ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μυκητίαση του εγκεφάλου μιμείται τις αλλαγές του Αλτσχάιμερ

Μυκητίαση του εγκεφάλου μιμείται τις αλλαγές του Αλτσχάιμερ

Προηγούμενη έρευνα ενέπλεξε τους μύκητες σε χρόνιες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Αλλά υπάρχει περιορισμένη κατανόηση του πώς αυτά τα κοινά μικρόβια θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην ανάπτυξη αυτών των καταστάσεων. Δουλεύοντας με ζωικά μοντέλα, ερευνητές στο Baylor College of Medicine και συνεργαζόμενα ιδρύματα ανακάλυψαν πώς ο μύκητας Candida albicans εισέρχεται στον εγκέφαλο.

Ενεργοποιεί δύο ξεχωριστούς μηχανισμούς στα εγκεφαλικά κύτταρα που προάγουν την κάθαρσή του και, σημαντικό για την κατανόηση της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, παράγει αμυλοειδές βήτα. Πεπτίδια τύπου (Ab), τοξικά πρωτεϊνικά θραύσματα από την πρόδρομη πρωτεΐνη αμυλοειδούς που θεωρούνται στο επίκεντρο της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell Reports.

“Το εργαστήριό μας έχει χρόνια εμπειρία στη μελέτη μυκήτων, γι’ αυτό ξεκινήσαμε τη μελέτη της σύνδεσης μεταξύ του C. albicans και της νόσου του Alzheimer σε ζωικά μοντέλα”. Αυτό δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Δρ. David Corry, Fulbright Edowed Chair in Pathology και καθηγητής παθολογίας και ανοσολογίας. και ιατρική στο Baylor. Είναι επίσης μέλος του Κέντρου Καρκίνου Dan L Duncan του Baylor’s Comprehensive Cancer. “Το 2019, αναφέραμε ότι το C. albicans εισέρχεται στον εγκέφαλο όπου παράγει αλλαγές που είναι πολύ παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η τρέχουσα μελέτη επεκτείνει αυτό το έργο για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών.”

“Η πρώτη μας ερώτηση ήταν πώς το C. albicans εισέρχεται στον εγκέφαλο; Βρήκαμε ότι το C. albicans παράγει ένζυμα που ονομάζονται εκκρινόμενες ασπαρτικές πρωτεάσες (Saps) που διασπούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δίνοντας στον μύκητα πρόσβαση στον εγκέφαλο όπου προκαλεί βλάβη. “ είπε ο συγγραφέας Δρ. Yifan Wu, μεταδιδακτορικός επιστήμονας στην παιδιατρική. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ρώτησαν, πώς καθαρίζεται αποτελεσματικά ο μύκητας από τον εγκέφαλο;

Μικρογλοία και Αλτσχάιμερ

Ο Corry και οι συνάδελφοί του είχαν προηγουμένως δείξει ότι μια λοίμωξη του εγκεφάλου C. albicans έχει υποχωρήσει πλήρως σε κατά τα άλλα υγιή ποντίκια μετά από 10 ημέρες. Σε αυτή τη μελέτη, ανέφεραν ότι αυτό συνέβη χάρη σε δύο μηχανισμούς που ενεργοποιούνται από τον μύκητα στα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται μικρογλοία. «Οι ίδιοι Χυμοί που χρησιμοποιεί ο μύκητας για να σπάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό διασπούν επίσης την πρόδρομη πρωτεΐνη αμυλοειδούς σε πεπτίδια τύπου ΑΒ», είπε ο Wu.

«Αυτά τα πεπτίδια ενεργοποιούν τα μικρογλοιακά εγκεφαλικά κύτταρα μέσω ενός υποδοχέα κυτταρικής επιφάνειας που ονομάζεται Toll-like receptor 4, ο οποίος διατηρεί το φορτίο των μυκήτων χαμηλά στον εγκέφαλο, αλλά δεν καθαρίζει τη μόλυνση». Το C. albicans παράγει επίσης μια πρωτεΐνη που ονομάζεται candidalysin που επίσης συνδέεται με μικρογλοία μέσω ενός διαφορετικού υποδοχέα, του CD11b. «Η ενεργοποίηση της μικρογλοίας με τη μεσολάβηση κανδινταλυσίνης είναι απαραίτητη για την κάθαρση της Candida στον εγκέφαλο», είπε ο Wu. «Αν αφαιρέσουμε αυτό το μονοπάτι, οι μύκητες δεν καθαρίζονται πλέον αποτελεσματικά στον εγκέφαλο».

Εδώ, οι ερευνητές δείχνουν ότι τα πεπτίδια που μοιάζουν με Ab μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από διαφορετική πηγή – το C. albicans. Αυτός ο κοινός μύκητας, ο οποίος έχει ανιχνευθεί στον εγκέφαλο ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες χρόνιες νευροεκφυλιστικές διαταραχές, έχει το δικό του σύνολο πρωτεασών που μπορούν να δημιουργήσουν τα ίδια πεπτίδια που μοιάζουν με Ab ο εγκέφαλος μπορεί να παράγει ενδογενώς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Νευρώνες λειτουργούν ως «κόλλα» του εγκεφάλου για την ανάκληση αναμνήσεων

Εντοπίστηκαν νέα μονοπάτια της νόσου Αλτσχάιμερ

Η ατροφία του εγκεφάλου είναι παρόμοια σε άτομα με Αλτσχάιμερ και διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.