Διατροφή

Άμυλο διατροφή: ‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

Άμυλο διατροφή: ‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

Άμυλο διατροφή: Τα άμυλα περιέχουν συμπυκνωμένους υδατάνθρακες, καθιστώντας τα ιδανικά για στιγμές που χρειάζεστε πολλή ενέργεια. Εκτός από τους υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βοήθεια στην απώλεια βάρους.

Ενώ ορισμένα εκλεπτυσμένα άμυλα, όπως το λευκό αλεύρι, πρέπει να αποφεύγονται, υπάρχουν πολλά υγιεινά άμυλα για να διαλέξετε. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αμυλούχα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές υγιεινών αμύλων. Ποια είναι όμως η σημασία τους σε μια υγιεινή διατροφή;

Η σημασία των υγιεινών αμύλων στη διατροφή

Τα άμυλα περιέχουν συμπυκνωμένους υδατάνθρακες, καθιστώντας τα ιδανικά για στιγμές που χρειάζεστε πολλή ενέργεια. Εκτός από τους υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βοήθεια στην απώλεια βάρους.

Αμυλούχα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και οι πατάτες προσφέρουν μια ποικιλία από υγιεινά οφέλη. Η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, το καλαμπόκι και ο αρακάς είναι όλα πλούσια σε κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η κολοκύθα είναι επίσης πλούσια σε βήτα-καροτίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Την ίδια ώρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρώμης και το κριθάρι είναι εξαιρετικές πηγές αδιάλυτων ινών, ιδαίτερα επωφελών για τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, καθώς ενισχύουν όπως είπαμε και παραπάνω τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Άλλα οφέλη των αμύλων στην υγεία

Τα ανθεκτικά άμυλα είναι ένας υποτύπος αμύλου. Σε αντίθεση με άλλους τύπους υδατανθράκων, το ίδιο το πεπτικό σας σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει τα ανθεκτικά άμυλα σε ενέργεια. Αντίθετα, τα υγιή βακτήρια στο έντερό σας τρέφονται με αυτά. Αυτό μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα για το βάρος και την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Επιπλέον, τα ανθεκτικά άμυλα:

  • Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμβάλλουν επίσης σε ισχυρότερες αρτηρίες που επιτρέπουν μεγαλύτερη ροή αίματος στην καρδιά και στα άκρα. Ειδικότερα, το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Παράγοντες που εμποδίζουν την υγιή λειτουργία των αρτηριών. Η μείωσή τους συνεπώς μεγιστοποιεί τη ροή του αίματος και των θρεπτικών ουσιών στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους μύες.

  • “Δαμάζουν” την πείνα

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι το ανθεκτικό άμυλο προκαλεί την παραγωγή ορισμένων ορμονών που σταματούν την πείνα, προκαλώντας το αίσθημα του κορεσμού. Σε αυτό συμβάλει επίσης το γεγονός ότι το ανθεκτικό άμυλο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από άλλους τύπους υδατανθράκων. Σύμφωνα με μία μελέτη, οι γυναίκες που συνδύαζαν πρωτεΐνη με ανθεκτικό άμυλο στο ίδιο γεύμα ένιωθαν χορτάτες, είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το φαγητό και έκαιγαν περισσότερο σωματικό λίπος συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν μεν τα προϊόντα, αλλά όχι σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 αμυλούχες τροφές που καλό είναι να αφαιρέσετε από το πιάτο σας

Γιατί το άμυλο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Τα αμυλούχα τρόφιμα παρέχουν πολύ περισσότερα από θερμίδες!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σήμερα η Google τιμά με Doodle την πίτσα!

Google Doodle πίτσα: Την ημέρα αυτή το 2007, η μαγειρική τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Δοκιμάστε μπιφτέκια σολομού με βρώμη

Μπιφτέκια σολομού: Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι, το οποίο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Αποτελεί πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, βιταμίνης Β12 κι άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Μπεκρή μεζέ: Μια λιχουδιά με μοσχάρι που θα λατρέψει όλη η παρέα

Μπεκρή μεζέ: Αν σκοπεύετε να καλέσετε την παρέα σας σύντομα στο σπίτι σας για φαγητό, ίσως θα μπορούσατε να ετοιμάσετε κάτι που οι περισσότεροι το έχουν φάει μόνο βγαίνοντας έξω σε κάποια ταβέρνα.

Ζουμερό σουφλέ ζυμαρικών με φρέσκο σολομό

Σολομός συνταγή: Ο σολομός αποτελεί τροφή με πλούσια διατροφική αξία. Είναι πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών. Είναι πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης είναι γνωστός και για τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχει.

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση αμύλου και φυτικών ινών στη διατροφή

Άμυλο Υδατάνθρακες: Μια διατροφή που δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα είναι σχεδόν πάντα χαμηλή σε λιπαρά που μπορούν να βλάψουν την υγεία και υψηλή σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνεργάζονται και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων παχυσαρκίας, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, οδοντικής τερηδόνας, γαστρεντερικών διαταραχών και υποσιτισμού.