Παιδιά

Δυσλεξία συμπτώματα: Τι θα σας προβληματίσει στα παιδιά σας

Δυσλεξία συμπτώματα: Τι θα σας προβληματίσει στα παιδιά σας

Δυσλεξία συμπτώματα: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στη συμπεριφορά των μικρών μαθητών που πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς. Έτσι θα καταλάβουν αν το παιδί τους έχει δυσλεξία ή κάποια άλλη ειδική μαθησιακή δυσκολία.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως κάποια παιδιά δεν συμβαδίζουν στην επίδοση με τους συμμαθητές τους λόγω της ύπαρξης ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Η δυσλεξία καθώς και οι υπόλοιπες ειδικές μαθησιακές διαταραχές, φανερώνονται με σημαντικές ελλείψεις στην εκμάθηση των σχολικών δεξιοτήτων. Παράλληλα παρατηρείται αποτυχία ανάπτυξης κάποιας ικανότητας στην κατάλληλη ηλικία. Οι μαθησιακές διαταραχές, συνήθως, αναγνωρίζονται όταν το παιδί ξεκινάει το σχολείο.

Ποιες ενδείξεις πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς

Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει δυσλεξία, αν εμφανίζει τα παρακάτω:

 • Αργεί να κατανοήσει τον μηχανισμό της ανάγνωσης, ενώ ακόμα κι όταν τα καταφέρει δεν διαβάζει τόσο γρήγορα όσο οι συμμαθητές του.
 • Χάνει τη «γραμμή» που διαβάζει και γι’ αυτό συχνά υπογραμμίζει τις λέξεις με το δάχτυλό του.
 • Δυσκολεύεται στην κατανόηση του κειμένου.
 • Παραλείπει συλλαβές ή γράμματα.
 • Παραλείπει τόνους.
 • Δεν τηρεί τα σημεία στίξης.
 • Δημιουργεί μια δική του λέξη αντικρίζοντας κάποια οικεία συλλαβή (π.χ. μαντήλι αντί καντήλι).
 • Αντικαθιστά γράμματα στο γραπτό λόγο (π.χ. θ-δ, β-φ, γ-χ).
 • Αντιστρέφει τη σειρά των γραμμάτων.
 • Δυσκολεύεται στην οριοθέτηση της γραφής.
 • Έχει δυσκολία στη σωστή σύνταξη των προτάσεων.
 • Αδυνατεί να τηρήσει ακόμα και βασικούς κανόνες ορθογραφίας.

Οι δυσκολίες που έχει το παιδί

Πέρα από δυσκολίες στη γραφή και την ανάγνωση, το παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζει δυσκολίες και σε άλλους τομείς. Χαρακτηριστικά:

 • Δυσκολεύεται στις αλληλουχίες (π.χ. τι έγινε πριν – μετά, εποχές, μέρες, μήνες).
 • Δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από πίεση ή να δεχτεί πολλές πληροφορίες μαζί.
 • Παρουσιάζει αδυναμία στη μνήμη..
 • Συχνά είναι ακατάστατο και αδυνατεί να οργανώσει τόσο τα πράγματά του όσο και τον χρόνο του.
 • Παρατηρείται διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα.
 • Εμφανίζει δυσκολία στη συγκέντρωση.

Συνεπώς, οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν γρήγορα κάποια από αυτές τις ενδείξεις, ούτως ώστε να γίνει έγκαιρα διάγνωση και παρέμβαση. Αυτό συμβαίνει, καθώς οι δυσκολίες στη μάθηση επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη σχολική επίδοση του παιδιού όσο και τον συναισθηματικό του κόσμο.

Διαβάστε και για τη συγκινητική ανάρτηση της μητέρας με δυσλεκτικό παιδί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πράγματα που έκαναν οι γονείς στο παρελθόν και σήμερα φαίνονται εξωφρενικά

Πως ο θυμός επηρεάζει την συμπεριφορά του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέντε συμβουλές για την αγορά παιδικών παιχνιδιών που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραδοσιακά παιχνίδια παρέχουν καλύτερες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες από τα τεχνολογικά παιχνίδια. Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι, σκεφτείτε τις εμπειρίες που θέλετε να έχει το μωρό της ζωής σας, σκεφτείτε ευρέως τους στόχους ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, προσπαθήστε να παρέχετε ευκαιρίες για αλληλεπιδράσεις υψηλής ποιότητας και θυμηθείτε να διασκεδάζετε.

"Μωροπροστασία" του σπιτιού σας - Οδηγός νέου γονέα

Οι σκάλες αποτελούν απειλή για τα μωρά εξαιτίας της αδυναμίας τους να κατανοήσουν τον κίνδυνο, καθώς και της έλλειψης σταθερότητας και συντονισμού τους. Τα μωρά δεν είναι σε θέση να περιηγηθούν μόνα τους στις σκάλες- ως εκ τούτου, οι σκάλες πρέπει να φράσσονται με μια πύλη στην κορυφή και στο κάτω μέρος, σύμφωνα με το ‘Ασφαλή Παιδιά Παγκοσμίως’ (Safe Kids Worldwid). Υπάρχει μια ποικιλία από μορφές πύλης που είναι είτε προσωρινές είτε ημιμόνιμες.

Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές - ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία.

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί να προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως αθλητικούς συλλόγους και συλλόγους δραστηριοτήτων, σχολεία, θρησκευτικές οργανώσεις, μουσεία και γκαλερί τέχνης, ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρει επίσης κατασκηνώσεις.

Πώς συγκρίνονται οι βαθμολογίες μαθημάτων το 2021 με τις βαθμολογίες πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ

Το EDsmart διερεύνησε πώς οι βαθμολογίες μαθημάτων προηγμένης τοποθέτησης AP το 2021 συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, για τις 10 πιο δημοφιλείς εξετάσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο του Κολεγίου.

10 κορυφαίες απειλές για την παιδική ηλικία που θέτουν σε κίνδυνο 8 εκατομμύρια παιδιά στον Καναδά.

Για την αποκατάσταση αυτών των ζητημάτων, η Όστιν επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Επιτρόπου για τα παιδιά και τη νεολαία, ο οποίος θα είναι αφοσιωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία διαφάνειας και λογοδοσίας για τις ομοσπονδιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία, με τη δημοσίευση ενός προϋπολογισμού για τα παιδιά.

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».