Επιστημονικά Νέα

Υπέρταση Άνοια: Φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδέονται με περιορισμό της μνημονικής απώλειας

Υπέρταση Άνοια: Φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδέονται με περιορισμό της μνημονικής απώλειας

Υπέρταση Άνοια: Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που είναι γνωστό ότι διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου είχαν καλύτερη ανάκληση μνήμης με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνους που λαμβάνουν άλλους τύπους φαρμάκων για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε εχθές (21/06) στο επιστημονικό περιοδικό American Heart Association Hypertension.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για γνωστική μείωση και άνοια σε ηλικιωμένους ενήλικες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συνήθη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή αντιυπερτασικά μπορεί να έχουν θετικό και ευεργετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε εχθές (21/06) στο επιστημονικό περιοδικό American Heart Association Hypertension είναι η πρώτη μετα-ανάλυση που συγκρίνει τον αντίκτυπο στη μνήμη με την πάροδο του χρόνου που σχετίζεται με τη λήψη αντιυπερτασικών που διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου έναντι αυτών που δεν το κάνουν. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα που διασχίζουν το φραγμό του αίματος-εγκεφάλου είχαν καλύτερη ανάκληση μνήμης με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν άλλους τύπους αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης με φάρμακα μείωσε τις περιπτώσεις ήπιας γνωστικής βλάβης κατά 19% σε μία μεγάλη δοκιμή.

Διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση δρουν με διαφορετικό τρόπο και ορισμένες διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, επηρεάζοντας έτσι τη γνωστική λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φάρμακα που διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος στη μακροχρόνια γνωστική λειτουργία. Τα φάρμακα αξιολογήθηκαν για την επίδρασή τους σε διάφορους γνωστικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της γλώσσας, της λεκτικής μνήμης, της μάθησης και της ανάκλησης.

“Η υπέρταση εμφανίζεται δεκαετίες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων άνοιας, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος όχι μόνο στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Daniel A. Nation, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογικών επιστημών στο Ινστιτούτο Διαταραχών Μνήμης και Νευρολογικών Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ίρβιν. “Η θεραπεία της υπέρτασης είναι πιθανό να έχει μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου και στη γνωστική λειτουργία αργότερα”.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 14 μελέτες περίπου 12.900 ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω. Αυτές περιελάμβαναν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία.

Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης:

  • Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου είχαν καλύτερη ανάκληση μνήμης για έως και 3 χρόνια παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που λαμβάνουν φάρμακα που δεν διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου.
  • Οι ενήλικες που έλαβαν φάρμακα υπέρτασης που δεν διέσχιζαν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου είχαν καλύτερη προσοχή για έως και 3 χρόνια παρακολούθησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Για την υγεία του δέρματος, η ποικιλία στη διατροφή είναι το κλειδί

Για ευέλικτο σώμα και νου δοκιμάστε γιόγκα

Μπορώ να κάνω σεξ, εάν έχω προστατίτιδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.