ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δυσπραξία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Δυσπραξία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Δυσπραξία: Η διαταραχή αναπτυξιακού συντονισμού (DCD), επίσης γνωστή ως δυσπραξία, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον σωματικό συντονισμό.

Η διαταραχή αναπτυξιακού συντονισμού (DCD), επίσης γνωστή ως δυσπραξία, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον σωματικό συντονισμό. Αναγκάζει ένα παιδί να αποδίδει λιγότερο καλά από το αναμενόμενο στις καθημερινές δραστηριότητες για την ηλικία του και φαίνεται να κινείται αδέξια. Το DCD πιστεύεται ότι είναι περίπου 3 ή 4 φορές πιο συχνό στα αγόρια από ότι στα κορίτσια και η πάθηση μερικές φορές εμφανίζεται σε οικογένειες. Αυτό το θέμα αφορά το DCD στα παιδιά, αν και η πάθηση συχνά προκαλεί συνεχή προβλήματα στην ενήλικη ζωή.

Συμπτώματα DCD

Τα πρώιμα αναπτυξιακά ορόσημα της ερπυσμού, του περπατήματος, της αυτοτροφοδότησης και του ντυσίματος μπορεί να καθυστερήσουν σε μικρά παιδιά με DCD. Το σχέδιο, το γράψιμο και οι επιδόσεις στον αθλητισμό είναι επίσης συνήθως πίσω από αυτό που αναμένεται για την ηλικία τους. Αν και τα σημάδια της πάθησης είναι παρόντα από μικρή ηλικία, τα παιδιά ποικίλλουν ευρέως ως προς τον ρυθμό ανάπτυξής τους. Αυτό σημαίνει ότι μια οριστική διάγνωση DCD συνήθως δεν συμβαίνει μέχρι ένα παιδί με την πάθηση να είναι 5 ετών ή περισσότερο.

Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Εάν ανησυχείτε για την υγεία ή την ανάπτυξη του παιδιού σας, μιλήστε με έναν γιατρό ή έναν επισκέπτη υγείας ή μιλήστε με μια νοσοκόμα, γιατρό ή συντονιστή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών (SENCO) στο σχολείο του παιδιού σας. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να παραπέμψουν το παιδί σας σε έναν κοινοτικό παιδίατρο, ο οποίος θα το αξιολογήσει και θα προσπαθήσει να εντοπίσει τυχόν αναπτυξιακά προβλήματα.

Αιτίες DCD

Η εκτέλεση συντονισμένων κινήσεων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά νεύρα και μέρη του εγκεφάλου. Οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε δυσκολίες με την κίνηση και το συντονισμό. Δεν είναι συνήθως σαφές γιατί ο συντονισμός δεν αναπτύσσεται όπως και άλλες ικανότητες σε παιδιά με DCD. Ωστόσο, έχει εντοπιστεί ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης DCD στο παιδί.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • να γεννηθεί πρόωρα, πριν από την 37η εβδομάδα κύησης
  • να γεννηθεί με χαμηλό βάρος γέννησης
  • έχοντας οικογενειακό ιστορικό DCD, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια ακριβώς γονίδια μπορεί να εμπλέκονται στην πάθηση
  • η μητέρα πίνει αλκοόλ ή παίρνει παράνομα ναρκωτικά ενώ είναι έγκυος

Θεραπεία DCD

Δεν υπάρχει θεραπεία για το DCD, αλλά μια σειρά από θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν τα προβλήματά τους.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • να διδάσκονται τρόπους για να κάνουν δραστηριότητες που θεωρούν δύσκολες, όπως να χωρίζουν τις δύσκολες κινήσεις σε μικρότερα μέρη και να τις εξασκούν τακτικά
  • προσαρμόζοντας εργασίες για να τις διευκολύνετε, όπως η χρήση ειδικών λαβών σε στυλό και μολύβια, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα κρατάτε

Αν και το DCD δεν επηρεάζει το πόσο έξυπνο είναι ένα παιδί, μπορεί να δυσκολέψει τη μάθησή του και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια για να συνεχίσει στο σχολείο. Η θεραπεία για το DCD θα είναι προσαρμοσμένη στο παιδί σας και συνήθως περιλαμβάνει έναν αριθμό διαφορετικών επαγγελματιών υγείας που εργάζονται μαζί. Αν και ο σωματικός συντονισμός ενός παιδιού με DCD θα παραμείνει κάτω από το μέσο όρο, αυτό συχνά γίνεται λιγότερο πρόβλημα καθώς μεγαλώνει. Ωστόσο, οι δυσκολίες στο σχολείο –ιδιαίτερα η παραγωγή γραπτού έργου– μπορεί να γίνουν πολύ πιο εμφανείς και να απαιτήσουν επιπλέον βοήθεια από γονείς και δασκάλους.

Δυσπραξία ή DCD;

Ενώ πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τον όρο δυσπραξία για να αναφερθούν στις δυσκολίες κίνησης και συντονισμού που αναπτύσσονται αρχικά σε μικρά παιδιά, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά από επαγγελματίες υγείας. Αντίθετα, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν τον όρο αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού (DCD) για να περιγράψουν την πάθηση.

Αυτός ο όρος προτιμάται γενικά από επαγγελματίες υγείας, επειδή η δυσπραξία μπορεί να έχει πολλές έννοιες. Για παράδειγμα, η δυσπραξία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει κινητικές δυσκολίες που συμβαίνουν αργότερα στη ζωή λόγω βλάβης στον εγκέφαλο, όπως από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι. Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν τον όρο ειδική αναπτυξιακή διαταραχή της κινητικής λειτουργίας (SDDMF) για να αναφερθούν στο DCD.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό λαμβάνουν πιο εστιασμένη κοινοτική φροντίδα

Ναρκοληψία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρόνια νευρολογική πάθηση

Τι είναι το σύνδρομο Angelman και ποια είναι τα συμπτώματά του;

Πώς οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας βοηθούν στη ψύχωση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να τρώτε όταν κάνετε winter sports;

Διατροφή: Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για να βελτιστοποιήσετε τη διατροφή σας και να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χειμώνα!

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.