ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα Έρευνα: Αύξηση της επιβίωσης ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στις ωοθήκες

Νέα Έρευνα: Αύξηση της επιβίωσης ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στις ωοθήκες

«Βρήκαμε αυτά τα κύτταρα να είναι ωφέλιμα στον καρκίνο των ωοθηκών», λέει ο Δρ. Foord, χάρη στην «έλλειψη παραγωγής κυτοκινών κατά του όγκου» και στις «αντικαρκινικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ... κυτταροτοξικότητας.

Νέα Έρευνα: Προώθηση της απόκρισης γάμμα δέλτα Τ κυττάρων θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με έρευνα μιας διεθνούς ομάδας από το Karolinska Institutet, το Πανεπιστήμιο Menoufia στην Αίγυπτο και το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Σουηδία. Το έργο τους έχει δημοσιευτεί στο Science Translational Medicine. Υπάρχουν λιγότερες από 250.000 περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Ωστόσο, ο καρκίνος των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο συχνά δεν έχει συμπτώματα και τα συμπτώματα που προκύπτουν σε μεταγενέστερα στάδια είναι συχνά μη ειδικά – ναυτία, απώλεια βάρους ή κοιλιακό άλγος.

Περαιτέρω περιπλέκοντας τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών είναι μια κοινή δευτερογενής κατάσταση που ονομάζεται ασκίτης ή συσσωρευμένο υγρό στην κοιλιά που προκαλεί πρήξιμο και μεταφέρει καρκινικά κύτταρα σε άλλα μέρη του σώματος.

Για αυτούς τους λόγους, ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να πολλαπλασιαστεί χωρίς διάγνωση έως ότου εξαπλωθεί σε άλλα όργανα (μετάσταση), οπότε γίνεται πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και συχνά είναι θανατηφόρος.

Προκειμένου να βελτιωθεί οποιαδήποτε θεραπεία, πρέπει να είναι συγκεκριμένη για την ασθένεια που ελπίζει να καταπολεμήσει.

Επί του παρόντος, γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά ανταποκρίνεται στις ενέσεις ανοσοκυττάρων που διεισδύουν στον όγκο απευθείας σε καρκινικές μάζες – ανοσοθεραπεία για καρκίνο, για σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά η ανοσοθεραπεία έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα, επειδή δεν έχουμε απομονώσει πλήρως τα θεραπευτικά TIIC που λειτουργούν για διαφορετικούς καρκίνους.

Αυτό είναι το επίκεντρο αυτής της συλλογικής έρευνας, με επικεφαλής τον Δρ Emelie Foord, Τμήμα Κλινικής Επιστήμης, Παρέμβασης και Τεχνολογίας στο Karolinska Institutet και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Μιλώντας στο Medical Xpress, η Δρ. Foord εξήγησε τους στόχους και τα αποτελέσματα της μελέτης: “Βασικά, εξετάσαμε ένα υποσύνολο των κυττάρων του ανοσοποιητικού που ονομάζονται γ-δέλτα κύτταρα Τ.

Μπορούν να έχουν διπλούς ρόλους στον καρκίνο”, εξηγεί. “Μερικοί … δρουν υπέρ του όγκου με την παραγωγή της IL-17,” – Ιντερλευκίνη 17, που συνδέεται με πολλές ασθένειες όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, ψωρίαση, σκλήρυνση κατά πλάκας και ανοσία κατά του όγκου.

«Άλλοι», συνεχίζει, είναι «σημαντικοί αντικαρκινικοί μαχητές με διάφορες σημαντικές λειτουργίες όπως η κυτταροτοξικότητα και βοηθούν άλλα ανοσοκύτταρα». Αυτός ο διπλός ρόλος είναι ένας από τους παράγοντες που περιπλέκουν τις θεραπείες για τον καρκίνο. αυτό που λειτουργεί για έναν τύπο καρκίνου – ας πούμε, το μελάνωμα – θα μπορούσε να είναι αναποτελεσματικό ή να επιδεινώσει έναν διαφορετικό καρκίνο, όπως η λευχαιμία ή το γλοιοβλάστωμα.

Προκειμένου να προσδιοριστεί εάν η προώθηση της απόκρισης γάμμα δέλτα Τ κυττάρων είναι ευεργετική ή επιβλαβής για τον καρκίνο των ωοθηκών, η Δρ. Foord και η ομάδα της εξέτασαν ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών μέσω τριών δειγμάτων: αίματος, υγρού ασκίτη και ιστού όγκου.

Στη συνέχεια, τα δείγματα υποβλήθηκαν σε αλληλούχιση υποδοχέα Τ κυττάρων (TCR-seq), μια διαδικασία που διαβάζει το ρεπερτόριο Τ κυττάρων για συγκεκριμένους βιοδείκτες.

Αυτά τα αποτελέσματα λειτουργούν ως ένα είδος συστήματος μοριακής σήμανσης για το οποίο τα αντιγόνα μπορούν να ταυτοποιήσουν ένα Τ κύτταρο – και για τους σκοπούς αυτής της μελέτης, πώς τα δείγματα θα αντιδρούσαν στη διήθηση των κυττάρων Τ-γ.

”Βρήκαμε αυτά τα κύτταρα να είναι ωφέλιμα στον καρκίνο των ωοθηκών”, λέει ο Δρ. Foord, χάρη στην ”έλλειψη παραγωγής κυτοκινών κατά του όγκου και στις αντικαρκινικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της … κυτταροτοξικότητας”.

Είναι ενδιαφέρον ότι βρήκαμε επίσης gd Τ κύτταρα που δρουν με διαφορετικούς τρόπους σε ασκίτη υγρό και όγκους των ασθενών, όπου δρουν με προσαρμοστικούς και έμφυτους τρόπους αντίστοιχα. ” Αυτό είναι σημαντικό, εξηγεί ο Δρ. Foord, επειδή “ανοίγει ενδιαφέρουσες δυνατότητες και μελλοντικές κατευθύνσεις της διερεύνησης της βελτίωσης της λειτουργικότητας για την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών.

Τα ευρήματά μας φυσικά χρειάζονται επαλήθευση σε πρόσθετες μελέτες, αλλά παρόλα αυτά συμβάλλουν περισσότερες γνώσεις σε αυτό το υποσύνολο καρκίνος του ανθρώπου, “προσθέτει ο Δρ. Foord,” κάτι που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε εγείρουν ανησυχία οι κύστεις ωοθηκών

Πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Έγκαιρη διάγνωση καρκίνου ωοθηκών με τεστ αίματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή;

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.