ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δυσλεξία: Τρόποι για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη

Δυσλεξία: Τρόποι για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη

Δυσλεξία: Για τα άτομα με δυσλεξία, απλά κόλπα όπως η εναλλαγή στη σωστή γραμματοσειρά μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και να μειώσουν την απογοήτευση.

Υπάρχει ένα κοινό πράγμα που έχουν όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι με δυσλεξία. Ανακάλυψαν κόλπα που τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν τη μαθησιακή τους δυσκολία. Ποια όμως είναι τα hacks που τους επιτρέπουν να κάνουν πράγματα με τρόπους που ταιριάζουν καλύτερα με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους. Για τα άτομα με δυσλεξία, απλά κόλπα όπως η εναλλαγή στη σωστή γραμματοσειρά μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και να μειώσουν την απογοήτευση. Η εργασία με τρόπους που είναι λιγότερο επιβαρυντικοί όσον αφορά την ανάγνωση και τις γλωσσικές δεξιότητες μπορεί να απελευθερώσει τον δυσλεξικό εγκέφαλο ώστε να επικεντρωθεί καλύτερα στην εργασία που έχει.

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την δυσλεξία ως ενήλικες

Συνιστάται πάντα να αναζητάτε θεραπείες δυσλεξίας. Ωστόσο, στο μεταξύ, εδώ είναι 8 από αυτές τις αμυχές που μπορούν να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη για δυσλεξικά παιδιά και ενήλικες. Δεν είναι όλες αυτές οι συμβουλές που θα βοηθήσουν όλους, αλλά προσπαθήστε να δώσετε όσο περισσότερες από αυτές μπορείτε για να καταλάβετε ποιες μπορεί να λειτουργήσουν για εσάς.

1. Διαγράμματα. Επειδή τα άτομα με δυσλεξία τείνουν να έχουν δυσκολία στην επεξεργασία της γλώσσας, τείνουν να είναι φυσικά πιο διατεθειμένα προς την οπτική και χωρική σκέψη. Όποτε είναι δυνατόν, ένα μεγάλο hack για τη δυσλεξία είναι η οργάνωση πληροφοριών χρησιμοποιώντας διαγράμματα, γραφήματα, χάρτες, γραφήματα, εικόνες κ.λπ. Τα διαγράμματα μπορούν επίσης να είναι μια χρήσιμη στρατηγική μελέτης στο σχολείο. Πολλοί δυσλεξικοί μαθητές θα βρουν χρήσιμο να μεταφράσουν τις πληροφορίες που διαβάζουν σε κάποιο είδος οπτικής αναπαράστασης και να αναθεωρήσουν νέες έννοιες ζωγραφίζοντάς τες.

2. Επισήμανση και σχολιασμός. Οι επισημάνσεις και οι σχολιασμοί στα περιθώρια των κειμένων είναι υπέροχοι. Βοηθούν στην παρακολούθηση σημαντικών πληροφοριών και βασικών εννοιών και στον περιορισμό της επανάγνωσης. Για να αξιοποιήσετε τα περισσότερα χιλιόμετρα από αυτό το hack, δοκιμάστε να αναπτύξετε ένα σύστημα όπου διαφορετικά σημάδια σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, όταν επισημαίνετε βασικές έννοιες στο κείμενο και βάζετε ερωτηματικά πάνω από τα αποσπάσματα που θέλετε να επιστρέψετε για να δείτε με περισσότερες λεπτομέρειες. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει επίσης να χρησιμοποιούν διαφορετικά χρωματικά highlighters.

3. Ηχητικά βιβλία. Συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να διαβάσετε ένα βιβλίο εάν έχετε δυσλεξία είναι απλώς να αποκλείσετε εντελώς την ανάγνωση από την εξίσωση. Τα ηχητικά βιβλία επιτρέπουν στα άτομα με δυσλεξία να βιώνουν βιβλία χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν στη μηχανική της ανάγνωσης. Άλλες μη γραπτές πηγές πληροφοριών όπως podcast, ραδιοφωνικές εκπομπές και ταινίες είναι επίσης θεόσταλτα για άτομα με δυσλεξία. Αυτές οι μορφές καθιστούν δυνατή την εστίαση στο ίδιο το περιεχόμενο και όχι στη διαδικασία αποκωδικοποίησης αυτού του περιεχομένου.

4. Λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία. Τα ηχητικά βιβλία είναι υπέροχα. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να παρακάμψετε το γεγονός ότι συχνά θα πρέπει να ασχοληθείτε με πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μόνο σε γραπτή μορφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία μπορεί να βοηθήσει. Μεταφράζει το κείμενο σε ομιλία που μπορείτε να ακούσετε. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε για λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία, μερικές από τις οποίες είναι δωρεάν. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα. Το λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία διαφορετικών ειδών κειμένων, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων Word, PDF, ακόμη και email.

5.  Χωρίστε τις εργασίες σας. Ένα από τα πιο απογοητευτικά σημεία της ζωής με τη δυσλεξία μπορεί να είναι ο τεράστιος χρόνος που χρειάζονται πολλές εργασίες. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτή την πτυχή της μαθησιακής δυσκολίας είναι να αποδεχτείτε ότι μερικά πράγματα απλά θα διαρκέσουν πολύ και να χωρίσετε αυτές τις εργασίες σε μικρότερα κομμάτια για να ελαχιστοποιήσετε την απογοήτευση. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσετε, χωρίστε το εκ των προτέρων σε μικρότερες μερίδες για να παίρνετε ένα κάθε φορά. Στη συνέχεια, μόλις αρχίσετε να διαβάζετε, κάντε ένα διάλειμμα αφού περάσετε από κάθε μερίδα. Σηκωθείτε και περπατήστε, πάρτε ένα γρήγορο σνακ ή κάντε οτιδήποτε άλλο που θα επιτρέψει στον εγκέφαλό σας να επανέλθει και θα σας ανταμείψει που τα καταφέρατε αυτό το τμήμα της εργασίας.

6. Γραμματοσειρές. Πολλοί άνθρωποι με δυσλεξία βρίσκουν ότι η επιλογή γραμματοσειράς επηρεάζει την ταχύτητα ανάγνωσής τους. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι γενικά, οι γραμματοσειρές sans serif, monospace και roman είναι πιο ευανάγνωστες από τις γραμματοσειρές serif, αναλογικές και πλάγιες για άτομα με δυσλεξία – αλλά ο καθένας είναι διαφορετικός, οπότε δοκιμάστε να πειραματιστείτε με πολλές διαφορετικές γραμματοσειρές για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Το χρώμα της γραμματοσειράς μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευκολία ανάγνωσης, επομένως δοκιμάστε επίσης να παίξετε με το χρώμα της γραμματοσειράς και το χρώμα του φόντου. Ακόμη και το να φοράτε χρωματιστά γυαλιά ενώ διαβάζετε μπορεί να είναι χρήσιμο. Τέλος, οι γραμματοσειρές φιλικές προς τη δυσλεξία είναι μια πιο πρόσφατη εμφάνιση στη σκηνή. Αν και αυτές οι γραμματοσειρές δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί επιστημονικά ως στην πραγματικότητα πιο ευανάγνωστες για άτομα με δυσλεξία, μερικοί άνθρωποι φαίνεται να τις βρίσκουν χρήσιμες.

7. Διαβάστε δυνατά. Το να διαβάζεις δυνατά είναι ένα καλό κόλπο για να είσαι συγκεντρωμένος σε οτιδήποτε διαβάζεις. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αποτρέψετε το να παραλείψετε λέξεις και να χάσετε τη θέση σας. Βοηθά επίσης τις πληροφορίες που διαβάζονται να “βυθίζονται”. Τέλος, ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ του πώς φαίνονται οι λέξεις και του πώς ακούγονται. Η παρακολούθηση καθώς διαβάζετε δείχνοντας με το δάχτυλό σας ή ένα μολύβι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για παρόμοιους λόγους.  Τεχνικές όπως το να διαβάζεις δυνατά, να δείχνεις και να ενισχύεις τη γραμμή καθιστούν την ανάγνωση πιο «φυσική» και διευκολύνουν την παρακολούθηση με πιο σκόπιμη και σταθερή τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέονται οι γενετικές παραλλαγές με την δυσλεξία;

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η δυσλεξία συνδέεται με 42 γενετικές παραλλαγές

Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία

Δεκάλεπτο Τεστ - Εργαλείο διευκόλυνσης της ζωής παιδιών με δυσλεξία και εξατομίκευσης της θεραπείας τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε από τις πέντε κύριες επιπλοκές της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου έως και 46 χρόνια μετά τον τοκετό.