ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στρες: Άμεση σύνδεση του άγχους με την υψηλή αρτηριακή πίεση

Στρες: Άμεση σύνδεση του άγχους με την υψηλή αρτηριακή πίεση

Στρες: Για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι δραστηριότητες που βοηθούν στη διαχείριση του στρες και στη βελτίωση της υγείας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το να βρίσκεστε υπό στρες μπορεί να κάνει την αρτηριακή σας πίεση να αυξηθεί για λίγο. Αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι εάν το άγχος μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η άσκηση 3 έως 5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά μπορεί να μειώσει το άγχος. Για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι δραστηριότητες που βοηθούν στη διαχείριση του στρες και στη βελτίωση της υγείας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Στρες και αρτηριακή πίεση

Οι αντιδράσεις στο στρες μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση
Το σώμα απελευθερώνει ένα κύμα ορμονών όταν βρίσκεται υπό πίεση. Αυτές οι ορμόνες κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και τα αιμοφόρα αγγεία να στένωση. Αυτές οι ενέργειες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το άγχος από μόνο του προκαλεί μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά η αντίδραση στο στρες με ανθυγιεινούς τρόπους μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Οι συμπεριφορές που συνδέονται με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν:

 • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης.
 • Κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.
 • Τρώγοντας πάρα πολύ.
 • Δεν κινείται αρκετά.
 • Η καρδιακή νόσος μπορεί επίσης να συνδέεται με ορισμένες παθήσεις υγείας που σχετίζονται με το στρες, όπως: Ανησυχία, κατάθλιψη, αποκοπή από φίλους και οικογένεια.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτές οι καταστάσεις συνδέονται άμεσα με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά οι ορμόνες που παράγει το σώμα όταν βρίσκεται υπό συναισθηματικό στρες μπορεί να βλάψουν τις αρτηρίες. Η βλάβη της αρτηρίας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο. Και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους μπορεί να κάνουν μερικούς ανθρώπους να ξεχάσουν να πάρουν φάρμακα για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή άλλων καρδιακών παθήσεων.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά όταν το άγχος υποχωρεί, η αρτηριακή πίεση επιστρέφει σε αυτό που ήταν πριν από το άγχος. Ωστόσο, οι σύντομες αιχμές της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια και μπορεί επίσης να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα νεφρά με την πάροδο του χρόνου. Η βλάβη είναι σαν τη ζημιά από τη μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Αν και τα άτομα με υψηλό στρες και υψηλή αρτηριακή πίεση θα έβλεπαν γενικά την αρτηριακή πίεση να μειώνεται μετά τον έλεγχο του στρες, η μείωση του στρες μπορεί να μην μειώσει την αρτηριακή πίεση σε όλους. Αλλά η διαχείριση του άγχους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας με άλλους τρόπους. Το να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές υγιούς συμπεριφοράς — συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι διαχείρισης του άγχους:

 • Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας. Αν έχετε πάρα πολλά να κάνετε, δείτε το ημερολόγιο και τις λίστες υποχρεώσεων. Ζητήστε από άλλους να κάνουν κάποια πράγματα. Προγραμματίστε λιγότερο χρόνο για δραστηριότητες που δεν είναι σημαντικές για εσάς. Πείτε όχι σε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε.
 • Αναπνεύστε για να χαλαρώσετε. Οι βαθιές, αργές αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
 • Ασκηθείτε τακτικά. Η σωματική δραστηριότητα μειώνει το άγχος. Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, λάβετε εντάξει τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Δοκιμάστε γιόγκα και διαλογισμό. Η γιόγκα και ο διαλογισμός σας βοηθούν να χαλαρώσετε.
  Κοιμήσου αρκετά. Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να κάνει τα προβλήματα να φαίνονται χειρότερα από ό,τι είναι.
 • Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τις προκλήσεις. Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα, αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας για μια κατάσταση. Στη συνέχεια, βρείτε τρόπους να το λύσετε.
 • Μάθετε τι λειτουργεί για εσάς. Να είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Αποκτήστε τα οφέλη για την υγεία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ψυχοκοινωνικό στρες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο

Αποτελεσματικές στρατηγικές ανακούφισης από το άγχος

Πώς μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας μία απλή βόλτα;

Τι προσφέρει το θαλασσινό αλάτι στον οργανισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα