Επιστημονικά Νέα

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πόσο αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών με Αλτσχάιμερ στην Ευρώπη;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πόσο αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών με Αλτσχάιμερ στην Ευρώπη;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει διάφορες υπηρεσίες υποστήριξης για άτομα που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τους φροντιστές τους.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, με έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που επηρεάζονται από αυτή τη νευροεκφυλιστική πάθηση. Eδώ είναι μια επισκόπηση της νόσου του Αλτσχάιμερ στην Ευρώπη με στοιχεία έως το 2022:

Νόσος Αλτσχάιμερ

 • Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας στην Ευρώπη, και ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιπτώσεων άνοιας.
 • Ο επιπολασμός της νόσου του Αλτσχάιμερ στην Ευρώπη ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με ορισμένα έθνη να έχουν υψηλότερο επιπολασμό από άλλα.
 • Μέχρι το 2050, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στην Ευρώπη θα διπλασιαστεί εάν δεν αναπτυχθούν αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα και θεραπείες.

Προκλήσεις:

 • Ο αυξανόμενος επιπολασμός της νόσου του Αλτσχάιμερ θέτει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας για τις ευρωπαϊκές χώρες.
 • Η νόσος του Αλτσχάιμερ έχει σημαντικό αντίκτυπο στα άτομα που πάσχουν και τις οικογένειές τους, απαιτώντας συχνά εκτεταμένους πόρους φροντίδας και υγειονομικής περίθαλψης.

Ευαισθητοποίηση και Έρευνα:

 • Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμμετάσχει ενεργά στην έρευνα και τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, στην ανάπτυξη θεραπειών και στη βελτίωση της φροντίδας για τους πληγέντες.
 • Οργανισμοί όπως το Alzheimer Europe εργάζονται για την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη των αναγκών των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους σε όλη την ήπειρο.

Υπηρεσίες υποστήριξης:

 • Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει διάφορες υπηρεσίες υποστήριξης για άτομα που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τους φροντιστές τους. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν κλινικές μνήμης, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και γραμμές βοήθειας.
 • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας, διασφαλίζοντας ότι είναι εξοπλισμένοι για να παρέχουν ποιοτική περίθαλψη σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Πολιτικές και Ερευνητικές Συνεργασίες:

Οι προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών έχουν γίνει πιο κοινές. Αυτές οι συνεργασίες περιλαμβάνουν την ανταλλαγή ερευνητικών ευρημάτων και βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση και υποστήριξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Προσεγγίσεις Ποικιλομορφίας στη Φροντίδα:

 • Η προσέγγιση της Ευρώπης για τη φροντίδα και τη διαχείριση της νόσου του Αλτσχάιμερ ποικίλλει, με ορισμένες χώρες να επικεντρώνονται στην κατ’ οίκον φροντίδα, ενώ άλλες να βασίζονται περισσότερο στη φροντίδα του ιδρύματος.
 • Η έννοια των «φιλικών προς την άνοια κοινοτήτων» κερδίζει δυναμική, όπου οι δημόσιοι χώροι και οι υπηρεσίες προσαρμόζονται για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια.

Ανάπτυξη Έρευνας και Θεραπείας:

Ευρωπαίοι ερευνητές και φαρμακευτικές εταιρείες ασχολούνται ενεργά με τη μελέτη των αιτιών της νόσου του Αλτσχάιμερ και την ανάπτυξη πιθανών θεραπειών. Κλινικές δοκιμές διεξάγονται σε διάφορες χώρες για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα νέων φαρμάκων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάσταση όσον αφορά τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι δυναμική, με νέες έρευνες και εξελίξεις πολιτικής να συμβαίνουν τακτικά. Από την τελευταία ενημέρωση του 2022, η Ευρώπη συνέχισε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που θέτει η νόσος του Αλτσχάιμερ με έμφαση στην έρευνα, τη φροντίδα και την ευαισθητοποίηση. Για τις πιο πρόσφατες και συγκεκριμένες πληροφορίες για την περιοχή, συνιστάται να συμβουλευτείτε πρόσφατες αναφορές και δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από οργανισμούς για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ερευνητικά ιδρύματα και κυβερνητικούς φορείς στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος ο αντίκτυπος της δίαιτας Dash στη μνήμη;

Η καλή διατροφή στη μέση ηλικία βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Επιστήμονες καταγράφουν ισχυρό σήμα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου

Θέλετε να επιβραδύνετε τη γήρανση; Καταναλώστε 12% λιγότερες θερμίδες!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.