Επιστημονικά Νέα

Αρτηριακή πίεση: 5 Λόγοι για να διατηρείτε την πίεσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα

Αρτηριακή πίεση: 5 Λόγοι για να διατηρείτε την πίεσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα

Αρτηριακή πίεση: Μπορείτε να αρχίσετε να διαχειρίζεστε την αρτηριακή σας πίεση σήμερα κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Η υπέρταση είναι γνωστή ως ο «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υπέρταση, ή υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ακόμα κι αν δεν το νιώθετε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί. Η πρώτη σας στάση για να μάθετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι να προγραμματίσετε έναν έλεγχο με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης σας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση προέρχεται από την αύξηση της αντίστασης των αρτηριών. Λόγω αυτής της αντίστασης, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να φτάσει αίμα στα άκρα και στα ζωτικά σας όργανα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο σώμα και την υγεία σας. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχετε την υπέρτασή σας για διάφορους λόγους.

Βελτιώστε την υγεία της καρδιάς σας

Όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, έχετε 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε από καρδιακή νόσο. Η υπέρταση προκαλείται από σκληρυμένες αρτηρίες και οι σκληρυμένες αρτηρίες προκαλούν υπέρταση. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που έχετε τη δύναμη να σπάσετε.

Μειώστε την πιθανότητα εγκεφαλικού

Το 77 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν το πρώτο τους εγκεφαλικό έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα εγκεφαλικό είναι όταν μια περιοχή του εγκεφάλου σας δεν λαμβάνει αρκετό αίμα, άρα και οξυγόνο, για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φραγμένη αρτηρία (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή σε μια αρτηρία που έσπασε (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Η υπέρταση προκαλεί βλάβες σε αυτές τις αρτηρίες που κάνουν πιο πιθανό να συμβεί εγκεφαλικό.

Προστατέψτε τα νεφρά σας

Όταν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου είναι υψηλή, μπορεί να τεντώσει το εύθραυστο σύστημα φιλτραρίσματος των νεφρών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διάταση μπορεί να γίνει μόνιμη με αποτέλεσμα τα νεφρά να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα του αίματός σας. Μόλις συμβεί αυτό, είναι γνωστό ως χρόνια νεφρική νόσο με τα τελικά στάδια που απαιτούν δαπανηρή αιμοκάθαρση ή μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας και αυξήστε τη διάρκεια ζωής σας

Το 2013, σχεδόν 1.000 θάνατοι την ημέρα στην Αμερική προκλήθηκαν από υπέρταση. Μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση και διατηρώντας την υπό έλεγχο, έχετε 25 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνετε από καρδιαγγειακή νόσο.

Μείωση εξόδων

Ξοδέψτε λίγα χρήματα τώρα και εξοικονομήστε πολλά αργότερα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση κοστίζει στη χώρα σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Διατηρώντας την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο τώρα, μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο που μπορείτε να περάσετε στο νοσοκομείο και να μειώσετε το μελλοντικό κόστος.

Μόνο περίπου το 52 τοις εκατό των ενηλίκων με υπέρταση έχουν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση. Μπορείτε να αρχίσετε να διαχειρίζεστε την αρτηριακή σας πίεση σήμερα κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόβουμε το κάπνισμα;

3 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου

Ποια "έκρηξη" άσκησης είναι η καλύτερη για την υγεία σας;

Η πίτσα αποτελεί κίνδυνο για τους διαβητικούς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο.

Αξιοποίηση της ικανότητας του εγκεφάλου να αυτοθεραπεύεται

"Εξετάζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές που έχει το rTMS στον εγκέφαλο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλες τις καλές αλλαγές που συμβαίνουν και αν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες", λέει ο Alex.

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

"Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία".