Επιστημονικά Νέα

Άνοια: Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Σε πολλές νευροεκφυλιστικές καταστάσεις, οι εγκεφαλικές αλλαγές συμβαίνουν πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Αλλά τώρα, ερευνητές από την Ιαπωνία έχουν βρει έναν νέο τρόπο για να διακρίνουν αυτές τις καταστάσεις στα αρχικά στάδια σύμφωνα με τις αλλαγές στα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Άνοια

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Dementia and Geriatric Cognitive Disorders, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba αποκάλυψαν αλλαγές στο εγκεφαλικό νευρωνικό δίκτυο που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτης για εκφυλιστικές νευρολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια με σώματα Lewy – μη φυσιολογικές εναποθέσεις πρωτεΐνης στο ο εγκέφαλος.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών. Καθώς η κλινική πορεία της νόσου και οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν μεταξύ αυτών των καταστάσεων, υπάρχει ανάγκη να γίνει διάκριση μεταξύ τους στα πρώιμα στάδια, τα οποία στόχευαν να αντιμετωπίσουν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα.

«Αν και έχουν εντοπιστεί αρκετοί βιοδείκτες για ήπια γνωστική εξασθένηση, γενικά απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό νευροαπεικόνισης», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Tetsuaki Arai. «Συνεπώς, θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε συμβατική μαγνητική τομογραφία για να συγκρίνουμε τα ελλείμματα δικτύου σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση λόγω Αλτσχάιμερ και άνοιας με σώματα Lewy».

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση που βασίζεται στην ομοιότητα, η οποία αναζητά ομοιότητες μεταξύ των δομών του φλοιού ως μέτρο της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου. Εξέτασαν μικροδομικές αλλαγές στον εγκέφαλο σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση με Αλτσχάιμερ, σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση με σώματα Lewy και σε συμμετέχοντες ελέγχου.

«Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Miho Ota. «Σε ασθενείς με ήπια γνωστική έκπτωση με Αλτσχάιμερ, βρήκαμε σημαντικές ανωμαλίες του δικτύου σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση με σώματα Lewy, βρήκαμε παρόμοιες αλλαγές αλλά σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Δεν βρέθηκαν τέτοιες ανωμαλίες στους συμμετέχοντες στον έλεγχο».

Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές ήταν παρούσες πριν από αλλαγές που σχετίζονται με την ασθένεια στον όγκο της φαιάς ουσίας. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν οι σχετιζόμενες με την ασθένεια αλλαγές στα νευρωνικά δίκτυα σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση με Αλτσχάιμερ και σε αυτούς με ήπια γνωστική εξασθένηση με σώματα Lewy χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που βασίζεται στην ομοιότητα και να διακρίνουμε τις δύο καταστάσεις σύμφωνα με περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες εντοπίζονται αυτές οι αλλαγές.

«Συνεπώς, οι εικόνες δικτύου που προέρχονται από αυτήν την προσέγγιση μπορεί να είναι ανώτερες από τις εικόνες όγκου φαιάς ουσίας, που χρησιμοποιούνται συμβατικά, για την ανίχνευση λεπτών μικροδομικών αλλαγών του εγκεφάλου», λέει ο καθηγητής Arai.

Δεδομένης της σχετικής διαθεσιμότητας συμβατικών συσκευών απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού σε ιατρικές εγκαταστάσεις, η δικτυακή απεικόνιση θα μπορούσε να είναι μια πιο προσιτή μέθοδος αξιολόγησης και σύγκρισης των δομών του εγκεφάλου σε άτομα με ήπια γνωστική έκπτωση λόγω Αλτσχάιμερ και σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση με σώματα Lewy.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι παντρεμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από άνοια

Η τεχνολογία gaming χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της άνοιας

Η άσκηση αποτρέπει την γνωστική έκπτωση στις γυναίκες

Aρτηριακή πίεση: Ο εντατικός έλεγχος μειώνει τον κίνδυνο για γνωστικά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς μετά τη διαπίστωση ότι η βεδολιζουμάμπη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας θυλακίτιδας (πουγκίτιδας)

Σε μεταγενέστερες έρευνες έχουμε δείξει ότι η βεδολιζουμάμπη βελτιώνει σημαντικά την επούλωση του βλεννογόνου στην θυλακίτιδα πουγκίτιδα. Το vedolizumab είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Τι απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε κορίτσι με πρώιμη εμμηναρχή που θέλει στο μέλλον να γίνει μαμά

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή μπορούν να ενδυναμωθούν από αυτή τη γνώση και τις εναλλακτικές που υπάρχουν χάρη στην επιστήμη η οποία είναι με το μέρος τους.

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης.