Τεχνολογία

Ψηφιακή τεχνολογία: Ο εγκέφαλος των παιδιών διαμορφώνεται από τον χρόνο οθόνης

Ψηφιακή τεχνολογία: Ο εγκέφαλος των παιδιών διαμορφώνεται από τον χρόνο οθόνης

Ψηφιακή τεχνολογία: Ο χρόνος οθόνης οδηγεί σε αλλαγές στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, που αποτελεί τη βάση των εκτελεστικών λειτουργιών όπως η μνήμη εργασίας και η ικανότητα προγραμματισμού ή ανταπόκρισης με ευελιξία σε καταστάσεις.

Ο χρόνος που αφιερώνεται παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια υπολογιστή έχει μετρήσιμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών, σύμφωνα με μια ανασκόπηση 23 ετών έρευνας νευροαπεικόνισης, η οποία -ενώ δείχνει αρνητικές επιπτώσεις- δείχνει επίσης ορισμένες θετικές επιπτώσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές σταματούν να υποστηρίζουν περιορισμούς στον χρόνο οθόνης, κάτι που λένε ότι μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση. Αντίθετα, παροτρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βοηθήσουν τους γονείς να πλοηγηθούν στον ψηφιακό κόσμο προωθώντας προγράμματα που υποστηρίζουν τη θετική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η ανασκόπηση στοιχείων, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Early Education and Development, είναι μια ανάλυση 33 μελετών που χρησιμοποιούν τεχνολογία νευροαπεικόνισης για τη μέτρηση του αντίκτυπου της ψηφιακής τεχνολογίας στον εγκέφαλο παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών. Περιλαμβάνονται περισσότεροι από 30.000 συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει ότι ο χρόνος οθόνης οδηγεί σε αλλαγές στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος αποτελεί τη βάση των εκτελεστικών λειτουργιών όπως η μνήμη εργασίας και η ικανότητα προγραμματισμού ή ανταπόκρισης με ευελιξία σε καταστάσεις.

Βρίσκει επίσης επιπτώσεις:

  • στον βρεγματικό λοβό, ο οποίος μας βοηθά να επεξεργαστούμε το άγγιγμα, την πίεση, τη ζέστη, το κρύο και τον πόνο,
  • στον κροταφικό λοβό, ο οποίος είναι σημαντικός για τη μνήμη, την ακοή και τη γλώσσα,
  • και τον ινιακό λοβό, που μας βοηθά να ερμηνεύσουμε οπτικές πληροφορίες.

 

«Θα πρέπει να αναγνωριστεί τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους φροντιστές ότι η γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να επηρεαστεί από τις ψηφιακές τους εμπειρίες», λέει ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, Πρόεδρος Καθηγητής Hui Li, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. “Ο περιορισμός του χρόνου τους στην οθόνη είναι ένας αποτελεσματικός αλλά συγκρουσιακός τρόπος και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν πιο καινοτόμες, φιλικές και πρακτικές στρατηγικές. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παρέχουν κατάλληλη καθοδήγηση, συμμετοχή και υποστήριξη για την ψηφιακή χρήση των παιδιών.”

Η ερευνητική ομάδα, η οποία μαζί με εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Εκπαίδευσης του Χονγκ Κονγκ, περιλάμβανε εκείνους από το Normal University της Σαγκάης στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία, ήθελε να μάθει πώς η ψηφιακή δραστηριότητα επηρέασε την πλαστικότητα του εγκεφάλου ή την ελαττότητα του σε κρίσιμες περιόδους ανάπτυξη. Είναι γνωστό ότι η οπτική ανάπτυξη λαμβάνει χώρα ως επί το πλείστον πριν από την ηλικία των οκτώ ετών, ενώ ο βασικός χρόνος για την κατάκτηση της γλώσσας είναι μέχρι τα 12.

Συνέθεσαν και αξιολόγησαν μελέτες σχετικά με την ψηφιακή χρήση των παιδιών και τη σχετική ανάπτυξη του εγκεφάλου που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2000 και Απριλίου 2023, με τις ηλικίες των συμμετεχόντων να κυμαίνονται από έξι μήνες και πάνω. Τα πολυμέσα βασισμένα στην οθόνη ήταν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα από τους συμμετέχοντες, ακολουθούμενα από παιχνίδια, εικονικές οπτικές σκηνές, προβολή και επεξεργασία βίντεο και χρήση Διαδικτύου ή pad.

Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι πρώιμες ψηφιακές εμπειρίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σχήμα του εγκεφάλου των παιδιών και στη λειτουργία τους. Αυτό θεωρήθηκε τόσο δυνητικά θετικό όσο και αρνητικό, αλλά κυρίως πιο αρνητικό. Για παράδειγμα, αρνητικές επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μελέτες σχετικά με το πώς ο χρόνος οθόνης επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου που απαιτείται για την προσοχή, τις ικανότητες εκτελεστικού ελέγχου, τον ανασταλτικό έλεγχο, τις γνωστικές διαδικασίες και τη λειτουργική συνδεσιμότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναλαμβάνει την ευθύνη ο ανθρώπινος εγκέφαλος;

Ποιο σοβαρό λάθος που κάνουμε καθημερινά θα μπορούσε να επηρεάσει τα μάτια σας;

Ο χρόνος οθόνης μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το άγχος της οθόνης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.