ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Περισσότερο περπάτημα βοηθά στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου

Άνοια: Περισσότερο περπάτημα βοηθά στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου

Άνοια: Υψηλότερα επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας και καθημερινών βημάτων συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης (MCI) και άνοιας σε γυναίκες ηλικίας 63 ετών και άνω.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia δείχνει ότι υψηλότερα επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας και καθημερινών βημάτων συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης (MCI) και άνοιας σε γυναίκες ηλικίας 63 ετών και άνω. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα βήματα μέτριας έως έντονης έντασης, αλλά όχι τα βήματα ισχυρής έντασης, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Αυτή η μελέτη βοηθά να αποσαφηνιστεί η ένταση της σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της γνωστικής έκπτωσης.

Ο Δρ Raphael Wald, Psy.D., νευροψυχολόγος στο Baptist Health Marcus Neuroscience Institute, είπε: «Αυτός είναι ένας τρόπος περαιτέρω επιβεβαίωσης αυτού που ήδη γνωρίζαμε, ενώ τονίζεται η σημασία της μέτριας έως έντονης άσκησης. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχει πραγματικό όριο στα γνωστικά οφέλη που μπορεί να έχει κανείς από τη σωματική δραστηριότητα. Όσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος για γνωστική έκπτωση». Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συμπερίληψη 31 λεπτών πρόσθετης καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου MCI ή άνοιας κατά 21%.

Ομοίως, η συμπερίληψη επιπλέον 1.865 βημάτων στην καθημερινή ρουτίνα συσχετίστηκε με 33% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Η ποσοτικοποίηση του αριθμού των καθημερινών βημάτων που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία. Ο Δρ Wald πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην τεχνολογία για να παρακινήσουν τους εαυτούς τους να παραμείνουν σε φόρμα. Παρέχει σταθερούς αριθμούς για τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν για να έχουν γνωστικά κέρδη».

Φυσική δραστηριότητα και γνωστική έκπτωση

Η άνοια είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από ελλείμματα στη σκέψη, τη μνήμη και τη λογική. Η σοβαρότητα αυτών των ελλειμμάτων παρεμβαίνει στην τυπική καθημερινή λειτουργία και είναι πιο έντονη από τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της υγιούς γήρανσης. Από την άλλη πλευρά, η ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει ελλείμματα στη σκέψη ή τη μνήμη που, σε αντίθεση με την άνοια, δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η MCI είναι συχνά μια ενδιάμεση φάση μεταξύ της τυπικής γήρανσης και της άνοιας, αλλά τα άτομα με MCI δεν αναπτύσσουν πάντα τελικά άνοια. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και οι αυξημένες καθιστικές συμπεριφορές, όπως το κάθισμα ή η ανάκλιση, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες βασίστηκαν σε υποκειμενικές αυτοαναφορές και μπορεί να μην έχουν ακρίβεια.

Παρακολούθηση επιπέδων δραστηριότητας χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα

Τα επιταχυνσιόμετρα που παρακολουθούν την ένταση της σωματικής δραστηριότητας μπορούν να παρέχουν αντικειμενικές μετρήσεις των σωματικών κινήσεων που εκτελούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, τα επιταχυνσιόμετρα μπορούν να παρέχουν αντικειμενικές αξιολογήσεις ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και καθιστικής συμπεριφοράς που τα ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς δεν μπορούν να αξιολογήσουν με ακρίβεια. Τα επιταχυνσιόμετρα μπορούν έτσι να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική αξιολόγηση των σωματικών κινήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας από ό,τι οι αυτοαναφορές.

Μόνο λίγες μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και της άνοιας έχουν χρησιμοποιήσει επιταχυνσιόμετρα. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αξιολογηθεί χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα που φοριούνται γύρω από τον καρπό ή το ισχίο και οι μετρήσεις που λαμβάνονται με κάθε επιταχυνσιόμετρο μπορεί να ποικίλλουν. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα επιταχυνσιόμετρα ισχίου ή μέσης παρέχουν πιο ακριβή μέτρηση των οπτικά καταμετρημένων βημάτων από τα επιταχυνσιόμετρα καρπού.

Σε αντίθεση με τα επιταχυνσιόμετρα ισχίου, τα επιταχυνσιόμετρα καρπού είναι πιθανό να καταγράφουν τις κινήσεις των χεριών που εκτελούνται ενώ κάθεστε. Ωστόσο, όλες εκτός από μία από αυτές τις μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει επιταχυνσιόμετρα καρπού. Επομένως, τα ευρήματα πρέπει να επαναληφθούν, δείχνοντας μια σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και χαμηλότερου κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας από τους άνδρες. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος άνοιας στη ζωή ήταν 20% στις γυναίκες και 10% στους άνδρες ηλικίας 45 ετών.

Επίδραση καθημερινών βημάτων και σωματικής δραστηριότητας

Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε 1.277 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 82 ετών που εγγράφηκαν στο Women’s Health Initiative, μια μακροπρόθεσμη μελέτη με στόχο την πρόληψη χρόνιων καταστάσεων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη δεν είχαν συμπτώματα MCI ή άνοιας κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές χορήγησαν επίσης ετήσιες γνωστικές αξιολογήσεις μέσω τηλεφώνου για να εντοπίσουν τις περιπτώσεις MCI ή πιθανής άνοιας κατά τη διάρκεια της μελέτης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

Σχέδιο δράσης για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνετε;

Οι νέες υπηρεσίες υγείας για τον εγκέφαλο στοχεύουν στον περιορισμό του κινδύνου άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.