Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Άνοια: Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή

Άνοια: Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Άνοια: Για πρώτη φορά, ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που βλάπτονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να συμβάλλουν στην έκπτωση των νοητικών διεργασιών και στην ανάπτυξη άνοιας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην πρόκληση άνοιας και βλάβης στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Καρδιάς European Heart Journal, δείχνει πώς συμβαίνει αυτό. Συγκέντρωσε πληροφορίες από έναν συνδυασμό μαγνητικής τομογραφίας (MRI) εγκεφάλων, γενετικών αναλύσεων και δεδομένων παρατήρησης από χιλιάδες ασθενείς για να εξετάσει την επίδραση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στη γνωστική λειτουργία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έλεγξαν τα ευρήματά τους σε μια ξεχωριστή μεγάλη ομάδα ασθενών στην Ιταλία. Ο Tomasz Guzik, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο) και στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Κρακοβίας (Πολωνία), ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: “Χρησιμοποιώντας αυτόν τον συνδυασμό απεικονιστικών, γενετικών και παρατηρησιακών προσεγγίσεων, εντοπίσαμε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που ονομάζονται putamen και συγκεκριμένων περιοχών της λευκής ουσίας. Σκεφτήκαμε ότι αυτές οι περιοχές μπορεί να είναι οι περιοχές όπου η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, όπως η απώλεια μνήμης, οι δεξιότητες σκέψης και η άνοια. Όταν ελέγξαμε τα ευρήματά μας, μελετώντας μια ομάδα ασθενών στην Ιταλία που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπιστώσαμε ότι τα τμήματα του εγκεφάλου που είχαμε εντοπίσει είχαν πράγματι επηρεαστεί.

“Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας μπορεί να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης της γνωστικής εξασθένησης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μελέτη των γονιδίων και των πρωτεϊνών σε αυτές τις δομές του εγκεφάλου θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει τον εγκέφαλο και προκαλεί γνωστικά προβλήματα. Επιπλέον, εξετάζοντας αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, μπορεί να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ποιοι θα αναπτύξουν ταχύτερα απώλεια μνήμης και άνοια στο πλαίσιο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ιατρική ακριβείας, έτσι ώστε να μπορούμε να στοχεύσουμε σε πιο εντατικές θεραπείες για την πρόληψη της ανάπτυξης γνωστικής εξασθένησης σε ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο”. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή και εμφανίζεται στο 30% των ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ ένα επιπλέον 30% εμφανίζει τα αρχικά στάδια της νόσου. Μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ότι μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν γνωστό πώς ακριβώς η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει τον εγκέφαλο και ποιες συγκεκριμένες περιοχές επηρεάζονται. Ο καθηγητής Guzik και μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησαν δεδομένα απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου από περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες στη μελέτη της Biobank του Η.Β, γενετικές πληροφορίες από μελέτες συσχέτισης ευρέος φάσματος γονιδιώματος (GWAS) από τη Biobank του Η.Β. και δύο άλλες διεθνείς ομάδες (COGENT και Διεθνή Κοινοπραξία για την Αρτηριακή Πίεση International Consortium for Blood Pressure), καθώς και μια τεχνική που ονομάζεται Μεντελική τυχαιοποίηση, για να δουν αν η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν πράγματι η αιτία των αλλαγών σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου και όχι απλώς η συσχέτιση με αυτές τις αλλαγές. “Η Μεντελική τυχαιοποίηση είναι ένας τρόπος χρήσης γενετικών πληροφοριών για να κατανοήσουμε πώς ένα πράγμα επηρεάζει ένα άλλο”, δήλωσε ο καθηγητής Guzik. “Συγκεκριμένα, ελέγχει αν κάτι, ενδεχομένως, προκαλεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή αν το αποτέλεσμα είναι απλώς μια σύμπτωση. Λειτουργεί με τη χρήση των γενετικών πληροφοριών ενός ατόμου για να δούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ των γονιδίων που προδιαθέτουν σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και των αποτελεσμάτων. Εάν υπάρχει σχέση, τότε είναι πιο πιθανό η υψηλή αρτηριακή πίεση να προκαλεί το αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γονίδια μεταβιβάζονται τυχαία από τους γονείς, οπότε δεν επηρεάζονται από άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στα αποτελέσματα. Στη μελέτη μας, εάν ένα γονίδιο που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται, επίσης, με ορισμένες δομές του εγκεφάλου και τη λειτουργία τους, τότε υποδηλώνει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί πραγματικά να προκαλεί δυσλειτουργία του εγκεφάλου σε αυτό το σημείο, οδηγώντας σε προβλήματα μνήμης, σκέψης και άνοιας”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές σε εννέα μέρη του εγκεφάλου σχετίζονταν με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση και τη χειρότερη γνωστική λειτουργία. Σε αυτά περιλαμβάνεται το putamen, το οποίο είναι μια στρογγυλή δομή στη βάση του μπροστινού μέρους του εγκεφάλου, υπεύθυνη για τη ρύθμιση της κίνησης και την επιρροή διαφόρων τύπων μάθησης. Άλλες περιοχές που επηρεάστηκαν ήταν η πρόσθια ακτινοβολία του θαλάμου, η πρόσθια ακτινωτή στεφάνη και το πρόσθιο άκρο της εσωτερικής κάψας, οι οποίες είναι περιοχές της λευκής ουσίας που συνδέουν και επιτρέπουν τη σηματοδότηση μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου. Η πρόσθια θαλαμική ακτινοβολία εμπλέκεται στις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως ο σχεδιασμός απλών και σύνθετων καθημερινών εργασιών, ενώ οι άλλες δύο περιοχές εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων και στη διαχείριση των συναισθημάτων. Οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές περιλάμβαναν μειώσεις στον όγκο του εγκεφάλου και στο μέγεθος της επιφάνειας του εγκεφαλικού φλοιού, αλλαγές στις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου και αλλαγές στις μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Mateusz Siedlinski, επίσης ερευνητής στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Jagiellonian, δήλωσε: “Η μελέτη μας εντόπισε για πρώτη φορά συγκεκριμένα σημεία στον εγκέφαλο που ενδεχομένως συνδέονται αιτιολογικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη γνωστική εξασθένιση. Αυτό κατέστη μοναδικά δυνατό χάρη στη διαθεσιμότητα δεδομένων από την UK Biobank, συμπεριλαμβανομένων εικόνων μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, και χάρη σε προηγούμενες έρευνες που εντόπισαν γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία περισσότερων από 3.000 περιοχών του εγκεφάλου”. Η συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Joanna Wardlaw, επικεφαλής του Τμήματος Νευροαπεικονιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: “Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γνωστική έκπτωση, αλλά δεν ήταν σαφές πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει τον εγκέφαλο.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο βλάβης από την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στα πρώτα στάδια και ενδεχομένως να στοχεύσουν αποτελεσματικότερα τις θεραπείες στο μέλλον”. Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη UK Biobank είναι κυρίως λευκοί και μεσήλικες, οπότε ενδέχεται να μην είναι δυνατή η εξαγωγή των ευρημάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το συνοδευτικό κύριο άρθρο γράφουν ο Dr. Ernesto Schiffrin, από το Sir Mortimer B. Davis-Jewish General Hospital και το Πανεπιστήμιο McGill, Μόντρεαλ, (Καναδάς), και ο Dr. James Engert, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill, Μόντρεαλ. Παρατηρούν ότι “απαιτούνται περαιτέρω μηχανιστικές μελέτες των επιδράσεων της ΑΠ [αρτηριακής πίεσης] στη γνωστική λειτουργία για τον προσδιορισμό ακριβών αιτιωδών οδών και σχετικών περιοχών του εγκεφάλου”. Επισημαίνουν, επίσης, ένα από τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (SBP και DBP): “Ίσως, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι οι πιθανές διαφορετικές αιτιώδεις επιδράσεις της συστολικής SBP έναντι της διαστολικής DBP αρτηριακής πίεσης. Οι συγγραφείς παρατήρησαν κάποια επικαλυπτόμενα αποτελέσματα για τη συστολική SBP και τη δοαστολική DBP αρτηριακή πίεση στη γνωστική λειτουργία όταν αναλύθηκαν μεμονωμένα. Ωστόσο, όταν κάθε παράμετρος αναλύεται μετά από προσαρμογή για την άλλη ή σε πολυμεταβλητά μοντέλα, αρχίζουν να προκύπτουν ενδιαφέροντα ευρήματα. Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης”, γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι’ αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Aρτηριακή πίεση: Ο εντατικός έλεγχος μειώνει τον κίνδυνο για γνωστικά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Conn: Μια επισκόπηση του πρωτογενούς αλδοστερονισμού

Σύνδρομο Conn: Το σύνδρομο Cohn, γνωστό και ως πρωτογενής αλδοστερονισμός, είναι μια διαταραχή των επινεφριδίων που χαρακτηρίζεται από την υπερπαραγωγή της αλδοστερόνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα.

Σύνδρομο Pandas: Συμπτώματα και διαχείριση

Σύνδρομο Pandas: Το σύνδρομο PANDAS, το οποίο σημαίνει Παιδιατρικές Αυτοάνοσες Νευροψυχιατρικές Διαταραχές που σχετίζονται με Στρεπτοκοκκικές Λοιμώξεις, είναι μια σπάνια παιδιατρική νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ξαφνική έναρξη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) ή/και διαταραχών τικ μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη

Ποια τα αίτια και η θεραπεία για την τριχοτιλλομανία;

Τριχοτιλλομανία: Η τριχοτιλλομανία, που συχνά αναφέρεται ως διαταραχή τράβηγμα μαλλιών, είναι μια ψυχολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και ακαταμάχητες παρορμήσεις να τραβήξουν τρίχες από διάφορα μέρη του σώματος

Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση στο σύνδρομο Raynaud

Σύνδρομο Raynaud: Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει τη ροή του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος - συνήθως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών - ως απόκριση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στρες.

Κοιλιοκάκη: Προετοιμασία για ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές

Κοιλιοκάκη: Οι διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές προκλήσεις για τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη

Σύνδρομο του Απατεώνα: Αμφιθυμίες και Αυτοαμφισβήτηση

Σύνδρομο του Απατεώνα: Το σύνδρομο απατεώνων είναι ένα ψυχολογικό μοτίβο όπου τα άτομα αμφιβάλλουν για τα επιτεύγματά τους και έχουν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως απάτη, παρά τα στοιχεία της ικανότητάς τους.

Close Icon