ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης προλαμβάνει την άνοια

Άνοια: Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης προλαμβάνει την άνοια

Άνοια: Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να είναι ένα από τα «καλύτερα στοιχήματα» για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να είναι ένα από τα «καλύτερα στοιχήματα» για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

«Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και του σημαντικού κόστους της φροντίδας των ατόμων με άνοια, ακόμη και μια μικρή μείωση θα μπορούσε να έχει σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο», δήλωσε η ερευνήτρια Ruth Peters, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) του Σίδνεϊ και επικεφαλής του προγράμματος για την άνοια. στην Global Brain Health Initiative του George Institute.

Στη μελέτη σε περισσότερα από 28.000 άτομα, η ομάδα της βρήκε ισχυρές ενδείξεις ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Αναλύθηκαν πέντε διπλές τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο τυχαιοποιημένες δοκιμές που περιελάμβαναν άτομα από 20 χώρες. Οι δοκιμές χρησιμοποίησαν διαφορετικές θεραπείες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν ασθενείς μέχρι την ανάπτυξη άνοιας. Οι ασθενείς ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 69 ετών και η παρακολούθηση μεσαίου εύρους ήταν περίπου τέσσερα χρόνια.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε σημαντική επίδραση της θεραπείας στη μείωση των πιθανοτήτων άνοιας που σχετίζεται με μια διαρκή μείωση της αρτηριακής πίεσης σε αυτόν τον ηλικιωμένο πληθυσμό», δήλωσε ο Peters σε δελτίο τύπου του Ινστιτούτου George. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν μια γενικά γραμμική σχέση μεταξύ της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και του χαμηλότερου κινδύνου άνοιας, ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιήθηκε».

Χωρίς σημαντικές ανακαλύψεις στη θεραπεία της άνοιας, η μείωση των κινδύνων μπορεί να βοηθήσει. Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως και οι αριθμοί θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η χρήση άμεσα διαθέσιμων θεραπειών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι επί του παρόντος ένα από τα «καλύτερα στοιχήματά» μας για την αντιμετώπιση αυτής της ύπουλης ασθένειας», είπε ο Peters.

Αν και μπορεί να υπάρχει δισταγμός σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να μειωθεί η αρτηριακή πίεση σε μεγαλύτερη ηλικία, ο Peters είπε ότι η μελέτη δεν έδειξε καμία ένδειξη βλάβης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης για τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

«Αλλά αυτό που ακόμα δεν γνωρίζουμε είναι εάν η πρόσθετη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που την έχουν ήδη καλά ελεγχόμενη ή που ξεκινούν θεραπεία νωρίτερα στη ζωή τους θα μείωνε τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.

Οι περισσότερες προηγούμενες δοκιμές σταμάτησαν νωρίς λόγω της σημαντικής επίδρασης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης στα καρδιαγγειακά συμβάντα, τα οποία τείνουν να συμβαίνουν νωρίτερα από τα σημάδια άνοιας, είπε ο Peters.

«Αυτή η εργασία είναι μια σημαντική βάση για κλινικές δοκιμές για την παροχή αξιόπιστων εκτιμήσεων για τα οφέλη και τους κινδύνους των προληπτικών θεραπειών και τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής τους σε διαφορετικούς πληθυσμούς», δήλωσε ο Craig Anderson, διευθυντής του προγράμματος Global Brain Health στο George Institute.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί να οφείλονται οι νευρολογικές διαταραχές στις περιβαλλοντικές τοξίνες;

Εγκεφαλικά κύτταρα παίζουν βιντεοπαιχνίδι σε ερευνητικό εργαστήριο

Πώς μπορεί να βοηθήσει η μουσική στο διάβασμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.