Διατροφή

Ποιο φυτικό ρόφημα είναι καλύτερο για τον πλανήτη

Ποιο φυτικό ρόφημα είναι καλύτερο για τον πλανήτη

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μέχρι σήμερα, αναγνωρίζει μόνο φόρμουλες ή γάλατα με βάση τη σόγια ως ασφαλή και υγιεινά για παιδιά ηλικίας κάτω των 24 μηνών.

Το ενδιαφέρον για τη  βιωσιμότητα και η ανησυχία για το περιβάλλον παρακινούν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές να αναρωτιούνται για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα διαφόρων τροφίμων. Σημαντική θέση στη συζήτηση αυτή κατέχουν τα λεγόμενα “γάλατα” φυτικής προέλευσης, για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν το γάλα, να αποφύγουν τα αλλεργιογόνα ή να ακολουθήσουν μια φυτική διατροφή.

 

Τι είναι τα φυτικά ροφήματα;

Τα “γάλατα” φυτικής προέλευσης είναι ροφήματα από πηγές, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και  δημητριακά, που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά του ζωικού γάλατος. Οι εταιρείες τέτοιων προϊόντων προσπαθούν να μιμηθούν τόσο τη γεύση όσο και τα διάφορα άλλα χαρακτηριστικά του γάλατος, που το κάνουν χρήσιμο συστατικό στο μαγείρεμα, στον καφέ και σε άλλες συνταγές και ροφήματα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη περιλαμβάνουν το γάλα αμυγδάλου, βρόμης, σόγιας και ρυζιού, ενώ το γάλα κάνναβης κερδίζει επίσης έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Ποιο είναι τελικά, καλύτερο για τον πλανήτη;

Όλα τα φυτικά γάλατα εμφανίζονται επανειλημμένα καλύτερα για το περιβάλλον από το αγελαδινό γάλα. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2018) έδειξε ότι η παραγωγή ενός ποτηριού ζωικού γάλατος έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν τρεις φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από οποιοδήποτε φυτικό γάλα και καταναλώνει εννέα φορές περισσότερη γη από οποιαδήποτε από τις εναλλακτικό ρόφημα. Τα φυτικά γάλατα χρησιμοποιούν λιγότερη γη, λιγότερο νερό και παράγουν μικρότερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου. Ανάμεσα στις φυτικές εναλλακτικές, τα γάλατα βρόμης και σόγιας συχνά αναδεικνύονται ως οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

 

Τι να προσέξεις;

Δεν υπάρχει ένα ρόφημα που να υπερτερεί σε όλα τα χαρακτηριστικά και στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και να ταιριάζει στις ανάγκες και προτιμήσεις όλων. Ωστόσο, όταν επιλέγεις ένα ρόφημα, είναι καλό να προσέχεις τα παρακάτω:

  • Τοπική προμήθεια: Μερικές φορές το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορεί να μειωθεί με την επιλογή προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή ή δεν απαιτούν μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις.
  • Βιολογικές πρακτικές: Οι μάρκες που χρησιμοποιούν βιώσιμες τεχνικές καλλιέργειας μπορεί επίσης να είναι καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον, αν και μπορεί να έχουν υψηλότερο κόστος. Αναζητήστε πιστοποιήσεις που εγγυώνται την απουσία βλαβερών φυτοφαρμάκων και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
  • Συσκευασία: καλό θα είναι να λαμβάνεται υπόψη ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της συσκευασίας (π.χ. αν είναι ανακυκλώσιμη ή κομποστοποιήσιμη).
  • Προστιθέμενα συστατικά: Ορισμένα φυτικά γάλατα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή συντηρητικά, ενώ ορισμένα εμπλουτίζονται με μικροθρεπτικά συστατικά βελτιώνοντας το διατροφικό τους προφίλ. Διάβαζε πάντα την ετικέτα για να κατανοήσεις τα διατροφικά οφέλη και να είσαι σε θέση να συγκρίνεις τα προϊόντα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μέχρι σήμερα, αναγνωρίζει μόνο φόρμουλες ή γάλατα με βάση τη σόγια ως ασφαλή και υγιεινά για παιδιά ηλικίας κάτω των 24 μηνών. Επίσης για μεγαλύτερα παιδιά θεωρείται ότι τα ροφήματα σόγιας εμπλουτισμένα σε βιταμίνες Α και Β12, ασβέστιο, ψευδάργυρο και ιώδιο, μπορούν να θεωρηθούν ως αποδεκτές εναλλακτικές του ζωικού γάλατος, αλλά η χρήση των φυτικών ροφημάτων θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, καθώς ενδέχεται να προκύψουν ελλείψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόβλεψη γενετικού κινδύνου για δέκα χρόνιες παθήσεις

Ερευνητές συνδυάζουν σύγχρονο εξοπλισμό για αυξημένη ακρίβεια στην ανάλυση της σύστασης σώματος

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Ιατρική απεικόνιση: Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και της βαθιάς μάθησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη των αποξηραμένων σύκων όταν τρώγονται με άδειο στομάχι

Αποξηραμένα σύκα: Τα αποξηραμένα σύκα με άδειο στομάχι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.