Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Καρδιοπάθεια: Αυξημένος κίνδυνος για όσους ανάρρωσαν από καρκίνο

Καρκίνος Καρδιοπάθεια: Αυξημένος κίνδυνος για όσους ανάρρωσαν από καρκίνο

Καρκίνος Καρδιοπάθεια: Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 35% των Αμερικανών με ιστορικό καρκίνου είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με περίπου 23% εκείνων που δεν είχαν καρκίνο.

Βάσει υπολογισμών που εκτιμούν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε βάθος δεκαετίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξαν ότι ο μέσος εκτιμώμενος κίνδυνος 10 ετών για έναν επιζών καρκίνου ήταν περίπου 8%, σε σύγκριση με 5% για αυτούς που δεν είχε ιστορικό καρκίνου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

«Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις μοιράζονται ορισμένους κοινούς παράγοντες κινδύνου, και εκτός από αυτούς τους κοινούς παράγοντες κινδύνου, οι ασθενείς με καρκίνο λαμβάνουν επίσης θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία – το αποκαλούμε καρδιοτοξικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής. Ο Xiaochen Zhang, υποψήφιος διδάκτορας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Οχάιο.

Όμως, αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να υποτιμηθούν ή να μην είναι καλά κατανοητοί, οδηγώντας τον Zhang και τους συναδέλφους του ερευνητές να αναζητήσουν μέτρα για την ενίσχυση της αναγνώρισης μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών τους.

«Τα καλά νέα είναι ότι γινόμαστε πολύ καλοί στη θεραπεία του καρκίνου και έχουμε περισσότερους επιζώντες, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο προσεκτικά τους κινδύνους του καρκίνου μετά από μια διάγνωση, ένας από τους οποίους είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης. συγγραφέας Ashley Felix, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Ohio State.

«Δε θέλουμε οι άνθρωποι να επιβιώσουν από τον καρκίνο μόνο και μετά να πεθάνουν πρόωρα από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια, επομένως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς με καρκίνο και η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης γνωρίζουν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο».

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη προέρχονται από την Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων που ερωτήθηκαν από το 2007 έως το 2016 θα πρέπει να παρέχει μια καλή εικόνα του αυξημένου κινδύνου για επιζώντες από καρκίνο στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι ερευνητές.

Για αυτήν την ανάλυση, εξέτασαν δεδομένα που παρείχαν 15.095 ενήλικες ηλικίας 40 έως 79 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Σχεδόν το 13% ανέφερε ιστορικό καρκίνου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της έρευνας είναι το μεγάλο μέγεθος της μελέτης, το οποίο επέτρεψε την ανάλυση με βάση τον τύπο του καρκίνου και την ηλικιακή ομάδα. Οι επιζώντες από καρκίνο των όρχεων, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών είχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου 10 ετών, όπως και εκείνοι της δεκαετίας του ’60.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου με την κατάσταση του καρκίνου, διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη ηλικία, η υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και ένα προσωπικό ιστορικό διαβήτη ήταν πιο συχνές στους επιζώντες του καρκίνου.

Κοιτώντας μπροστά, είναι σημαντικό οι ερευνητές και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να παρακολουθούν τον αυξανόμενο αριθμό επιζώντων από καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων ενηλίκων, δήλωσε ο Felix. Σχεδόν 17 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με διάγνωση καρκίνου, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 26 εκατομμύρια έως το 2040.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέθοδος κατανόησης των μεταλλάξεων του καρκίνου - ελπίδα για στοχευμένες θεραπείες

Η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος σύμμαχος στην καταπολέμηση του καρκίνου

Σύμπλεγμα πρωτεϊνών το κλειδί για τη θεραπεία των χρωμοσωμικών διαταραχών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.