Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Μαροκινή συνταγή για φακές μούρλια και χαλβάς για επιδόρπιο

Μαροκινή συνταγή για φακές μούρλια και χαλβάς για επιδόρπιο

Κάποιοι τις μισούν. Μάλλον άδικα, απλά δεν έχουν βρει την κατάλληλη συνταγή. Όπως η παρακάτω συνταγή από το Μαρόκο. Μαροκινές φακές λοιπόν. Η τέλεια αυτή συνταγή για φακές, λίγο διαφορετικές, σίγουρα πικάντικες και λίγο διαφορετικές από τα συνηθισμένα, έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: Δεν υπάρχουν δοσολογίες. Υπάρχουν υλικά συνταγής αλλά βάζετε επιλέγετε εσείς τις ποσότητες, ανάλογα με το γούστο σας.


Υλικά 

   Φακές

   Βούτυρο

   Λάδι

   Κύμινο, κουρκουμά, πάπρικα, τσίλι,

   μαύρο πιπέρι και αλάτι.

   Γάλα ή υποκατάστατο γάλακτος

   Λεμόνι

   Νερό!

Εκτέλεση 

Τρίψτε το σκόρδο και κόψτε το κρεμμύδι.

Βάλτε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίστε το κρεμμύδι αρχικά και στην πορεία προσθέστε το σκόρδο.

Προσθέστε τα μπαχαρικά, εκτός από το αλάτι.

Προσθέστε τις φακές

Αφού τις γυρίσετε μια φορά στην κατσαρόλα προσθέστε το νερό. Αν βάλατε μια κούπα φακές, θα βάλετε τρεις κούπες νερό. Αυτή είναι η αναλογία.

Ανακατέψετε και αφήστε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.

Αν χρειαστεί στην πορεία προσθέστε νερό.

Λίγο πριν βγάλετε τις φακές προσθέστε λίγο βούτυρο.

Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο, προσθέστε το γάλα.

Βράστε για ακόμη πέντε λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία πηχτή σάλτσα. Προσοχή, δεν φτιάχνουμε σούπα!

Πριν τις κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέστε λίγο λεμόνι και στο τέλος το αλάτι.

Σερβίρετε με πιτάκια που έχετε ψήσει, ή λίγο γιαούρτι.

Ακόμη και αν δεν σας αρέσουν οι φακές, με αυτό το πιάτο θα αλλάξετε άποψη…

Απολαύστε στη συνέχεια έναν υπέροχο σιμιγδαλένιο χαλβά, δείτε εδώ μια πανεύκολη συνταγή με εγγυημένη επιτυχία

Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά  

Αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές στην Ελλάδα και το μυστικό του περιορίζεται σε απλή αριθμητική. Αρκεί κανείς να γνωρίζει να μετρά ως το… 4.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έρχεται με μια συμβουλή που περνά μέσα στα χρόνια από στόμα σε στόμα. Χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο φλιτζάνι ή ποτήρι, στο οποίο θα μετρήσετε όλα τα υλικά και λίγη υπομονή πάνω από την κατσαρόλα.

Ο κανόνας «1,2,3,4» στη συνταγή για τον χαλβά

Εκείνο που πρέπει να θυμάστε, είναι πως ξεκινώντας με την σειρά, ελαιόλαδο, σιμιγδάλι, ζάχαρη και νερό, εφαρμόζετε στη συνταγή τον κανόνα «1,2,3,4». Από εκεί και πέρα είστε έτοιμοι για τη συνταγή.

Υλικά

   1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

   2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (1 χοντρό και

       1 ψιλό)

   3 φλιτζάνια ζάχαρη

   4 φλιτζάνια νερό

   Για το σιρόπι: 1 ξυλάκι κανέλας

   4-5 καρφάκια γαρίφαλο

   Τη φλούδα από ένα λεμόνι

   Προαιρετικά: Σταφίδες, αμύγδαλα,

   καρύδια (περίπου μισό φλιτζάνι)

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το λεμόνι. Σε άλλο σκεύος προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι

Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας με ξύλινη κουτάλα να πάρει χρώμα. Όσο περισσότερο το καβουρντίσουμε, τόσο πιο έντονο χρώμα θα πάρει ο χαλβάς

Παράλληλα, ανάβουμε τη φωτιά για το σιρόπι και μόλις πάλη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε για 5΄ λεπτά την κατσαρόλα. Αφαιρούμε λεμόνι, κανέλα και γαρίφαλα και αφήνουμε να πάρει μια ακόμη βράση σε μέτρια φωτιά

Αφού το σιμιγδάλι πάρει το επιθυμητό χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και με πολύ προσοχή ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι. Υπάρχει κίνδυνος να πιτσιλίσει μια και ο χαλβάς είναι καυτός, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Γυρίζουμε τον χαλβά ξανά στο μάτι, ανακατεύοντας ώσπου να φουσκώσει και να μαζεύει γύρω από την κουτάλα. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε, αν το επιθυμούμε, τους ξηρούς καρπούς. Μεταφέρουμε τον χαλβά σε στρογγυλή φόρμα για κέικ και αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon