Συνταγές

Κέικ νηστίσιμο με πετιμέζι και ελαιόλαδο

Κέικ νηστίσιμο με πετιμέζι και ελαιόλαδο

 

Η σεφ Ντίνα Νικολάου προτείνει  στο www.Life2day.gr και στους επισκέπτες του,ένα νηστίσιμο κέικ με πετιμέζι και ελαιόλαδο αλλά να μην αντικαταστήσετε το πετιμέζι με μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία, καθώς η ιδιαίτερη, ελαφρώς καπνιστή και πυκνή γεύση του δεν έχει ταίρι, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο.

 

Χρόνος Προετοιμασίας:

30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό, τα γαρίφαλα και την κανέλα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια-δυο βράσεις. Το σουρώνω και το αφήνω κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. 
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά με το σύρμα το ελαιόλαδο και το πετιμέζι, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέτω το χλιαρό αρωματισμένο νερό, την τσικουδιά (ή το πετιμέζι) και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύω πολύ καλά. Προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και χτυπάω καλά. 
Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό μείγμα όπως του κλασικού κέικ. 
Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. και αδειάζω εκεί το μείγμα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το σουσάμι με την καστανή ζάχαρη και πασπαλίζω την επιφάνεια του μείγματος. Ψήνω το κέικ για 50 – 60 λεπτά. Για να δω αν είναι έτοιμο βυθίζω τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα. Αφήνω το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά.

Υλικά:
▪ Για 1 ταψί διαμέτρου 30 εκ.
▪ 200 ml νερό
▪ 7 – 8 καρφάκια γαρίφαλου
▪ 1 ξυλάκι κανέλας
▪ ξύσμα και χυμός από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά πορτοκάλια
▪ 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα (σκόνη)
▪ 400 ml ελαιόλαδο
▪ 2½ φλιτζάνια πετιμέζι
▪ 1 σφηνάκι τσικουδιά (ή τσίπουρο)
▪ 2 κουτ. σούπας σουσάμι
▪ 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
5-6 φλιτζ. τσαγιού (700 γρ. περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.