ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Γιατί χρειαζόμαστε τη βιωσιμότητα για να επιτύχουμε τη δημόσια υγεία

Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Γιατί χρειαζόμαστε τη βιωσιμότητα για να επιτύχουμε τη δημόσια υγεία

Η προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι όλοι οι φοιτητές είναι τόσο γνώστες της βιωσιμότητας όσο και του κλίματος αποτελεί μέρος της ευθύνης κάθε πανεπιστημίου να συμβάλει στη δημιουργία των αποφοίτων και των μαθητών του για δια βίου επιτυχία σε έναν κόσμο που διψά για λύσεις στη μεγάλη πρόκληση των ημερών μας. Πολύ συχνά, η βιωσιμότητα αποτελεί μια περιθωριακή δραστηριότητα και δεν ενσωματώνεται στα προγράμματα σπουδών.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Η βιωσιμότητα είναι ένα καυτό θέμα εδώ και πολλά χρόνια, με τους ανθρώπους να υιοθετούν πρακτικές όπως η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλες φιλικές προς το περιβάλλον πράξεις. Αλλά, η βιωσιμότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό και περιλαμβάνει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας γενικότερα. Τα πανεπιστήμια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της υπόθεσης. Η εργασία για την προώθηση της βιωσιμότητας μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα και να ενισχύσει την αλλαγή πέρα από το ίδρυμα, δήλωσε η Wendy Purcell, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers, η εργασία της οποίας επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο τα πανεπιστήμια και η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική κρίση, η επισιτιστική ανασφάλεια και ο κίνδυνος πανδημίας. Το νέο βιβλίο της Purcell σχετικά με το θέμα, “Ο Kατάλογος Bloomsbury για τη Βιωσιμότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση” (The Bloomsbury Handbook of Sustainability in Higher Education), το οποίο κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο, μιλάει για το τι σημαίνει βιωσιμότητα και πώς τα πανεπιστήμια είναι το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τι σημαίνει βιωσιμότητα;

Η βιωσιμότητα αφορά τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την κοινή ευημερία: Πρόκειται για τη διαχείριση των φυσικών, ανθρώπινων και πολιτιστικών πόρων προς όφελος όλων – τώρα και στο μέλλον. Πρόκειται για μια ατζέντα που εδράζεται σταθερά στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών, η οποία αντικατοπτρίζεται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που καθορίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015. Αυτοί οι παγκόσμιοι στόχοι αντιπροσωπεύουν ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε μια στρατηγική για τον κόσμο μας. Δεκαεπτά από τους στόχους συμφωνήθηκαν από 193 χώρες με στόχο τη δημιουργία ενός κόσμου που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Πώς συνδέονται η βιωσιμότητα και η δημόσια υγεία;

Η διασταύρωση μεταξύ της πλανητικής υγείας και της ανθρώπινης υγείας είναι βαθιά – από τον αέρα που αναπνέουμε και τα τρόφιμα που τρώμε μέχρι τα σπίτια στα οποία ζούμε και την εργασία που κάνουμε. Το ‘Αντίστροφη μέτρηση Lancet’ (Lancet Countdown) παρακολουθεί τις συνδέσεις μεταξύ της δημόσιας υγείας και της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί ένα απογοητευτικό ανάγνωσμα, από την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών έως την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια. Το πρόσφατο έγγραφό μου καταγράφει τις επιπτώσεις των ακραίων κλιματικών φαινομένων στην υγεία -από τους καύσωνες έως τον καπνό από τις πυρκαγιές- και δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία και επιδεινώνει τις ανισότητες στην κοινωνία. Εκτός από το να επηρεάζει την ατομική υγεία, η βιωσιμότητα αφορά τα συστήματα υγείας και τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως η στέγαση, η εκπαίδευση και η αξιοπρεπής εργασία.

Γιατί η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα για τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers; Η δημόσια υγεία είναι διεπιστημονική, συγκεντρώνοντας διαφορετικούς κλάδους για να επικεντρωθεί στην υγεία των ανθρώπων και των πληθυσμών. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers είναι το ιδανικό μέρος για τη διερεύνηση ερωτημάτων που εκτείνονται μεταξύ των επιστημονικών κλάδων και την ανάπτυξη λύσεων που συνδέουν το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία χρησιμοποιώντας τον φακό της υγείας. Ο υγιής πλανήτης και οι υγιείς άνθρωποι δημιουργούν μια υγιή κοινωνία και οικονομία. Ένας από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο SDG4 “Ποιοτική εκπαίδευση”, δείχνει ότι η εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη αφορά τον βιώσιμο τρόπο ζωής, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την προώθηση μιας κουλτούρας ειρήνης και μη βίας, την παγκόσμια ιθαγένεια και την εκτίμηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας – όλα αυτά συντονίζονται έντονα με την αποστολή, το όραμα και τις αξίες της σχολής. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που είμαι μέρος του Rutgers, ενός ιδρύματος-άγκυρας στο Νιου Τζέρσεϊ και κεντρικής σημασίας για την ατζέντα της πολιτείας για την υγεία για όλους, την οικονομική ένταξη και την ισότητα.

Τι γίνεται στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers;

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το ενδιαφέρον των φοιτητών για τη βιώσιμη ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά προγραμμάτων κατά 2,5 φορές. Οι φοιτητές γνωρίζουν ότι η επιδίωξη της αειφορίας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, ενός υγιέστερου πλανήτη και μιας πιο ισορροπημένης οικονομίας. Το ζητούμενο τώρα είναι τα πανεπιστήμια και τα κολέγια να αναλάβουν δράση για να ανταποκριθούν σε αυτή την αυξημένη ζήτηση -και σκοπεύουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό. Αναπτύσσω μια σειρά νέων μαθημάτων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, το κλίμα και την υγεία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers, τη μοναδική διαπιστευμένη σχολή δημόσιας υγείας του Νιου Τζέρσεϊ. Αναπτύσσω, επίσης, νέα προγράμματα για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και χρειάζονται λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Στο Rutgers, η Ομάδα Δράσης για το Κλίμα του Rutgers υπερασπίζεται την κλιματική δικαιοσύνη, την υπευθυνότητα των πολιτών και την υποτροφία που μπορεί να αναλάβει δράση. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις προσπάθειες της σχολής γύρω από τη βιωσιμότητα, επισκεπτόμενοι την ετήσια σκηνή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Rutgers στην Ημέρα του Rutgers.

Πώς μπορούν οι φοιτητές να συμβάλουν στη βιωσιμότητα;

Η προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι όλοι οι φοιτητές είναι τόσο γνώστες της βιωσιμότητας όσο και του κλίματος αποτελεί μέρος της ευθύνης κάθε πανεπιστημίου να συμβάλει στη δημιουργία των αποφοίτων και των μαθητών του για δια βίου επιτυχία σε έναν κόσμο που διψά για λύσεις στη μεγάλη πρόκληση των ημερών μας. Πολύ συχνά, η βιωσιμότητα αποτελεί μια περιθωριακή δραστηριότητα και δεν ενσωματώνεται στα προγράμματα σπουδών. Αυτό αφήνει τους φοιτητές να πρέπει να βρουν ευκαιρίες έξω από την τάξη για να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου. Θα ενθάρρυνα τους φοιτητές να εμπλακούν μέσω των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων τους στην πανεπιστημιούπολη, συνεργαζόμενοι με το πανεπιστήμιό τους για την προώθηση πρωτοβουλιών και εκστρατειών βιωσιμότητας. Το πρόγραμμα 17 βιβλίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, του οποίου ηγούμαι ως συντάκτης της σειράς, τοποθετεί τη φωνή των φοιτητών στο επίκεντρο αυτής της ατζέντας για αλλαγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ετικέτες κλίματος επηρεάζουν την επιλογή Fast Food

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει τη σωματική και ψυχική υγεία

Πώς επηρεάζει ο καιρός την υγεία μας;

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πνευμονικές λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.