Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: σοκολατένια τούρτα γενεθλίων από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συνταγή της ημέρας: σοκολατένια τούρτα γενεθλίων από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Σπιτικό κέικ σοκολάτα σε μορφή τούρτας γενεθλίων. Το καλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σας.

μερίδες 4

Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 55 λεπτά

 

Υλικά

▪ 450 γραμμ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητας σε κακάο

▪ 250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

▪  250 γραμμ. μαύρη ζάχαρη

▪  6 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου

▪ 1 πρέζα αλάτι

▪ 6 κ.σ. ρούμι μαύρο (ή χυμό πορτοκαλιού για παιδικό κέικ)

▪ 2 βανίλιες

▪180 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

▪ 120 γραμμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη σε πούδρα

Για την επικάλυψη:

  • 200 γραμμ. σοκολάτα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου

Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί, να λιώσουν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10΄. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη βανίλια και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά μέχρι ν’ ασπρίσουν και να κρεμώσουν. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Δεν τα χτυπάμε πολύ γιατί θα στεγνώσει η μαρέγκα και θα σχηματίσει κόμπους. Προσθέτουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και το ρούμι κι ανακατεύουμε απαλά. Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι, προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και λίγη λίγη προσθέτουμε τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά το μείγμα με σπάτουλα. Δουλεύουμε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με προσοχή για να μη χάσουμε τον όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα μία φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 ή 27 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε με το κουτάλι την επιφάνεια.

2. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για περίπου 50΄-55΄, μέχρι να σφίξει το μείγμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 30΄. Μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει, το βάζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με την επικάλυψη.

3. Για την επικάλυψη: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει για 20΄. Με σύρμα χτυπάμε ελαφρά τη σοκολάτα και λίγη λίγη προσθέτουμε την κρέμα. Χτυπάμε μέχρι να πυκνώσει και να γυαλίσει το μείγμα. Είναι έτοιμο να το αλείψουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Όταν μπει στο ψυγείο σφίγγει και παγώνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon