Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Έρευνες: Νέα μέθοδος κατανόησης των μεταλλάξεων του καρκίνου “κλειδί” για εξατομικευμένες θεραπείες

Καρκίνος Έρευνες: Νέα μέθοδος κατανόησης των μεταλλάξεων του καρκίνου “κλειδί” για εξατομικευμένες θεραπείες

Η ενσωμάτωση γενετικών πληροφοριών με την κατάσταση μετάλλαξης όγκου μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της θεραπείας των ασθενών."

Καρκίνος Έρευνες: Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν συμβαίνουν αλλαγές με ένα ή περισσότερα γονίδια στα κύτταρά μας. Μια αλλαγή σε ένα γονίδιο ονομάζεται σφάλμα ή μετάλλαξη. Οι κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη μεταδίδονται από γονέα σε παιδί και είναι συχνές στον πληθυσμό. Ωστόσο, η κάθε μία ξεχωριστά δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου. Αντ’ αυτού, αυτές οι μεταλλάξεις δρουν συλλογικά για να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Δεν προκαλούν άμεσα καρκίνο, αλλά πιθανότατα αλληλεπιδρούν με πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου ή τυχαίες μεταλλάξεις που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Οι καρκίνοι που προκαλούνται από κληρονομικά ελαττωματικά γονίδια θεωρήθηκαν προηγουμένως πολύ σπάνιοι, σε σύγκριση με μεταλλάξεις που συμβαίνουν κατά τύχη καθώς γερνάμε ή άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα ή το φως του ήλιου. Η περαιτέρω ανάλυση αυτών των γονιδίων μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών στρατηγικών έγκαιρης ανίχνευσης και παρακολούθησης για τον ευρύτερο πληθυσμό, λένε οι επιστήμονες. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cancer Research, ένα περιοδικό της American Association for Cancer Research, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο, καθώς ορισμένοι ασθενείς έχουν διαφορετική ανταπόκριση στις θεραπείες ανάλογα με τη γενετική τους.

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι, μεμονωμένα, αυτός ο τύπος κληρονομικών μεταλλάξεων δεν ήταν υπεύθυνος για τη σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου και συχνά αποκλείονταν από περαιτέρω μελέτη. Ωστόσο, είναι πιθανό η παρουσία μεγάλου αριθμού αυτών των μεταλλάξεων να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου προκαλούνται από μεταλλάξεις σε πολλά γονίδια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, που ονομάζεται Bayesian Gene HERitability Analysis (BAGHERA) για να εκτιμήσουν εάν αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να αυξήσουν συλλογικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ομάδα ανέλυσε 38 καρκίνους που αναφέρθηκαν στη Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο – μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων που περιέχει λεπτομερείς γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες για μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η προσέγγιση BAGHERA, η οποία ομαδοποιεί τις μεταλλάξεις με τα γονίδια που επηρεάζουν, διευκολύνει την ανάλυση πολλαπλών μεταλλάξεων που από μόνες τους έχουν πολύ λεπτές επιπτώσεις, αλλά μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι αυτές οι συλλογικές μεταλλάξεις συμβάλλουν στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των τύπων καθυστερημένης έναρξης, όπως ο καρκίνος του προστάτη και της ουροδόχου κύστης.

Πολλοί καρκίνοι με καθυστέρηση στην αρχή δεν πιστεύεται ότι προκαλούνται από κληρονομικές μεταλλάξεις, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Συνήθως, θεωρούνταν ότι προκλήθηκαν από μεταλλάξεις που συλλέχθηκαν εδώ και πολλά χρόνια. Τα κληρονομικά ελαττωματικά γονίδια θεωρήθηκαν πολύ σπάνια και συχνά αποτελούνται από ένα μόνο γονίδιο που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου – όπως το γονίδιο BRCA που συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Βρίσκονται συνήθως μόνο σε μικρό αριθμό οικογενειών και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό όλων των γνωστών καρκίνων.

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το γενετικό υπόβαθρο ενός ατόμου, η παρουσία μεγάλου αριθμού αυτών των άλλων τύπων κληρονομικών μεταλλάξεων, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Συνολικά, η ομάδα εντόπισε 1146 γονίδια, που ονομάζονται γονίδια κληρονομικότητας του καρκίνου (CHGs), τα οποία συμβάλλουν στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πολλά από αυτά τα γονίδια είναι γνωστό ότι έχουν σημαντικούς ρόλους στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο – αποτρέποντας τον σχηματισμό ή τον έλεγχο των μετασχηματισμών από φυσιολογικά σε καρκινικά κύτταρα.

Το επόμενο βήμα της ομάδας είναι να πραγματοποιήσει περαιτέρω ανάλυση για να μάθει εάν αυτά τα γονίδια είναι συνδεδεμένα και πώς επηρεάζουν τις βιολογικές οδούς που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Θα διερευνήσουν επίσης εάν τα γονίδια αλληλεπιδρούν με άλλους παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως η παχυσαρκία. Ο Δρ Giovanni Stracquadanio, Ανώτερος Λέκτορας Συνθετικής Βιολογίας του Ινστιτούτου Κυτταρικής Βιολογίας, της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: “Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι οι κληρονομικές μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια μπορούν να δώσουν ένα πλεονέκτημα σε κακοήθη κύτταρα για να ξεφύγουν από την άμυνα του όγκου στα κύτταρά μας. Η ενσωμάτωση γενετικών πληροφοριών με την κατάσταση μετάλλαξης όγκου μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της θεραπείας των ασθενών.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος μαστού στάδια: Ανακαλύφθηκε μετάλλαξη που οδηγεί σε βιολογικές αλλαγές

Έρευνα – ορόσημο για εξατομικευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που πυροδοτεί τον καρκίνο

Γενετική βάση της επιθετικότητας του καρκίνου του προστάτη

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.