Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Έρευνες: Νέα μέθοδος κατανόησης των μεταλλάξεων του καρκίνου “κλειδί” για εξατομικευμένες θεραπείες

Καρκίνος Έρευνες: Νέα μέθοδος κατανόησης των μεταλλάξεων του καρκίνου “κλειδί” για εξατομικευμένες θεραπείες

Η ενσωμάτωση γενετικών πληροφοριών με την κατάσταση μετάλλαξης όγκου μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της θεραπείας των ασθενών."

Καρκίνος Έρευνες: Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν συμβαίνουν αλλαγές με ένα ή περισσότερα γονίδια στα κύτταρά μας. Μια αλλαγή σε ένα γονίδιο ονομάζεται σφάλμα ή μετάλλαξη. Οι κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη μεταδίδονται από γονέα σε παιδί και είναι συχνές στον πληθυσμό. Ωστόσο, η κάθε μία ξεχωριστά δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου. Αντ’ αυτού, αυτές οι μεταλλάξεις δρουν συλλογικά για να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Δεν προκαλούν άμεσα καρκίνο, αλλά πιθανότατα αλληλεπιδρούν με πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου ή τυχαίες μεταλλάξεις που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Οι καρκίνοι που προκαλούνται από κληρονομικά ελαττωματικά γονίδια θεωρήθηκαν προηγουμένως πολύ σπάνιοι, σε σύγκριση με μεταλλάξεις που συμβαίνουν κατά τύχη καθώς γερνάμε ή άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα ή το φως του ήλιου. Η περαιτέρω ανάλυση αυτών των γονιδίων μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών στρατηγικών έγκαιρης ανίχνευσης και παρακολούθησης για τον ευρύτερο πληθυσμό, λένε οι επιστήμονες. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cancer Research, ένα περιοδικό της American Association for Cancer Research, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο, καθώς ορισμένοι ασθενείς έχουν διαφορετική ανταπόκριση στις θεραπείες ανάλογα με τη γενετική τους.

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι, μεμονωμένα, αυτός ο τύπος κληρονομικών μεταλλάξεων δεν ήταν υπεύθυνος για τη σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου και συχνά αποκλείονταν από περαιτέρω μελέτη. Ωστόσο, είναι πιθανό η παρουσία μεγάλου αριθμού αυτών των μεταλλάξεων να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου προκαλούνται από μεταλλάξεις σε πολλά γονίδια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, που ονομάζεται Bayesian Gene HERitability Analysis (BAGHERA) για να εκτιμήσουν εάν αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να αυξήσουν συλλογικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ομάδα ανέλυσε 38 καρκίνους που αναφέρθηκαν στη Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο – μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων που περιέχει λεπτομερείς γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες για μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η προσέγγιση BAGHERA, η οποία ομαδοποιεί τις μεταλλάξεις με τα γονίδια που επηρεάζουν, διευκολύνει την ανάλυση πολλαπλών μεταλλάξεων που από μόνες τους έχουν πολύ λεπτές επιπτώσεις, αλλά μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι αυτές οι συλλογικές μεταλλάξεις συμβάλλουν στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των τύπων καθυστερημένης έναρξης, όπως ο καρκίνος του προστάτη και της ουροδόχου κύστης.

Πολλοί καρκίνοι με καθυστέρηση στην αρχή δεν πιστεύεται ότι προκαλούνται από κληρονομικές μεταλλάξεις, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Συνήθως, θεωρούνταν ότι προκλήθηκαν από μεταλλάξεις που συλλέχθηκαν εδώ και πολλά χρόνια. Τα κληρονομικά ελαττωματικά γονίδια θεωρήθηκαν πολύ σπάνια και συχνά αποτελούνται από ένα μόνο γονίδιο που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου – όπως το γονίδιο BRCA που συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Βρίσκονται συνήθως μόνο σε μικρό αριθμό οικογενειών και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό όλων των γνωστών καρκίνων.

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το γενετικό υπόβαθρο ενός ατόμου, η παρουσία μεγάλου αριθμού αυτών των άλλων τύπων κληρονομικών μεταλλάξεων, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Συνολικά, η ομάδα εντόπισε 1146 γονίδια, που ονομάζονται γονίδια κληρονομικότητας του καρκίνου (CHGs), τα οποία συμβάλλουν στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πολλά από αυτά τα γονίδια είναι γνωστό ότι έχουν σημαντικούς ρόλους στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο – αποτρέποντας τον σχηματισμό ή τον έλεγχο των μετασχηματισμών από φυσιολογικά σε καρκινικά κύτταρα.

Το επόμενο βήμα της ομάδας είναι να πραγματοποιήσει περαιτέρω ανάλυση για να μάθει εάν αυτά τα γονίδια είναι συνδεδεμένα και πώς επηρεάζουν τις βιολογικές οδούς που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Θα διερευνήσουν επίσης εάν τα γονίδια αλληλεπιδρούν με άλλους παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως η παχυσαρκία. Ο Δρ Giovanni Stracquadanio, Ανώτερος Λέκτορας Συνθετικής Βιολογίας του Ινστιτούτου Κυτταρικής Βιολογίας, της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: “Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι οι κληρονομικές μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια μπορούν να δώσουν ένα πλεονέκτημα σε κακοήθη κύτταρα για να ξεφύγουν από την άμυνα του όγκου στα κύτταρά μας. Η ενσωμάτωση γενετικών πληροφοριών με την κατάσταση μετάλλαξης όγκου μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της θεραπείας των ασθενών.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος μαστού στάδια: Ανακαλύφθηκε μετάλλαξη που οδηγεί σε βιολογικές αλλαγές

Έρευνα – ορόσημο για εξατομικευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που πυροδοτεί τον καρκίνο

Γενετική βάση της επιθετικότητας του καρκίνου του προστάτη

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."