Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος θεραπεία: Η ανοσοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει κάποια αυτοάνοσα νοσήματα

Καρκίνος θεραπεία: Η ανοσοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει κάποια αυτοάνοσα νοσήματα

Καρκίνος θεραπεία: Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η διακοπή της αλληλεπίδρασης μεταξύ καρκινικών κυττάρων και ορισμένων ανοσοκυττάρων είναι πιο αποτελεσματική στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων από τις τρέχουσες θεραπείες ανοσοθεραπείας.

Τα ευρήματα, που περιλαμβάνουν μελέτες σε κυτταρικές σειρές και ζωικά μοντέλα, εμφανίστηκαν στο JCI Insight και επικεντρώθηκαν σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD6 ως στόχος για μια νέα προσέγγιση στην ανοσοθεραπεία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, αναπτύχθηκαν νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία του καρκίνου που μπλοκάρουν τα ανοσοποιητικά σημεία ελέγχου, τα οποία είναι υποδοχείς στην επιφάνεια ορισμένων ανοσοκυττάρων, όπως τα φυσικά θανάσιμα Τ κύτταρα. Ο καρκίνος εκμεταλλεύεται αυτά τα ανοσοκύτταρα και τα καθιστά αδρανή.

Αυτή η θεραπεία, που ονομάζεται ανοσοθεραπεία αναστολέα σημείου ελέγχου, δίνει σε αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού την ευκαιρία να αντισταθούν. Δυστυχώς, ωστόσο, οι ασθενείς που αναρρώνουν από τον καρκίνο συχνά αντιμετωπίζουν αυτοάνοσες καταστάσεις που, σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί τελικά να αποβούν θανατηφόρες.

Μόνο περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο τελικά επωφελούνται από τους επί του παρόντος διαθέσιμους αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου.

«Ενδιαφέρομαι για το πώς τα καρκινικά κύτταρα αλληλεπιδρούν με ορισμένα ανοσοκύτταρα για τον έλεγχο της ανοσοαπόκρισης στον καρκίνο και πώς το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρά με όργανα και ιστούς για να προκαλέσει αυτοάνοσες ασθένειες», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης David Fox, MD, ένας ρευματολόγος και ερευνητής καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Michigan Rogel Cancer Center. “Πώς μπορούν οι ερευνητές να παρέμβουν για να αλλάξουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις και ταυτόχρονα να καταστρέψουν τους καρκίνους, αποτρέποντας ταυτόχρονα την αυτοανοσία;”

Το εργαστήριο και οι συνεργάτες του Fox στο Cleveland Clinic Research Foundation μελετούν τους ρόλους του CD6 και των υποδοχέων με τους οποίους αλληλεπιδρά, καθώς σχετίζεται με την αυτοανοσία για πολλά χρόνια. Προηγουμένως, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει τεχνητά CD6 και CD318, έναν υποδοχέα με τον οποίο αλληλεπιδρά το CD6, για να ενεργήσει σαν ανθρώπινα αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτή η νέα μελέτη αποδείχθηκε επιτυχής στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού στον άνθρωπο, του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του προστάτη σε κυτταρικές σειρές, υποδεικνύοντας ότι το αντίσωμα κατά του CD6, γνωστό ως UMCD6, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος τύπων καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

Οι άνθρωποι που ξεπέρασαν τον καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Νέα μέθοδος κατανόησης των μεταλλάξεων του καρκίνου - ελπίδα για στοχευμένες θεραπείες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.