι χημειοκίνες είναι μικρά μόρια σηματοδότησης που παίζουν κεντρικό ρόλο στην κυκλοφορία και την ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων. Δεσμεύοντας τους υποδοχείς στη μεμβράνη των λευκών αιμοσφαιρίων, δρουν ως οδηγοί, διασφαλίζοντας ότι τα κύτταρα φθάνουν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, τόσο για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και για την απόκριση σε λοίμωξη ή τραυματισμό.

Αλλά πώς μπορεί ο υποδοχέας να αισθανθεί την προσάρτηση μιας χημειοκίνης στο εξωτερικό του κυττάρου; Και πώς μεταδίδεται αυτό το μήνυμα ενεργοποίησης στο εσωτερικό του κελιού ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί; Στην Ελβετία, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), και συναδέλφους τους κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το μηχανισμό ενεργοποίησης του υποδοχέα CCR5, μέλος αυτής της οικογένειας.

Για να κατανοήσουν ολόκληρη τη διαδικασία, οι ερευνητές ήταν απαραίτητο να κάνουν χρήση μηχανικών χημειοκινών που συνδέονται με τους υποδοχείς πιο σταθερά από τους φυσικούς. «Για αυτό, καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε τα μόρια που είχαμε ανακαλύψει κατά τη διάρκεια της έρευνας για τα φάρμακα κατά του HIV», ανέφεραν οι ειδικοί. Μερικές από αυτές τις παραλλαγές υπερ-ενεργοποιούν τον υποδοχέα, ενώ άλλες τους αποκλείουν εντελώς.

Ο υποδοχέας, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στην κυτταρική μεμβράνη, λειτουργεί σαν μηχανισμός “κλειδαριάς και κλειδιού”. Ένα συγκεκριμένο μέρος της δομής των χημειοκίνης πρέπει να κλειδώσει στον CCR5 για να ενεργοποιήσει μια αλλαγή στη δομή του υποδοχέα, ο οποίος στη συνέχεια επιτρέπει να ενεργοποιήσει τη μετανάστευση των λευκών αιμοσφαιρίων.

«Η ικανότητα ενεργοποίησης των χημειοκινών καθορίζεται από ορισμένα αμινοξέα (δομικά στοιχεία πρωτεΐνης) που πρέπει να τακτοποιηθούν σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Εάν αυτό το μέρος της χημειοκίνης έχει ίσιο σχήμα, καταφέρνει να ενεργοποιήσει τον υποδοχέα. Αλλά εάν τα αμινοξέα αλλάξουν, το μόριο υιοθετεί ένα ελαφρώς διαφορετικό σχήμα το οποίο, αν και διατηρεί πολύ ισχυρό δεσμό με τον υποδοχέα, αποτρέπει την ενεργοποίησή του», εξήγησαν οι ερευνητές. Αυτές οι μικρές αλλαγές κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενεργοποιητών υποδοχέων και αναστολέων.

Παρά την σχεδόν ίδια αρχιτεκτονική, οι μικρές δομικές διαφορές μεταξύ των μηχανικών χημειοκινών καθορίζουν την ικανότητά τους να ενεργοποιούν ή να αναστέλλουν τον υποδοχέα. Μια λεπτομερής κατανόηση αυτού του μηχανισμού θα επιτρέψει τη βελτίωση των φαρμάκων αναπτύσσοντας νέες ενώσεις ικανές να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα αποκαλυπτική έρευνα για τη νόσο του Crohn

Πειράματα με τον ιό zika αποτελεσματικά για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου μπορεί να θεραπεύσει ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες

Έρευνα αποκαλύπτει νέο πιθανό στόχο για θεραπείες καρκίνου των ωοθηκών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.