Επιστημονικά Νέα

Aρτηριακή πίεση: Ο εντατικός έλεγχος μειώνει τον κίνδυνο για γνωστικά προβλήματα

Aρτηριακή πίεση: Ο εντατικός έλεγχος μειώνει τον κίνδυνο για γνωστικά προβλήματα

Aρτηριακή πίεση: Στην ομάδα εντατικής μείωσης της αρτηριακής πίεσης, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα ποσοστά πιθανής άνοιας ή ήπιας γνωστικής εξασθένησης από αυτά της τυπικής ομάδας. 

Πριν από αρκετά χρόνια, οι ερευνητές δημοσίευσαν στο JAMA μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη: η εντατική μείωση της αρτηριακής πίεσης φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο για γνωστική έκπτωση σε άτομα 50 ετών και άνω με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, παρέμειναν ερωτήματα σχετικά με το εάν η στρατηγική ήταν ασφαλής ή αποτελεσματική σε άτομα των οποίων η διαστολική αρτηριακή πίεση – ο χαμηλότερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης – ήταν χαμηλή. Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο εντατικός έλεγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια σε αυτήν την ομάδα.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στην Κίνα υποδηλώνει το αντίθετο. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δεν δείχνουν καμία ένδειξη ότι ο εντατικός έλεγχος της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι επιβλαβής για άτομα των οποίων η διαστολική πίεση είναι χαμηλή. Σε σύγκριση με άτομα των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε σε τυπικά επίπεδα, τα άτομα που μείωσαν έντονα τα συστολικά τους επίπεδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για πιθανή άνοια ή ήπια γνωστική εξασθένηση, ανεξάρτητα από το αν τα διαστολικά τους επίπεδα ήταν υψηλά ή χαμηλά πριν από τη θεραπεία.

«Πιστεύω ότι αυτό υποστηρίζει περαιτέρω τη γενική αντίληψη ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, ο εντατικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι ασφαλής και έχει πιθανά οφέλη», δήλωσε η Δρ. Bethesda, Μέριλαντ. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης έχει δύο αριθμούς. Ο κορυφαίος αριθμός μετρά τη συστολική πίεση, τη δύναμη στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά χτυπά. Ο κάτω αριθμός, η διαστολική πίεση, μετρά την ίδια δύναμη μεταξύ των παλμών. Προηγούμενες μελέτες έχουν καθιερώσει την υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση, ειδικά κατά τη μέση ηλικία, ως παράγοντα κινδύνου για γνωστική έκπτωση και άνοια και έχουν δείξει ότι η μείωσή της μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Στη νέα ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη δοκιμή SPRINT MIND, σύντομο για το Systolic Blood Pressure Intervention Trial – Memory and Cognition In Decreased Hypertension, η οποία τυχαία όρισε άτομα 50 ετών και άνω με υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση σε έναν στόχο εντατικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης (λιγότερο από 120 mmHg) ή ένα τυπικό (λιγότερο από 140 mmHg). Η γνωστική λειτουργία μετρήθηκε χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεστ στην αρχή και σε όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Η μελέτη SPRINT – σχεδιασμένη για τη συλλογή δεδομένων για πέντε χρόνια – σταμάτησε μετά από λίγο περισσότερα από τρία χρόνια, όταν κατέστη σαφές ότι η εντατική μείωση της αρτηριακής πίεσης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο. Οι ερευνητές συνέχισαν να αναλύουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέχρι εκείνο το σημείο για το τμήμα MIND της μελέτης, το οποίο εξέτασε πώς ο εντατικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης επηρέαζε τον κίνδυνο άνοιας. Διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τον τυπικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ο εντατικός έλεγχος δεν μείωσε τον κίνδυνο άνοιας, αλλά είχε σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του MCI.

Αυτή η τελευταία έρευνα εξέτασε βαθύτερα τη σχέση μεταξύ του εντατικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου άνοιας, με έμφαση στο εάν ο εντατικός έλεγχος θα μπορούσε να βλάψει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με πολύ χαμηλή διαστολική αρτηριακή πίεση. Εξέτασε επίσης εάν ο εντατικός έλεγχος μείωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μια κατάσταση που σχετίζεται με επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η εγκεφαλική ροή αίματος μετρήθηκε σε ένα υποσύνολο 348 συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία κατά τη στιγμή της εγγραφής και 48 μήνες μετά την ταξινόμηση των ατόμων στις ομάδες μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Υπήρχαν 4.278 άτομα στην ομάδα εντατικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και 4.285 στην τυπική ομάδα, με μέση ηλικία τα 68. Εκείνοι στο χαμηλότερο τέταρτο είχαν επίπεδα διαστολικής πίεσης μικρότερα ή ίσα με 70 mmHg και αυτά στην υψηλότερη ομάδα είχαν διαστολικά επίπεδα 87 mmHg ή υψηλότερα. Η νέα ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα διαστολικής πίεσης είχαν υψηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης από αυτά με υψηλότερη διαστολική πίεση. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη διαστολική πίεση, τα άτομα στην ομάδα εντατικής μείωσης της αρτηριακής πίεσης είχαν χαμηλότερα ποσοστά πιθανής άνοιας ή ήπιας γνωστικής εξασθένησης από αυτά της τυπικής ομάδας.

Πρώτον, οι άνθρωποι με πολύ χαμηλή διαστολική πίεση είναι διαφορετικοί από εκείνους με υψηλότερη πίεση, είπε ο Gottesman. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι όσοι ανήκουν στη χαμηλότερη διαστολική ομάδα ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Είναι επίσης πιθανό ότι τα άτομα με χαμηλή διαστολική ομάδα ήταν ήδη στα πρώτα στάδια της άνοιας, είπε ο Gottesman. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα με άνοια θα έχουν πτώση της αρτηριακής πίεσης και γι’ αυτό δεν βλέπετε κανένα όφελος στην ομάδα με πολύ χαμηλά διαστολικά επίπεδα», είπε. «Το πλοίο μπορεί να έχει ήδη αποπλεύσει για αυτούς».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή το 2023

Έξι προληπτικές συμβουλές για να αποφύγετε τα επείγοντα

Η ισχύς των παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό διαφέρει ανάλογα με την ηλικία

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και αν εξαφανιστούν εντός μιας ώρας, χρειάζονται επείγουσα αξιολόγηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.