ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκυμοσύνη καρδιά: Πώς μπορεί η καρδιά να επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη καρδιά: Πώς μπορεί η καρδιά να επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη καρδιά: Διάφορες καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τις πιο συνηθισμένες να σχετίζονται με καταστάσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς και εξασθενημένο καρδιακό μυ.

Η εγκυμοσύνη επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης μιας εκπληκτικής κρυφής αλλαγής που επηρεάζει την καρδιά. Μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, η καρδιά πρέπει να αντλήσει σχεδόν 50% περισσότερο αίμα από ότι πριν από την εγκυμοσύνη, επιστρέφοντας στην κανονική της λειτουργία λίγο μετά τον τοκετό. Ενώ οι καρδιές των περισσότερων γυναικών προσαρμόζονται καλά σε αυτές τις αλλαγές, η εγκυμοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως «τεστ άγχους» στην καρδιά, προκαλώντας δυνητικά νέα καρδιακά προβλήματα σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως, και καθιστώντας τις προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις πιο δύσκολες στη διαχείριση.

Καρδιά και εγκυμοσύνη

Διάφορες καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τις πιο συνηθισμένες να σχετίζονται με καταστάσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης (όπως προεκλαμψία και υπέρταση κύησης), ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες) και εξασθενημένο καρδιακό μυ (καρδιακή ανεπάρκεια). Στο Duke Birthing Center, επαγγελματίες υγείας φροντίζουν έγκυες ασθενείς με προϋπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση, συγγενή καρδιακά ελαττώματα, καθώς και επίκτητες καρδιακές παθήσεις όπως ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς ή προηγούμενα εμφράγματα.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των καρδιακών παθήσεων μπορεί να ποικίλλουν. Ενώ μπορούν να κάνουν τη διαχείριση της εγκυμοσύνης πιο περίπλοκη, η λήψη φροντίδας υψηλής ποιότητας από ειδικούς με εμπειρία στον χειρισμό καρδιακών παθήσεων κατά την εγκυμοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και επιτυχημένου αποτελέσματος τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Μετά την εγκυμοσύνη, τα άτομα που έχουν αντιμετωπίσει επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή τους. Η επίγνωση αυτού του κινδύνου επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν προληπτική φροντίδα μετά την εγκυμοσύνη, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα καρδιακών προβλημάτων τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και σκέφτεστε την εγκυμοσύνη, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και εξετάστε το ενδεχόμενο να συναντήσετε έναν καρδιολόγο και έναν ειδικό μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής πριν συλλάβετε. Αυτό επιτρέπει μια διεξοδική ανασκόπηση των πιθανών επιπλοκών, την αξιολόγηση της καταλληλότητας των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μια επισκόπηση του σχεδίου φροντίδας της εγκυμοσύνης.
  • Ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα πιθανά οφέλη της θεραπείας με χαμηλή δόση ασπιρίνης. Για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως η προεκλαμψία, η καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη τέτοιων προβλημάτων. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αξιολογήσει το ιστορικό της υγείας σας και να συστήσει εάν αυτή η θεραπεία πρέπει να συμπεριληφθεί στο σχέδιο φροντίδας της εγκυμοσύνης σας.
  • Εάν είστε έγκυος και έχετε ανησυχίες για την καρδιά σας, επικοινωνήστε ανοιχτά με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης και καρδιακής νόσου μπορεί να αλληλοεπικαλύπτονται, επομένως είναι απαραίτητο να συζητήσετε τυχόν νέα συμπτώματα ή ανησυχίες με τον παροχέα σας. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν αυξημένη κόπωση, λιποθυμία, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή όταν ξαπλώνετε, αίσθημα παλμών και ξαφνικό πρήξιμο στα πόδια.

Θυμηθείτε, με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, πολλά άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις μπορούν να έχουν ασφαλή και επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Ο ανοιχτός διάλογος με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, η σωστή παρακολούθηση και η έγκαιρη παρέμβαση όταν χρειάζεται συμβάλλουν σε βέλτιστα αποτελέσματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε ο πόνος στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σοβαρό πρόβλημα;

Ένα τρομακτικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι είναι και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο αυξάνονται οι τεχνολογικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα;

Μέλι: Το ακατέργαστο, μη επεξεργασμένο μέλι διατηρεί περισσότερες από τις ευεργετικές του ενώσεις σε σύγκριση με τις εξαιρετικά επεξεργασμένες ποικιλίες που βρίσκονται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας από απόσταση;

Σχέση εξ αποστάσεως: Δίνοντας προτεραιότητα στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τις κοινές εμπειρίες, μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγάπη στη σχέση σας, ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση.

Η ικανότητα των μητέρων να "θυμούνται" προηγούμενες εγκυμοσύνες υποδηλώνει νέες στρατηγικές για την πρόληψη επιπλοκών

Αυτή η επιρροή που συνδέεται με τα εμβρυϊκά κύτταρα βασίζεται στην έρευνα που δημοσίευσαν ο Way και οι συνεργάτες του στο Cell το 2015 και η οποία δείχνει ότι τα παιδιά διατηρούν ένα μικρό απόθεμα κυττάρων που μεταφέρονται από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ονομάζονται μητρικά μικροχιμαιρικά κύτταρα.