Επιστημονικά Νέα

Άνοια: Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου Αλτσχάιμερ

Άνοια: Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου Αλτσχάιμερ

"Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία".

Άνοια: Νέα μελέτη δείχνει ότι τα φάρμακα για τον ύπνο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας για τα άτομα που είναι λευκά. Όμως ο τύπος και η ποσότητα των φαρμάκων μπορεί να είναι παράγοντες που εξηγούν τον υψηλότερο κίνδυνο. Ακολουθεί προηγούμενη εργασία που δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι μαύροι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τους λευκούς να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, τον πιο κοινό τύπο άνοιας, και ότι έχουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και εκδηλώσεις της νόσου. Το τελικό διορθωμένο προσχέδιο της μελέτης δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease στις 31 Ιανουαρίου 2023. Περίπου 3.000 ηλικιωμένοι ενήλικες χωρίς άνοια, οι οποίοι ζούσαν εκτός οίκων ευγηρίας, συμμετείχαν στη μελέτη ‘Υγεία, Γήρανση και Σύνθεση Σώματος’ και παρακολουθήθηκαν για μια μέση διάρκεια εννέα ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 74 ετών, το 58% ήταν λευκοί και το 42% μαύροι. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 20% εμφάνισε άνοια. Οι λευκοί συμμετέχοντες που έπαιρναν “συχνά” ή “σχεδόν πάντα” φάρμακα για τον ύπνο είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που τα χρησιμοποιούσαν “ποτέ” ή “σπάνια”. Μεταξύ των μαύρων συμμετεχόντων -των οποίων η κατανάλωση βοηθημάτων ύπνου ήταν αισθητά χαμηλότερη- οι συχνοί χρήστες είχαν πιθανότητα εμφάνισης άνοιας παρόμοια με εκείνους που απείχαν ή χρησιμοποιούσαν σπάνια τα φάρμακα.

Το εισόδημα μπορεί να παίζει ρόλο στην άνοια

“Οι διαφορές μπορεί να αποδίδονται στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση”, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Yue Leng, Ph.D., του Τμήματος Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς του UCSF και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών UCSF Weill. “Οι μαύροι συμμετέχοντες που έχουν πρόσβαση σε φάρμακα για τον ύπνο μπορεί να είναι μια επιλεγμένη ομάδα με υψηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και, συνεπώς, μεγαλύτερο γνωστικό απόθεμα, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους στην άνοια. Είναι, επίσης, πιθανό ορισμένα φάρμακα ύπνου να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από άλλα”. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λευκοί, σε ποσοστό 7,7%, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες από τους μαύρους, σε ποσοστό 2,7%, να λαμβάνουν φάρμακα για τον ύπνο “συχνά” (πέντε έως 15 φορές τον μήνα) ή “σχεδόν πάντα” (16 φορές τον μήνα έως καθημερινά). Οι λευκοί είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να χρησιμοποιούν βενζοδιαζεπίνες, όπως το Halcion, το Dalmane και το Restoril, που συνταγογραφούνται για χρόνια αϋπνία.

Οι λευκοί είχαν επίσης 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να λαμβάνουν τραζοδόνη, ένα αντικαταθλιπτικό γνωστό με τις εμπορικές ονομασίες Desyrel και Oleptro, το οποίο μπορεί επίσης να συνταγογραφείται ως υπνωτικό. Και είχαν περισσότερες από επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν “φάρμακα Z”, όπως το Ambien, ένα λεγόμενο ηρεμιστικό-υπνωτικό. Ενώ μελλοντικές μελέτες μπορεί να προσφέρουν σαφήνεια σχετικά με τους γνωστικούς κινδύνους ή τις ανταμοιβές των φαρμάκων για τον ύπνο και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η φυλή, οι ασθενείς με κακό ύπνο θα πρέπει να διστάζουν πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης φαρμάκων, σύμφωνα με τον Leng. “Το πρώτο βήμα είναι να προσδιοριστεί τι είδους προβλήματα ύπνου αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Μπορεί να απαιτείται εξέταση ύπνου εάν η υπνική άπνοια αποτελεί πιθανότητα”, δήλωσε η ίδια. “Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνετε για την υγεία του εγκεφάλου σας;

Ύπνος μεσημέρι: Τα οφέλη του σύντομου snooze κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε ιδανικά αν είστε άνω των 40 ετών - Μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".