Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Όσπρια και Ανθεκτικό Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όσπρια και Ανθεκτικό Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όσπρια και Ανθεκτικό Άμυλο: Δεδομένου ότι το ανθεκτικό άμυλο δεν μεταβολίζεται στο λεπτό έντερο, μειώνει την ποσότητα της γλυκόζης που απελευθερώνεται στο αίμα, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για ινσουλίνη ενώ παράλληλα μειώνει τη θερμιδική πυκνότητα της τροφής. Τα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικά επίπεδα ανθεκτικού αμύλου αυξάνουν τον κορεσμό και έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, προκαλώντας μικρότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο που περιέχουν πολύ λίγο ανθεκτικό άμυλο, όπως οι ψητές πατάτες, το ρύζι και το λευκό ψωμί.


Τα όσπρια είναι μια οικονομική και υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, καλίου και σύνθετων υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών. Κατά μέσο όρο, τα όσπρια περιέχουν περίπου 20-25% πρωτεΐνη, η οποία είναι 2-3 φορές περισσότερη από ό,τι στο σιτάρι και το ρύζι. Ωστόσο, τείνουν να είναι χαμηλά στο βασικό αμινοξύ μεθειονίνη. Τα όσπρια είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου. Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων, κυμαίνεται από 65-72%, εκ των οποίων το 85% αποτελείται από άμυλο, ενώ οι φυτικές ίνες αποτελούν περίπου το 10-20% του βάρους των αποξηραμένων οσπρίων. Το υψηλό επίπεδο αμύλου και η περιεκτικότητα φυτικών ινών στα όσπρια εγείρει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: Εάν το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων αποτελείται από άμυλο, πώς μπορούν τα όσπρια να είναι τόσο καλές πηγές φυτικών ινών; Δεν αφομοιώνεται γρήγορα όλο το άμυλο σε γλυκόζη;

Αυτή ήταν η κυρίαρχη άποψη περί αμύλου μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν δύο Άγγλοι ερευνητές, ο Hans Englyst και ο John Cummings ανακάλυψαν ότι δεν αφομοιώνεται γρήγορα όλο το άμυλο σε γλυκόζη στο λεπτό έντερο. Ειδικότερα, βρήκαν ότι ένα είδος αμύλου είναι ανθεκτικό στην πέψη και περνά στο παχύ έντερο, όπου μεγάλο μέρος του χρησιμοποιείται ως πηγή τροφής από τα υγιή βακτήρια που ζουν σε αυτό. Οι Englyst και Cummings ονόμασαν αυτήν την άγνωστη μέχρι τότε μορφή αμύλου «ανθεκτικό άμυλο» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δρα παρόμοια με τις φυτικές ίνες.

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές φυτικών ινών στα τρόφιμα:

  • Η μία είναι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες, όπως η κυτταρίνη, που είναι αδιάλυτες στο γαστρεντερικό υγρό. Αυτή η μορφή ινών δεν διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου, δρα ως παράγοντας διόγκωσης και είναι αποτελεσματική στη μείωση της δυσκοιλιότητας.
  • Η άλλη μορφή φυτικής ίνας είναι διαλυτή στο γαστρεντερικό υγρό, παράγοντας ένα παχύρρευστο υγρό παρόμοιο με το μέλι. Οι διαλυτές ίνες μεταβολίζονται εύκολα από τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία μετατρέπουν μεγάλο μέρος τους σε μικρά μόρια που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA). Το ανθεκτικό άμυλο είναι μία από τις καλύτερες πηγές SCFA που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων του παχέος εντέρου.

 

Δεδομένου ότι το ανθεκτικό άμυλο δεν μεταβολίζεται στο λεπτό έντερο, μειώνει την ποσότητα της γλυκόζης που απελευθερώνεται στο αίμα, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για ινσουλίνη ενώ παράλληλα μειώνει τη θερμιδική πυκνότητα της τροφής. Τα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικά επίπεδα ανθεκτικού αμύλου αυξάνουν τον κορεσμό και έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, προκαλώντας μικρότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο που περιέχουν πολύ λίγο ανθεκτικό άμυλο, όπως οι ψητές πατάτες, το ρύζι και το λευκό ψωμί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Πώς να εντάξετε το άμυλο στη διατροφή σας;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon