Επιστημονικά Νέα

Δυσλεξία: Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η διαταραχή συνδέεται με 42 γενετικές παραλλαγές

Δυσλεξία: Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η διαταραχή συνδέεται με 42 γενετικές παραλλαγές

Οι συμμετέχοντες που μιλούσαν κινέζικα επηρεάστηκαν επίσης από τις γενετικές παραλλαγές, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία της ανάγνωσης και της γραφής δεν είναι απομονωμένη σε μία γλώσσα.

Δυσλεξία: Οι γενετικές παραλλαγές επηρέασαν επίσης τα άτομα που διαγνώστηκαν με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει τα γονίδια που ευθύνονται για τη δυσλεξία, μια κατάσταση που δυσκολεύει την ανάγνωση ή την ορθογραφία για εκατομμύρια ανθρώπους. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Μαξ Πλανκ, το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών QIMR Berghofer στην Αυστραλία, την αμερικανική εταιρεία 23andMe Inc και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη γενετική μελέτη που θεωρείται μέχρι σήμερα για τη δυσλεξία και δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Genetics.

Η μελέτη βρήκε 42 σημαντικά γονίδια, ενώ ανέλυσε τη σχέση μεταξύ εκατομμυρίων γενετικών παραλλαγών και της δυσλεξίας. Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από 50.000 ενήλικες που έπασχαν από δυσλεξία και περίπου 1 εκατομμύριο ενήλικες χωρίς τη νόσο. Ορισμένα από τα γονίδια αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την καθυστέρηση της γλώσσας και άλλων κρίσιμων δεξιοτήτων σκέψης που μπορεί να παίζουν ρόλο στη βλάβη των ακαδημαϊκών επιδόσεων ενός ατόμου. Πάνω από το 30% των γενετικών παραλλαγών που εντόπισαν οι επιστήμονες εντοπίστηκαν σε αυτές τις γνωστικές δυσκολίες, με πολλές από αυτές να σχετίζονται με τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη μάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Οι επιστήμονες βρήκαν στη μελέτη 42 σημαντικές παραλλαγές για τη δυσλεξία.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι κοινές γενετικές διαφορές έχουν πολύ παρόμοιες επιπτώσεις σε αγόρια και κορίτσια και ότι υπάρχει γενετική σύνδεση μεταξύ της δυσλεξίας και της αμφιδεξιότητας”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Michelle Luciano, η οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για τη Σχολή Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν, επίσης, ότι η δυσλεξία σχετίζεται γενετικά πολύ στενά με τις επιδόσεις σε τεστ ανάγνωσης και ορθογραφίας, ενισχύοντας τη σημασία των τυποποιημένων δοκιμασιών για τον εντοπισμό της δυσλεξίας”, πρόσθεσε η Luciano. Τα γονίδια που σχετίζονται με τη δυσλεξία φαίνεται επίσης να επηρεάζουν τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι συμμετέχοντες που μιλούσαν κινέζικα επηρεάστηκαν επίσης από τις γενετικές παραλλαγές, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία της ανάγνωσης και της γραφής δεν είναι απομονωμένη σε μία γλώσσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία

Δεκάλεπτο Τεστ - Εργαλείο διευκόλυνσης της ζωής παιδιών με δυσλεξία και εξατομίκευσης της θεραπείας τους

Τι αποδεικνύει ότι το παιδί σας έχει δυσλεξία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Φυματίωση: Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε ξανά το 2022 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε παιδιά, σε κρατούμενους φυλακών και σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τον καφέ και τους καρδιακούς κινδύνους

Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Το παιδί σας ακόμη "βρέχει" το κρεβάτι του;

Παιδιά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.