Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Δίαιτα χαμηλή σε άμυλο για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Άμυλο διατροφή: Δίαιτα χαμηλή σε άμυλο για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Άμυλο διατροφή: Ερευνητές στην Πορτογαλία σχεδιάζουν να δοκιμάσουν αυτό το είδος διατροφής σε άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν να φανεί εάν αυτός ο τρόπος διατροφής βοηθά στη θεραπεία της νόσου.

Mια δίαιτα χαμηλή σε άμυλο προσελκύει το ενδιαφέρον ερευνητών για τα πιθανά της οφέλη σε άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Όνομάζεται δίαιτα London AS, και στην ουσία, περιορίζει τα άμυλα και εστιάζει σε πρωτεΐνες και λαχανικά για να βοηθήσει στη διαχείριση της φλεγμονής. Αν και δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, υπάρχει πολλή έρευνα για τις αντιφλεγμονώδεις δίαιτες γενικά, και μερικοί άνθρωποι με την πάθηση λένε ότι μια δίαιτα χαμηλή σε άμυλο βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Ερευνητές στην Πορτογαλία σχεδιάζουν να δοκιμάσουν αυτό το είδος διατροφής σε άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν να φανεί εάν αυτός ο τρόπος διατροφής βοηθά στη θεραπεία της νόσου.

Η σύνδεση μεταξύ αμύλου και αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας

Η σκέψη πίσω από την προσέγγιση: Όταν τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα τρώνε μεγάλη ποσότητα αμυλούχων τροφών, ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων που ονομάζονται βακτήρια Klebsiella στο έντερό τους τρέφeνται με το άμυλο και πολλαπλασιάζονται. Αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί και να δημιουργήσει αντισώματα κατά των βακτηρίων Klebsiella — και αυτά τα αντισώματα μπορούν επίσης να επιτεθούν στις αρθρώσεις. Αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή και να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα επιλέγουν να παραλείψουν αυτά τα τρόφιμα ή να περιορίσουν την ποσότητα αμυλούχων τροφών στη διατροφή τους. Σημειώνεται ωστόσο ότι η υπόθεση χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να τεκμηριωθεί.

Τι είναι μια διατροφή χαμηλή σε άμυλο;

Για να δημιουργήσετε γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, περιορίστε:

  • Ψωμί
  • Μπισκότα, αρτοσκευάσματα με αλεύρι
  • Ζυμαρικά
  • Ποπ κορν
  • Ρύζι
  • Σιτηρά
  • Αμυλούχα λαχανικά (όπως πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκι)
  • Αμυλούχα φρούτα όπως οι μπανάνες

Για να έχετε το μέγιστο όφελος, προσθέστε υγιεινά, μη αμυλούχα τρόφιμα στα γεύματά σας, όπως:

  • Μη αμυλούχα φρούτα (όπως μούρα και γκρέιπφρουτ)
  • Μη αμυλούχα λαχανικά (όπως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια και πιπεριές)
  • Ψάρι
  • Τόφου
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αυγά
  • Απαχο κρέας

 

Αν επιλέξετε να τη δοκιμάσετε

Είναι καλύτερο να δοκιμάσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα συμπτώματά της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αμυλούχα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε

Μη αμυλούχα τρόφιμα για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.