Επιστημονικά Νέα

ΗΠΑ Ερευνητές: Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

ΗΠΑ Ερευνητές: Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

ADMAN

ΗΠΑ Ερευνητές: Μια ομάδα ερευνητών με μέλη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Alma College, όλα στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η προπόνηση με αντίσταση-αναπνοής μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση όσο και ορισμένα φάρμακα ή/και ασκήσεις. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Applied Physiology. Η υπέρταση, γνωστή και ως χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων υγείας, από την απώλεια της όρασης μέχρι εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Για τον λόγο αυτόν, οι γιατροί την αντιμετωπίζουν σοβαρά.

Συνήθως, οι ασθενείς κατευθύνονται να τροποποιήσουν τη διατροφή τους και να ασκούνται περισσότερο.

Εάν αυτό δεν επιλύσει το πρόβλημα, συνταγογραφούνται φάρμακα.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές εξέτασαν ένα νέο είδος θεραπείας για τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης – την προπόνηση με αναπνοή αντίστασης.

Η προπόνηση αναπνοής αντίστασης περιλαμβάνει την εισπνοή και εκπνοή από μια μικρή συσκευή, που ονομάζεται, όπως είναι φυσικό, POWERbreathe, κάθε μέρα για αρκετά λεπτά.

Η συσκευή αναγκάζει τον ασθενή να χρησιμοποιήσει τους αναπνευστικούς μυς του για να σπρώξει και να τραβήξει αέρα μέσα από αυτήν, κάνοντάς τους πιο δυνατούς. Και αυτό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση.

Η συσκευή χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια ως μέσο υποβοήθησης αθλητών, τραγουδιστών και ατόμων με αδύναμους πνευμονικούς μύες.

Αρκετές ομάδες υγιών εθελοντών εξασκήθηκαν στην εξάσκηση για λίγα λεπτά κάθε μέρα επί έξι εβδομάδες.

Ο καθένας εισέπνεε και εξέπνεε με τη συσκευή 30 φορές σε κάθε συνεδρία. Σε κάθε έναν από τους εθελοντές μετρήθηκε η αρτηριακή του πίεση πριν και μετά την προπόνηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) – η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Σημειώνουν επίσης ότι είναι παρόμοια με τις αλλαγές σε πολλούς ασθενείς που ξεκινούν ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή τρέξιμο.

Προτείνουν ότι μια τέτοια προπόνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ασθενείς όλων των ηλικιών που δεν μπορούν να ασκηθούν για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώστε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με αλλαγές στον τρόπο ζωής

3 ασκήσεις αναπνοής που μειώνουν άμεσα στρες και άγχος

Γιατί είναι ανησυχητική η αποφρακτική άπνοια ύπνου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.