Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ εγκέφαλος: Ποια η ευρύτερη επίδραση του Αλτσχάιμερ στη λειτουργία του εγκεφάλου;

Αλτσχάιμερ εγκέφαλος: Ποια η ευρύτερη επίδραση του Αλτσχάιμερ στη λειτουργία του εγκεφάλου;

Αλτσχάιμερ εγκέφαλος: Οι αλλαγές στα πρότυπα του εγκεφαλικού δικτύου που συμβαίνουν σε πρώιμο στάδιο της νόσου του Αλτσχάιμερ διαφέρουν από εκείνες που σχετίζονται με τη φυσιολογική γήρανση.

Επιστήμονες στο Κέντρο Ζωτικής Μακροζωίας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας (CVL) δημοσίευσαν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αλλαγές στα πρότυπα του εγκεφαλικού δικτύου που συμβαίνουν σε πρώιμο στάδιο της νόσου του Αλτσχάιμερ διαφέρουν από εκείνες που σχετίζονται με τη φυσιολογική γήρανση.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Neuroscience, δείχνουν επίσης ότι ο αντίκτυπος του Αλτσχάιμερ στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι ευρύτερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Εκτός από την ανίχνευση χαρακτηριστικών αλλαγών στα κυκλώματα του εγκεφάλου που υποστηρίζουν τη μνήμη και την προσοχή όπως αναμενόταν, οι ερευνητές βρήκαν διακριτές αλλαγές στα κυκλώματα που εμπλέκονται στην αισθητηριακή και κινητική επεξεργασία.

«Κάποια εγκεφαλική δυσλειτουργία που συνοδεύεται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ που υπερβαίνει τη μνήμη και την προσοχή μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμα στάδια, ακόμη και κατά τη διάρκεια ήπιας γνωστικής εξασθένησης πριν από τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Δρ Gagan Wig, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο School of Behavioral and Brain Sciences και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ στα δίκτυα του εγκεφάλου -διασυνδεδεμένες περιοχές του εγκεφάλου που μοιράζονται παρόμοιες λειτουργίες- ήταν ανεξάρτητες από άλλους παράγοντες που συνήθως σχετίζονται με την ασθένεια, όπως τα αυξημένα επίπεδα αμυλοειδών πλακών, που σχηματίζονται όταν κομμάτια πρωτεΐνης που ονομάζονται βήτα- συσσώρευση αμυλοειδούς μαζί. Αυτή η δυσλειτουργία του δικτύου του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι ένας νέος τρόπος χαρακτηρισμού της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και να αποτελέσει στόχο για πιθανή θεραπεία, είπε ο Wig.

«Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι στόχοι στους οποίους εστιάζουμε μπορεί να μην είναι επαρκείς, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι το αμυλοειδές είναι ο κύριος ένοχος της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε. «Αναζητούμε άλλους τρόπους ποσοτικοποίησης της δυσλειτουργίας του Αλτσχάιμερ και σε αυτό το άρθρο, δείχνουμε ότι ακόμη και όταν υπολογίζετε το φορτίο αμυλοειδούς, η δυσλειτουργία του κυκλώματος εξακολουθεί να υπάρχει».

Οι νευροεπιστήμονες έχουν διακρίνει τις περιοχές και τα συστήματα του εγκεφάλου ανά λειτουργία για περισσότερο από έναν αιώνα. Μερικά από αυτά τα δίκτυα διέπουν τις αισθητηριακές ή κινητικές λειτουργίες, ενώ άλλα λεγόμενα συστήματα συσχέτισης ενσωματώνουν και διατηρούν αυτές τις πληροφορίες και επιβλέπουν την προσοχή, τη μνήμη και τη γλώσσα.
Αυτή η διάκριση θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον διαχωρισμό της υγιούς γήρανσης από την υποβάθμιση του Αλτσχάιμερ, είπε ο Wig.

“Στην υγιή γήρανση, οι αλλαγές φαίνονται να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα συστήματα συσχέτισης. Τα αισθητήρια και κινητικά συστήματα είναι γενικά σταθερά”, δήλωσε ο Wig. «Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος ενός 80χρονου είναι πολύ πιθανό να έχει αξιοσημείωτη ατροφία σε έναν συσχετισμένο φλοιό, αλλά μπορεί να έχει σχετικά πιο διατηρημένο οπτικό και ακουστικό φλοιό».

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της ηλικίας και της σοβαρότητας του Αλτσχάιμερ στον διαχωρισμό του εγκεφαλικού συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας, ένα μέτρο της οργάνωσης και της ακεραιότητας του εγκεφαλικού δικτύου, σε 326 γνωστικά υγιή και 275 άτομα με γνωστικά προβλήματα που υποβλήθηκαν σε σάρωση ως μέρος της νόσου του Alzheimer Neimaging. Πρωτοβουλία (ADNI).

“Με τα δεδομένα σάρωσης εγκεφάλου που έχουμε τώρα διαθέσιμα, μπορούμε να εξηγήσουμε τις διαφορές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία και να παρατηρήσουμε μοναδικές αλλαγές στη σοβαρότητα της άνοιας. Εξερευνώντας αυτό, διαπιστώσαμε ότι η επιδείνωση της άνοιας σχετίζεται όχι μόνο με αλλαγές στα συστήματα συσχέτισης, αλλά και με αισθητηριακά και κινητικά συστήματα», είπε ο Wig. «Αυτή η εργασία θα ήταν αδύνατη χωρίς τη μαζική βάση δεδομένων ADNI πολλαπλών τοποθεσιών που έχει διατεθεί σε ερευνητές της νόσου του Αλτσχάιμερ όπως η ομάδα μας».

Ο διδακτορικός φοιτητής Γνωστικών και Νευροεπιστημών Ziwei Zhang, ο πρώτος συγγραφέας της εργασίας και μέλος του εργαστηρίου νευροαπεικόνισης του Wig, είπε ότι οι αλληλεπιδράσεις δικτύου που επηρεάζονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι μια ευρύτερη ομάδα από αυτές που επηρεάζονται από την υγιή γήρανση.

«Σε ηλικιωμένους ενήλικες που δεν παρουσιάζουν καμία γνωστική εξασθένηση, οι αλληλεπιδράσεις που αλλάζουν είναι κυρίως μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εκτελούν παρόμοιες λειτουργίες ή εντός των εγκεφαλικών συστημάτων», είπε. «Ωστόσο, σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με νόσο του Αλτσχάιμερ, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των περιοχών που εκτελούν διακριτές λειτουργίες – όπως η οπτική επεξεργασία και η μνήμη – αλλάζουν επίσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Άνοια: 5 ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρύδια - Το φυσικό όπλο για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου

Πόσο αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών με Αλτσχάιμερ στην Ευρώπη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Κατανόηση και διαχείριση της φυσιολογικής πολυνευροπάθειας

Φυσιολογική πολυνευροπάθεια: : Η Φυσιολογική Πολυνευροπάθεια είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται καταλάθος στους περιφερικούς νεύρους.

Μια εξουθενωτική και σύνθετη διαταραχή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), επίσης γνωστό ως Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ), είναι μια σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και μειώνει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες

Η σπάνια διαταραχή της «Ωραίας Κοιμωμένης»

Σύνδρομο Kleine-Levin: Το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS), γνωστό και ως σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης, είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής υπνηλίας (υπερυπνία), γνωστικές διαταραχές και αλλαγές συμπεριφοράς

Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη της υπογλυκαιμίας 

Yπογλυκαιμία ορισμός: Η θεραπεία της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας πηγής ζάχαρης ταχείας δράσης, όπως τα δισκία γλυκόζης ή ένα ζαχαρούχο ποτό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου ένα άτομο δεν μπορεί να φάει ή να πιει, μπορεί να χρειαστεί ένεση γλυκαγόνης.

Κατανόηση της πλασματικής διαταραχής που επιβάλλει στον εαυτό του ο ασθενής

Σύνδρομο Munchausen: Το σύνδρομο Munchausen, επίσημα γνωστό ως πλασματική διαταραχή που επιβάλλεται στον εαυτό, είναι μια ψυχιατρική κατάσταση όπου ένα άτομο σκόπιμα προσποιείται, υπερβάλλει ή προκαλεί σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα από μόνο του

Close Icon