Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Άνοια: 5 ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Άνοια: 5 ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, η άνοια είναι η απώλεια της σκέψης, της μνήμης και της λογικής σε σημείο που παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες και τη ζωή ενός ανθρώπου Υπάρχουν πολλοί τύπο  άνοιας, αλλά η πιο συχνή μορφή σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Η δεύτερη πιο συχνή μορφή είναι η αγγειακή άνοια, που προκαλείται από καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου (όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο), και η τρίτη είναι μια εγκεφαλική διαταραχή γνωστή ως άνοια της νόσου του Πάρκινσον.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοια;  Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια που όλοι πρέπει να γνωρίζουν.  Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, η άνοια είναι η απώλεια της σκέψης, της μνήμης και της λογικής σε σημείο που παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες και τη ζωή ενός ανθρώπου. Υπάρχουν πολλοί τύπο  άνοιας, αλλά η πιο συχνή μορφή σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Η δεύτερη πιο συχνή μορφή είναι η αγγειακή άνοια, που προκαλείται από καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου (όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο), και η τρίτη είναι μια εγκεφαλική διαταραχή γνωστή ως άνοια της νόσου του Πάρκινσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάποιες φορές, τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση μπορεί να μην παρατηρήσουν τα συμπτώματα, αλλά κάποιος άλλος κοντινός τους άνθρωπος μπορεί. Τα 5 πρώτα συμπτώματα της άνοιας, βαση  αλλαγών  στη συμπεριφορά, που πρέπει να σας προβληματίσουν είναι:

1. Απώλεια επεισοδιακής μνήμης

Το πρώτο διακριτικό σημάδι της άνοιας είναι, συνήθως, η απώλεια της επεισοδιακής μνήμης. Η επεισοδιακή μνήμη περιλαμβάνει τη μνημόνευση συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με πρόσφατα ή προηγούμενα γεγονότα ή εμπειρίες. Φρανσίσκο  ότι πήγε διακοπές, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί πού έμεινε ή τι έκανε. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το να μην θυμάστε πού παρκάρατε το αυτοκίνητό σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα ή πού πήγατε για δείπνο με έναν φίλο την περασμένη εβδομάδα.

2. Κακή κρίση

Ο καθένας μπορεί να πάρει μια κακή απόφαση περιστασιακά, όμως τα άτομα με άνοια μπορεί να παρουσιάζουν συχνότερες αλλαγές στην κρίση ή στη λήψη αποφάσεων. Δηλαδή, μπορεί να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν πλέον τα οικονομικά τους ή μπορεί να αρχίσουν να παραμελούν την υγιεινή ή την εμφάνισή τους.

3. Μεταβολές της διάθεσης

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια μπορεί να αδυνατούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους ή μπορεί να φαίνονται μπερδεμένοι, καχύποπτοι, θλιμμένοι, φοβισμένοι ή ανήσυχοι. Επιπλέον, μπορεί να αναστατώνονται εύκολα όταν βρίσκονται έξω από την άνεσή  τους.

4. Δυσκολία με την ολοκλήρωση εργασιών

Πολλοί από εμάς μπορεί να χρειαστούμε βοήθεια στην εκμάθηση μιας νέας τεχνολογίας, αλλά η άνοια μπορεί να εμποδίζει τους ασθενείς από το να ολοκληρώσουν εργασίες ρουτίνας που κάποτε μπορούσαν να κάνουν εύκολα, όπως η οδήγηση ή η δημιουργία μιας λίστας με ψώνια.

5. Προβλήματα γλώσσας

Τα άτομα με άνοια μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν λέξεις για οικεία πράγματα, να αποκαλούν κάτι με λάθος όνομα, να επαναλαμβάνονται συχνά ή να χάνουν τον ειρμό μιας συζήτησης. Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από άνοια, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που μπορεί να κάνει την επίσημη διάγνωση και να βοηθήσει με τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την άνοια, και αυτό δυστυχώς είναι εκτός του ελέγχου σας. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθηση. Εκτός από την ηλικία, οι παράγοντες κινδύνου για άνοια περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Υψηλή χοληστερόλη
 • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα
 • Κάπνισμα
 • Υπερβολική χρήση αλκοόλ
 • Υπνική άπνοια
 • Κατάθλιψη
 • Απώλεια ακοής
 • Κακή διατροφή
 • Έλλειψη άσκησης
 • Έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών με Αλτσχάιμερ στην Ευρώπη;

Η τακτική άσκηση βοηθά στην τόνωση και στην καλή κυκλοφορία του αίματος

Πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία των ατόμων με νοητικές δυσκολίες;

Ξετυλίγοντας τα μυστήρια για την κατανόηση του πολύπλοκου οργάνου του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Conn: Μια επισκόπηση του πρωτογενούς αλδοστερονισμού

Σύνδρομο Conn: Το σύνδρομο Cohn, γνωστό και ως πρωτογενής αλδοστερονισμός, είναι μια διαταραχή των επινεφριδίων που χαρακτηρίζεται από την υπερπαραγωγή της αλδοστερόνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα.

Σύνδρομο Pandas: Συμπτώματα και διαχείριση

Σύνδρομο Pandas: Το σύνδρομο PANDAS, το οποίο σημαίνει Παιδιατρικές Αυτοάνοσες Νευροψυχιατρικές Διαταραχές που σχετίζονται με Στρεπτοκοκκικές Λοιμώξεις, είναι μια σπάνια παιδιατρική νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ξαφνική έναρξη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) ή/και διαταραχών τικ μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη

Ποια τα αίτια και η θεραπεία για την τριχοτιλλομανία;

Τριχοτιλλομανία: Η τριχοτιλλομανία, που συχνά αναφέρεται ως διαταραχή τράβηγμα μαλλιών, είναι μια ψυχολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και ακαταμάχητες παρορμήσεις να τραβήξουν τρίχες από διάφορα μέρη του σώματος

Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση στο σύνδρομο Raynaud

Σύνδρομο Raynaud: Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει τη ροή του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος - συνήθως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών - ως απόκριση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στρες.

Κοιλιοκάκη: Προετοιμασία για ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές

Κοιλιοκάκη: Οι διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές προκλήσεις για τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη

Σύνδρομο του Απατεώνα: Αμφιθυμίες και Αυτοαμφισβήτηση

Σύνδρομο του Απατεώνα: Το σύνδρομο απατεώνων είναι ένα ψυχολογικό μοτίβο όπου τα άτομα αμφιβάλλουν για τα επιτεύγματά τους και έχουν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως απάτη, παρά τα στοιχεία της ικανότητάς τους.

Close Icon