αυτοφροντίδα

Άνοια: 10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου

Άνοια: 10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου

"Εκτός από τη λήψη μέτρων ως άτομα για τη μείωση του δικού μας κινδύνου άνοιας, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ένα περιβάλλον και πόρους που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου", δήλωσε ο Heidebrink.

Άνοια: Η άνοια πλήττει εκατομμύρια Αμερικανούς -συμπεριλαμβανομένου σχεδόν ενός στους 10 ενήλικες άνω των 65 ετών. Ενώ οι αιτίες των διαφόρων μορφών άνοιας ποικίλλουν, μια έκθεση του 2020 από μια επιτροπή του Lancet προσδιόρισε διάφορους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που μαζί ευθύνονται για το 40% περίπου της άνοιας παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι πολλές περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δήλωσε η Judith Heidebrink, M.D., νευρολόγος στο University of Michigan Health και συν-επικεφαλής του κλινικού πυρήνα του Michigan Alzheimer’s Disease Research Center. Με αφορμή τα ευρήματα του Lancet, η Heidebrink συναντάται με τον συνάδελφο νευρολόγο και διευθυντή του κέντρου Henry Paulson, M.D., για να μοιραστείτε με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας και να διατηρήσετε έναν υγιή εγκέφαλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

  1. Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση

Heidebrink: Στοχεύστε σε μια συστολική αρτηριακή πίεση 130 mm Hg ή χαμηλότερη στη μέση ηλικία (από την ηλικία των 40 ετών περίπου). Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλύτερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης κατά τη μέση ηλικία όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας αλλά και καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

  1. Προστατέψτε την ακοή σας

Paulson: Φροντίστε να φοράτε ωτοασπίδες όταν βρίσκεστε κοντά σε υπερβολική έκθεση σε θόρυβο για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας της ακοής σας. Επίσης, χρησιμοποιήστε ακουστικά βαρηκοΐας όταν χρειάζεται. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που λαμβάνουν ακουστικό βαρηκοΐας για νεοδιαγνωσθείσα απώλεια ακοής έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας τα επόμενα τρία χρόνια.

  1. Υποστηρίξτε τις προσπάθειες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Heidebrink: Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως τα αέρια και τα μικρά σωματίδια που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια, με τη γνωστική έκπτωση και την άνοια. Είναι ενθαρρυντικό ότι η διαρκής βελτίωση της ποιότητας του αέρα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

  1. Αποτρέψτε τον τραυματισμό στο κεφάλι

Paulson: Η σωματική βλάβη στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Φροντίστε να φοράτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό όταν παίζετε αθλήματα επαφής ή κάνετε ποδήλατο, να φοράτε ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα και να επισκέπτεστε αμέσως γιατρό εάν έχετε ανησυχίες για διάσειση ή TBI.

  1. Περιορίστε τη χρήση αλκοόλ και αποφύγετε το κάπνισμα

Heidebrink: Είναι από καιρό γνωστό ότι η κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται με βλάβες στον εγκέφαλο και αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ σε 1 ποτό ημερησίως φαίνεται ασφαλέστερος. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άνοιας. Η διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και αργότερα στη ζωή, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.

  1. Παραμείνετε γνωστικά απασχολημένοι

Paulson: Τα άτομα με περισσότερα χρόνια τυπικής εκπαίδευσης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο άνοιας από ό,τι τα άτομα με λιγότερα χρόνια τυπικής εκπαίδευσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας γνωστικά απασχολημένο, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σας. Το να παραμένετε γνωστικά απασχολημένοι μπορεί να σημαίνει να παρακολουθήσετε ένα μάθημα σε ένα τοπικό κολέγιο ή στο διαδίκτυο ή να προκαλέσετε το μυαλό σας με παζλ, παιχνίδια ή ένα νέο χόμπι. Η συναναστροφή με άλλους απασχολεί επίσης τον εγκέφαλό σας, οπότε η επαφή με τους φίλους και την οικογένεια είναι χρήσιμη.

  1. Ακολουθήστε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή και διατηρήστε τακτική άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας

Paulson: Ένας καλός κανόνας είναι: “Αν είναι καλό για την καρδιά σας, είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλό σας”. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής γεμάτης φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά (όπως η μεσογειακή διατροφή) μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και να μετριάσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη, που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην άνοια στην μετέπειτα ζωή. Η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης – 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας – βοηθά στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας για την αποτροπή της άνοιας. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν πόσο σημαντική είναι η απλή αερόβια άσκηση για τον εγκέφαλο. Ένας γρήγορος περίπατος ή μια βόλτα στο στατικό ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα βοηθά τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα. Και κάνει καλό και στο σώμα σας.

  1. Διατηρήστε υγιή πρότυπα ύπνου

Heidebrink: Ο ύπνος ωφελεί το μυαλό με πολλούς τρόπους. Δίνει στον εγκέφαλο την ευκαιρία να κλειδώσει τις αναμνήσεις και ενισχύει την ικανότητα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων. Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, μπορεί να συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σας.

  1. Μείνετε κοινωνικά δεσμευμένοι

Paulson: Μελέτες υποδεικνύουν ότι η παραμονή σε κοινωνική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Προγραμματίστε τακτικές κοινωνικές εξόδους για να παραμείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένεια ή επιλέξτε μια κοινωνική δραστηριότητα που έχει νόημα για εσάς, όπως ο εθελοντισμός ή η συμμετοχή σε κοινοτικές ομάδες.

  1. Φροντίστε για την ψυχική σας υγεία

Heidebrink: Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει το ιστορικό κατάθλιψης με την άνοια στη μετέπειτα ζωή. Η διατήρηση κοινωνικών δραστηριοτήτων και χόμπι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της κατάθλιψης, ενώ η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Εάν εμφανίζετε σημάδια κατάθλιψης, άγχους ή άλλου προβλήματος ψυχικής υγείας, φροντίστε να τα συζητήσετε με τον πάροχο υγείας σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί παράγοντες κινδύνου άνοιας επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές εθνοτικές ομάδες. “Εκτός από τη λήψη μέτρων ως άτομα για τη μείωση του δικού μας κινδύνου άνοιας, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ένα περιβάλλον και πόρους που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου”, δήλωσε ο Heidebrink.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άνοια προκαλεί μόνο περίπου το 41% της γνωστικής έκπτωσης

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

Η εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τo Αλτσχάιμερ 3,5 χρόνια πριν διαγνωστεί

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να επαναπρογραμματίσετε τον εγκέφαλό σας για να αισθάνεστε καλά τις Δευτέρες

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να πιστεύει ότι οι καθημερινές μπορούν να είναι (σχεδόν) τόσο καλές όσο και το Σαββατοκύριακο.

Ποιες συνήθειες στη μέση ηλικία είναι δυνατό να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία

«Είναι ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους να ξέρουν ότι κάνοντας ορισμένα βήματα, όπως να ασκούνται για μισή ώρα τη μέρα ή να διατηρούν υπό έλεγχο την πίεση του αίματός τους, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.

Απλό κόλπο που θα μπορούσε να σας δώσει τη δύναμη να αποφύγετε το τσιμπολόγημα της πρόχειρης τροφής

Θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας χρησιμοποιούσαν στις διαφημίσεις τους εικόνες έτοιμων προς κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι αυτό τα καθιστά πιο ελκυστικά και είναι πιθανότερο να ενθαρρύνουν τις υγιεινές διατροφικές επιλογές

Τα 5 κορυφαία πράγματα που λένε οι εκπαιδευτικοί ότι θα ανακούφιζαν την επαγγελματική εξουθένωση

Τον Μάρτιο του 2018, οι εκπαιδευτικοί της Δυτικής Βιρτζίνια προχώρησαν σε απεργία εννέα σχολικών ημερών, η οποία προκάλεσε κλείσιμο των σχολικών αιθουσών Κ-12 σε όλες τις 55 κομητείες της πολιτείας.

Ενεργειακή κρίση - Τέλος το σιδέρωμα, το καθημερινό ντους και το φαγητό στον φούρνο στη Βρετανία

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου των νοικοκυριών υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το 2021, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πόρταλ σύγκρισης τιμών Check24.

Χάντμπολ, τζάι αλάι και άλλες δραστηριότητες που καίνε πολλές θερμίδες

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό σκι, οι σκιέρ αντοχής πρέπει να βασίζονται στις δικές τους κινήσεις για να διασχίσουν το χιονισμένο έδαφος, το οποίο μερικές φορές περιλαμβάνει μια ανηφορική πεζοπορία.

Μελέτη δείχνει ότι η σωματική άσκηση ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου να νοσήσετε με covid-19

«Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων από διάφορες μελέτες έχει δείξει ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να ρυθμίσει την πορεία της νόσου και να μειώσει την ανάπτυξη αρνητικών αποτελεσμάτων σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19».