Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Βρεφική ηλικία: Πώς η χρήση οθόνης επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών;

Βρεφική ηλικία: Πώς η χρήση οθόνης επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών;

Βρεφική ηλικία: Η μελέτη υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τον υπερβολικό χρόνο οθόνης κατά τη βρεφική ηλικία και τον αντίκτυπό του στα αναπτυξιακά ορόσημα.

Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης έχει γίνει μια διαδεδομένη ανησυχία στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ειδικά όταν πρόκειται για τον αντίκτυπό του στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics τονίζει ότι η εκτεταμένη έκθεση στην οθόνη κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις στην επικοινωνία, στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και στην κοινωνική αλληλεπίδραση.

Υπερβολική χρήση οθόνης από παιδιά

Η έρευνα, με επικεφαλής Ιάπωνες επιστήμονες, επικεντρώθηκε στις συνήθειες του χρόνου οθόνης των παιδιών ηλικίας 1 έτους και στα επακόλουθα αναπτυξιακά αποτελέσματα στις ηλικίες 2 και 4 ετών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όταν τα μωρά εκτίθενται σε οθόνες για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, παρουσίασαν καθυστερήσεις στην ικανότητά τους να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να επιλύουν προβλήματα. Επιπλέον, οι λεπτές κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες επηρεάστηκαν επίσης στην ηλικία των 2 ετών, αν και το χάσμα κοινωνικών δεξιοτήτων φαινόταν να εξαφανίζεται μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

Η μελέτη δεν έκανε διαφοροποίηση μεταξύ ψυχαγωγικού περιεχομένου και εκπαιδευτικού υλικού στις οθόνες, αφήνοντας χώρο για περαιτέρω διερεύνηση των διαφορετικών επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη του παιδιού.

Ωστόσο, ειδικοί όπως ο David Lewkowicz, αναπτυξιακός ψυχολόγος στο Κέντρο Μελέτης Παιδιών του Yale, προτείνουν ότι δεν είναι μόνο οι ίδιες οι οθόνες αλλά αυτό που αντικαθιστούν το πιο σημαντικό αντίκτυπο. Οι πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέων και μωρών διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη γλωσσική ανάπτυξη, καθώς οι εκφράσεις του προσώπου, ο τόνος της φωνής και τα σωματικά στοιχεία παρέχουν ουσιαστικές πληροφορίες και νόημα. Τέτοιες αλληλεπιδράσεις είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν όταν ένα παιδί ασχολείται με μια οθόνη.

Η μελέτη βρήκε επίσης συσχετίσεις μεταξύ του μεγάλου χρόνου οθόνης και ορισμένων δημογραφικών παραγόντων μεταξύ των γονέων. Οι μητέρες με μικρότερη ηλικία, λιγότερη εκπαίδευση, χαμηλότερο εισόδημα και πρωτογενείς εμπειρίες ανατροφής είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μωρά με αυξημένο χρόνο οθόνης. Αυτές οι μητέρες ήταν επίσης πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τις επιλογές των γονέων και τις συνήθειες του χρόνου προβολής.

Ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην εξαλειφθεί εντελώς ο χρόνος οθόνης για τα μωρά, τονίζουν τη σημασία της μετριοπάθειας και της διατήρησης μιας ισορροπίας μεταξύ της ψηφιακής έκθεσης και των αλληλεπιδράσεων στην πραγματική ζωή. Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στους περιορισμούς του χρόνου οθόνης, η ενθάρρυνση των γονέων να συμμετέχουν σε συνεπείς αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο, να συζητούν και να παίζουν με τα παιδιά τους μπορεί να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη.

Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τον υπερβολικό χρόνο οθόνης κατά τη βρεφική ηλικία και τον αντίκτυπό του στα αναπτυξιακά ορόσημα. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να διαμορφώνει τη σύγχρονη ζωή, η εύρεση τρόπων για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ψηφιακής δέσμευσης και των ουσιαστικών ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων καθίσταται ζωτικής σημασίας για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπουργείο Υγείας - Συστάσεις για την προστασία από τις πυρκαγιές και τα υπολείμματά τους

Πώς η όραση βελτιώνεται με τη νέα τεχνολογία;

Μέτρα προστασίας των πολιτών από τις πυρκαγιές από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Μέτρα για την αποφυγή καπνού και στάχτης από πυρκαγιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon