Επιστημονικά Νέα

Νόσος Πάρκινσον: Οι ασθενείς με Πάρκινσον παλεύουν με το στίγμα

Νόσος Πάρκινσον: Οι ασθενείς με Πάρκινσον παλεύουν με το στίγμα

Νόσος Πάρκινσον: Ενώ το Πάρκινσον είναι μια προοδευτική ασθένεια χωρίς θεραπεία, η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα συμπτώματα, επιτρέποντας στα άτομα να διατηρήσουν μια ικανοποιητική ζωή.

Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με τη νόσο του Πάρκινσον αντιμετωπίζουν ένα πλήθος προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει ένα άλλο επίπεδο δυσκολίας: το στίγμα που συνδέεται με τη νόσο. Αυτό το στίγμα μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στη ζωή των ατόμων με Πάρκινσον, επηρεάζοντας την ψυχική τους ευεξία, την αυτοεκτίμησή τους, ακόμη και την προθυμία τους να αποκαλύψουν τη διάγνωσή τους.

Νόσος Πάρκινσον

Η μελέτη ρίχνει φως στο φόβο και την ανησυχία που βιώνουν πολλά άτομα με Πάρκινσον. Κάποιοι κρατούν τη διάγνωσή τους μυστική από τα μέλη της οικογένειάς τους λόγω ανησυχιών ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη τους γι’ αυτούς ή να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα τους χωρίς τη συμβολή τους. Αυτή η μυστικότητα μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση απομόνωσης και άγχους.

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό το στίγμα είναι το κοινό στερεότυπο της νόσου Πάρκινσον, που συχνά απεικονίζεται ως ένας ηλικιωμένος λευκός άνδρας που τρέμει, τρέμει και καμπουριάζει. Αυτή η στενή εικόνα δεν αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο, οδηγώντας σε πιθανή λανθασμένη διάγνωση ή καθυστερημένη διάγνωση για όσους δεν ταιριάζουν σε αυτό το στερεότυπο. Επιπλέον, τα άτομα με πιο ορατά σωματικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο στίγμα και διακρίσεις.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι πάνω από τα μισά άτομα με Πάρκινσον κρύβουν τη διάγνωσή τους για να αποφύγουν αυτό το στίγμα. Ακόμη και γνωστές προσωπικότητες όπως ο ηθοποιός Michael J. Fox, ο οποίος τελικά έγινε υπέρμαχος της ευαισθητοποίησης για τη νόσο Πάρκινσον, αρχικά κράτησε την κατάστασή του κρυφή από το κοινό. Ο φόβος της αναγνώρισης ως άτομο με αναπηρία και η επακόλουθη κοινωνική απομόνωση και η αντιληπτή μείωση του χαρακτήρα συμβάλλουν σε αυτές τις ανησυχίες.

Επιπλέον, τα άτομα με Πάρκινσον βιώνουν συχνά το αυτοστίγμα, το οποίο περιλαμβάνει την εσωτερίκευση περιοριστικών στερεοτύπων σχετικά με την ασθένεια. Η συνειδητοποίηση των δυσκολιών τους στην εκτέλεση απλών κινητικών καθηκόντων μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή τους και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και αποφυγή αναζήτησης της απαραίτητης υγειονομικής περίθαλψης.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κοινωνία όσο και για τα άτομα να αναγνωρίσουν τον αντίκτυπο του στίγματος στα άτομα με Πάρκινσον. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο προσφέροντας υποστήριξη, κατανόηση και ενθάρρυνση. Ο εντοπισμός των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης και η συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης είναι ουσιαστικής σημασίας.

Επιπλέον, η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως η ομαδική άσκηση, ο διαλογισμός και η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με Πάρκινσον να συνδεθούν με άλλους και να καταπολεμήσουν τα αισθήματα απομόνωσης. Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ακριβής αναπαράσταση της νόσου Πάρκινσον στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του στίγματος και να προωθήσει την κατανόηση των προκλήσεων και των ικανοτήτων της νόσου.

Ενώ το Πάρκινσον είναι μια προοδευτική ασθένεια χωρίς θεραπεία, η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα συμπτώματα, επιτρέποντας στα άτομα να διατηρήσουν μια ικανοποιητική ζωή. Είναι σημαντικό για όσους ζουν με τη νόσο Πάρκινσον να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο, να παραμένουν συνδεδεμένοι και να αναζητούν υποστήριξη όταν χρειάζεται. Με την αντιμετώπιση του στίγματος που συνδέεται με τη νόσο, η κοινωνία μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο περιεκτικό και συμπονετικό περιβάλλον για όσους πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καταστάσεις υγείας που μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία

Πώς η άσκηση βελτιώνει τα επίπεδα του στρες;

Ποιες είναι οι πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές;

Η σύνδεση μεταξύ της γήρανσης και των διαταραχών ύπνου`

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.