Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος θεραπεία: Η ανοσοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει κάποια αυτοάνοσα νοσήματα

Καρκίνος θεραπεία: Η ανοσοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει κάποια αυτοάνοσα νοσήματα

Καρκίνος θεραπεία: Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η διακοπή της αλληλεπίδρασης μεταξύ καρκινικών κυττάρων και ορισμένων ανοσοκυττάρων είναι πιο αποτελεσματική στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων από τις τρέχουσες θεραπείες ανοσοθεραπείας.

Τα ευρήματα, που περιλαμβάνουν μελέτες σε κυτταρικές σειρές και ζωικά μοντέλα, εμφανίστηκαν στο JCI Insight και επικεντρώθηκαν σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD6 ως στόχος για μια νέα προσέγγιση στην ανοσοθεραπεία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, αναπτύχθηκαν νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία του καρκίνου που μπλοκάρουν τα ανοσοποιητικά σημεία ελέγχου, τα οποία είναι υποδοχείς στην επιφάνεια ορισμένων ανοσοκυττάρων, όπως τα φυσικά θανάσιμα Τ κύτταρα. Ο καρκίνος εκμεταλλεύεται αυτά τα ανοσοκύτταρα και τα καθιστά αδρανή.

Αυτή η θεραπεία, που ονομάζεται ανοσοθεραπεία αναστολέα σημείου ελέγχου, δίνει σε αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού την ευκαιρία να αντισταθούν. Δυστυχώς, ωστόσο, οι ασθενείς που αναρρώνουν από τον καρκίνο συχνά αντιμετωπίζουν αυτοάνοσες καταστάσεις που, σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί τελικά να αποβούν θανατηφόρες.

Μόνο περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο τελικά επωφελούνται από τους επί του παρόντος διαθέσιμους αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου.

«Ενδιαφέρομαι για το πώς τα καρκινικά κύτταρα αλληλεπιδρούν με ορισμένα ανοσοκύτταρα για τον έλεγχο της ανοσοαπόκρισης στον καρκίνο και πώς το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρά με όργανα και ιστούς για να προκαλέσει αυτοάνοσες ασθένειες», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης David Fox, MD, ένας ρευματολόγος και ερευνητής καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Michigan Rogel Cancer Center. “Πώς μπορούν οι ερευνητές να παρέμβουν για να αλλάξουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις και ταυτόχρονα να καταστρέψουν τους καρκίνους, αποτρέποντας ταυτόχρονα την αυτοανοσία;”

Το εργαστήριο και οι συνεργάτες του Fox στο Cleveland Clinic Research Foundation μελετούν τους ρόλους του CD6 και των υποδοχέων με τους οποίους αλληλεπιδρά, καθώς σχετίζεται με την αυτοανοσία για πολλά χρόνια. Προηγουμένως, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει τεχνητά CD6 και CD318, έναν υποδοχέα με τον οποίο αλληλεπιδρά το CD6, για να ενεργήσει σαν ανθρώπινα αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτή η νέα μελέτη αποδείχθηκε επιτυχής στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού στον άνθρωπο, του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του προστάτη σε κυτταρικές σειρές, υποδεικνύοντας ότι το αντίσωμα κατά του CD6, γνωστό ως UMCD6, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος τύπων καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

Οι άνθρωποι που ξεπέρασαν τον καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Νέα μέθοδος κατανόησης των μεταλλάξεων του καρκίνου - ελπίδα για στοχευμένες θεραπείες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.

Πώς συνδέεται το σύνδρομο Prader-Willi με τις διαταραχές του ύπνου;

Σύνδρομο Prader-Willi: Προκαλείται από την απώλεια ή την εξασθένηση των πατρικών γονιδίων στο χρωμόσωμα 15 και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αναπτυξιακές, ενδοκρινικές (ορμονικές) και μεταβολικές βλάβες.