Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Σε βάθος μελέτη των Τ κυττάρων για βελτίωση των αποτελεσμάτων

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Σε βάθος μελέτη των Τ κυττάρων για βελτίωση των αποτελεσμάτων

Ανοσοκύτταρα μπορούν ταυτόχρονα να προσβάλλουν διαφορετικά παθογόνα, τα Τ κύτταρα είναι πιο στοχευμένα - κάθε μεμονωμένο Τ κύτταρο έχει ένα ξεχωριστό σύνολο υποδοχέων Τ κυττάρων (TCRs) στην επιφάνειά του

ADMAN

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Οι επιστήμονες της Νοτιοδυτικής UT έχουν αναπτύξει μια νέα μέθοδο για τη μελέτη των μοριακών χαρακτηριστικών των Τ κυττάρων, των κρίσιμων ανοσοποιητικών κυττάρων που αναγνωρίζουν και επιτίθενται στους εισβολείς στο σώμα, όπως ιοί, βακτήρια και καρκίνος. Η προσέγγιση, που περιγράφεται στο περιοδικό Nature Methods , επιτρέπει στους ερευνητές να αναλύουν πιο εύκολα τους ρόλους των υποδοχέων Τ κυττάρων (TCR) – τα μόρια στις επιφάνειες των Τ κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση των παθογόνων.

“Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των Τ κυττάρων καθώς και νέων τρόπων αξιοποίησης των Τ κυττάρων για την καταπολέμηση των ασθενειών”, λέει ο επικεφαλής της μελέτης Tao Wang, Ph.D., επίκουρος καθηγητής πληθυσμών και επιστημών δεδομένων και μέλος του Ποσοτικό Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας στο UTSW.

Ενώ ορισμένα ανοσοκύτταρα μπορούν ταυτόχρονα να προσβάλλουν διαφορετικά παθογόνα, τα Τ κύτταρα είναι πιο στοχευμένα – κάθε μεμονωμένο Τ κύτταρο έχει ένα ξεχωριστό σύνολο υποδοχέων Τ κυττάρων (TCRs) στην επιφάνειά του. Κάθε υποδοχέας συνήθως αναγνωρίζει μόνο ένα συγκεκριμένο μόριο ή «αντιγόνο». Ένα TCR, για παράδειγμα, μπορεί να συνδέεται μόνο με μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε καρκίνους του πνεύμονα, ενώ ένα διαφορετικό TCR μπορεί να συνδέεται μόνο με έναν ιό γρίπης. Όταν ένα Τ κύτταρο συναντά ένα αντιγόνο που συνδέεται με ένα από τα TCR του, ενεργοποιείται, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση. Για να αποκρούσει το διαφορετικό σύνολο πιθανών εισβολέων, οι άνθρωποι έχουν εκατομμύρια διαφορετικά Τ κύτταρα στο σώμα τους.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να μελετήσουν τι κάνει τα διαφορετικά Τ κύτταρα και TCR περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά, παρεμποδίζονται μέχρι στιγμής από την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το τι κάνουν τα διάφορα TCR. Γενικά, υποθέτουν ότι τα TCR που μοιάζουν πρέπει να συνδέονται με παρόμοια αντιγόνα και ότι όλα τα TCR ενεργοποιούν τα Τ κύτταρα με παρόμοιο τρόπο.

Για να εξαλειφθεί αυτή η εικασία, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα στατιστικό μοντέλο που συνδυάζει δύο υπάρχουσες τεχνολογίες: ανάλυση TCR, η οποία μετρά την ποικιλομορφία TCR ενός ατόμου και την αλληλουχία RNA ενός κυττάρου, η οποία προσδιορίζει τα συγκεκριμένα γονίδια που ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται σε ένα κύτταρο Τ. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών ήταν δύσκολος, καθώς και οι δύο δημιουργούν πολλές χιλιάδες κομμάτια δεδομένων ανά πείραμα και τα δεδομένα έρχονται σε δύο διαφορετικές μορφές. Το νέο μοντέλο, που ονομάζεται Tessa, χρησιμοποιεί ισχυρές στατιστικές μεθόδους για να γεφυρώσει αυτό το κενό. Η Tessa αποκαλύπτει τι συμβαίνει σε ένα μεμονωμένο Τ κύτταρο όταν το TCR του αναγνωρίζει ένα αντιγόνο και με ποιο τρόπο τα TCR επηρεάζουν τη λειτουργία των Τ κυττάρων. (Η Tessa σημαίνει εκτίμηση λειτουργικού τοπίου TCR που εποπτεύεται με ανάλυση αλληλουχίας scRNA.)

Χρησιμοποιώντας την Tessa, οι ερευνητές μελέτησαν 100.288 Τ κύτταρα τόσο από υγιείς όσο και από καρκινοπαθείς. Σε ασθενείς με καρκίνο, ανακάλυψαν ότι η ποικιλία των TCR στα Τ κύτταρα έχει ασθενέστερη επίδραση στη λειτουργική κατάσταση των Τ κυττάρων απ ‘ό, τι σε εκείνα που βρέθηκαν σε υγιείς ασθενείς. Αυτό είναι πιθανό επειδή μια πληθώρα άλλων ανοσοποιητικών μορίων, που εκκρίνονται στο μικρο-περιβάλλον του όγκου, επηρεάζουν τη δραστηριότητα των Τ κυττάρων με άλλους τρόπους. Αυτή η παρατήρηση – και άλλοι που είναι πιθανό να προκύψουν από την ευρύτερη χρήση του Tessa – θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στους επιστήμονες που σχεδιάζουν θεραπείες για καρκίνο με βάση το ανοσοποιητικό.

Ο David Gerber, MD, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και πληθυσμών και επιστημών δεδομένων, και αναπληρωτής διευθυντής κλινικής έρευνας στο Harold C. Simmons Comprehensive Cancer Center στο UT Southwestern, πιστεύει ότι αυτή η εργασία παρέχει έναν εντελώς νέο τρόπο χρήσης δεδομένων αλληλουχίας μεμονωμένων Τ κυττάρων. «Οραματιζόμαστε να αναπτύξουμε αυτό το πολλά υποσχόμενο εργαλείο για να μελετήσουμε τους ρόλους των Τ κυττάρων σε ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό που προκαλούνται από την ανοσοθεραπεία με καρκίνο μέσω ενός πρόσφατα χρηματοδοτούμενου βραβείου NIAID U01», λέει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Νέες μελέτες υποστηρίζουν την έννοια της «ανοσοθεραπείας στο περιβάλλον του καρκίνου»

Η πρώτη ανοσοθεραπεία για καρκίνο  του θώρακα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.

Ποια η επίδραση της εγκυμοσύνης στην εγκεφαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Ανάμεσα στους παράγοντες που οδηγούν την πλαστικότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη βρίσκονται οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, τα επίπεδα οιστραδιόλης, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο, συσχετίστηκαν με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.