Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Υπέρταση Άνοια: Φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδέονται με περιορισμό της μνημονικής απώλειας

Υπέρταση Άνοια: Φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδέονται με περιορισμό της μνημονικής απώλειας

Υπέρταση Άνοια: Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που είναι γνωστό ότι διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου είχαν καλύτερη ανάκληση μνήμης με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνους που λαμβάνουν άλλους τύπους φαρμάκων για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε εχθές (21/06) στο επιστημονικό περιοδικό American Heart Association Hypertension.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για γνωστική μείωση και άνοια σε ηλικιωμένους ενήλικες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συνήθη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή αντιυπερτασικά μπορεί να έχουν θετικό και ευεργετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε εχθές (21/06) στο επιστημονικό περιοδικό American Heart Association Hypertension είναι η πρώτη μετα-ανάλυση που συγκρίνει τον αντίκτυπο στη μνήμη με την πάροδο του χρόνου που σχετίζεται με τη λήψη αντιυπερτασικών που διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου έναντι αυτών που δεν το κάνουν. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα που διασχίζουν το φραγμό του αίματος-εγκεφάλου είχαν καλύτερη ανάκληση μνήμης με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν άλλους τύπους αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης με φάρμακα μείωσε τις περιπτώσεις ήπιας γνωστικής βλάβης κατά 19% σε μία μεγάλη δοκιμή.

Διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση δρουν με διαφορετικό τρόπο και ορισμένες διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, επηρεάζοντας έτσι τη γνωστική λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φάρμακα που διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος στη μακροχρόνια γνωστική λειτουργία. Τα φάρμακα αξιολογήθηκαν για την επίδρασή τους σε διάφορους γνωστικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της γλώσσας, της λεκτικής μνήμης, της μάθησης και της ανάκλησης.

“Η υπέρταση εμφανίζεται δεκαετίες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων άνοιας, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος όχι μόνο στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Daniel A. Nation, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογικών επιστημών στο Ινστιτούτο Διαταραχών Μνήμης και Νευρολογικών Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ίρβιν. “Η θεραπεία της υπέρτασης είναι πιθανό να έχει μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου και στη γνωστική λειτουργία αργότερα”.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 14 μελέτες περίπου 12.900 ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω. Αυτές περιελάμβαναν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία.

Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης:

  • Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου είχαν καλύτερη ανάκληση μνήμης για έως και 3 χρόνια παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που λαμβάνουν φάρμακα που δεν διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου.
  • Οι ενήλικες που έλαβαν φάρμακα υπέρτασης που δεν διέσχιζαν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου είχαν καλύτερη προσοχή για έως και 3 χρόνια παρακολούθησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Για την υγεία του δέρματος, η ποικιλία στη διατροφή είναι το κλειδί

Για ευέλικτο σώμα και νου δοκιμάστε γιόγκα

Μπορώ να κάνω σεξ, εάν έχω προστατίτιδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Close Icon